fbpx

Razmišljanje o hipertenzivni retinopatiji

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav


Kaj je hipertenzivna retinopatija?

Mrežnica je plast tkiva, ki se nahaja v zadnjem delu očesa. Ta plast pretvori svetlobo v živčne signale, ki se nato pošljejo v možgane za interpretacijo.

Ko je vaš krvni tlak previsok, se lahko stene krvnih žil mrežnice odebelijo. To lahko povzroči, da se vaše krvne žile zožijo, kar nato omejuje dostop krvi do mrežnice. V nekaterih primerih mrežnica oteče.

Sčasoma lahko visok krvni tlak povzroči poškodbe krvnih žil mrežnice, omeji delovanje mrežnice in povzroči pritisk na vidni živec, kar povzroči težave z vidom. To stanje imenujemo hipertenzivna retinopatija (HR).


Simptomi hipertenzivne retinopatije

Verjetno ne boste imeli nobenih simptomov, dokler stanje ne bo močno napredovalo. Možni znaki in simptomi vključujejo:

• zmanjšan vid
• otekanje oči
• pokanje krvne žile
• dvojni vid, ki ga spremljajo glavoboli

Takoj poiščite zdravniško pomoč, če imate visok krvni tlak in se vam nenadoma spremeni vid.


Kaj povzroča hipertenzivno retinopatijo?

Dolgotrajen visok krvni tlak ali hipertenzija je glavni vzrok za HR. Visok krvni tlak je kronična težava, pri kateri je moč krvi proti vašim arterijam prevelika.

Sila je posledica črpanja krvi iz srca v arterije, pa tudi sile, ki nastane, ko srce počiva med srčnimi utripi.

Ko se kri premika po telesu pod višjim pritiskom, se tkivo, ki sestavlja arterije, začne raztezati in se sčasoma poškoduje. To sčasoma povzroči številne težave.

HR se običajno pojavi po tem, ko je bil vaš krvni tlak v daljšem obdobju stalno visok. Na vaš krvni tlak lahko vpliva:

• pomanjkanje telesne dejavnosti
• prekomerna telesna teža
• uživanje preveč soli
• stresen način življenja

Visok krvni tlak se pojavlja tudi v družinah.

V Združenih državah je visok krvni tlak precej pogost. Po podatkih Uprave za hrano in zdravila (FDA) stanje prizadene 1 od 3 odraslih v Združenih državah. Imenuje se “tihi morilec”, ker običajno nima simptomov.


Dejavniki tveganja za hipertenzivno retinopatijo

Naslednji pogoji predstavljajo večje tveganje za HR:

• dolgotrajen visok krvni tlak
• srčna bolezen
• ateroskleroza
• diabetes
• kajenje
• visok holesterol
• prekomerna telesna teža
• uživanje nezdrave prehrane, ki vsebuje veliko maščobnih beljakovin, transmaščob, sladke hrane in natrija
• veliko uživanje alkohola

Poleg tega je stanje pogostejše pri ljudeh afriškega porekla, zlasti pri afro-karibskih ljudeh, glede na raziskavo iz leta 2003. Pri ženskah je tudi večja verjetnost, da jih prizadenejo poškodbe krvnih žil kot pri moških.


Kako se diagnosticira hipertenzivna retinopatija?

Oftalmoskop

Vaš zdravnik bo za pregled vaše mrežnice uporabil orodje, imenovano oftalmoskop.

To orodje osvetli vašo zenico, da pregleda zadnji del očesa za znake zoženih krvnih žil ali da ugotovi, ali iz krvnih žil izteka kakšna tekočina. Ta postopek je neboleč in traja manj kot 10 minut.

Fluoresceinska angiografija

V nekaterih primerih se izvede poseben test, imenovan fluoresceinska angiografija, da se preuči pretok krvi v mrežnici. Pri tem postopku vam bo zdravnik nanesel posebne kapljice za oči, da vam razširi zenice, in nato posnel vaše oko.

Po prvem krogu slik vam bo zdravnik v veno injiciral barvilo, imenovano fluorescein. Običajno bodo to naredili na notranji strani komolca. Nato bodo posneli več slik, ko se bo barva premaknila v krvne žile vašega očesa.


Klasifikacija izbire hipertenzivne retinopatije

Obseg in resnost retinopatije sta na splošno predstavljena na lestvici od 1 do 4. Lestvica se imenuje Keith-Wagener-Barkerjev klasifikacijski sistem. Štiri stopnje povečajo resnost:

• V 1. stopnji je blago zoženje retinalne arterije.
• Stopnja 2 je podobna stopnji 1, vendar so resnejše ali močnejše zožitve retinalne arterije. To se imenuje arteriovensko ali AV nicking.
• Stopnja 3 ima znake stopnje 2, obstajajo pa tudi edem mrežnice, mikroanevrizme, vate (puhaste bele lezije na mrežnici) in krvavitve mrežnice (krvavitve).
• Stopnja 4 ima resne znake stopnje 3, skupaj z oteklino optičnega diska, imenovano papiledem in makularni edem. Ljudje z retinopatijo 4. stopnje imajo večje tveganje za možgansko kap in imajo lahko bolezni ledvic ali srca.

Na spodnjem delu lestvice morda nimate nobenih simptomov. Pri 4. stopnji pa lahko vaš vidni živec začne otekati in povzroči resnejše težave z vidom. Retinopatija visoke stopnje kaže na resne pomisleke glede krvnega tlaka.


Zapleti hipertenzivne retinopatije

Pri ljudeh s povišanim srčnim utripom obstaja tveganje za nastanek zapletov, povezanih z mrežnico. Ti vključujejo naslednje:

Ishemična optična nevropatija, ki se pojavi, ko visok krvni tlak blokira normalen pretok krvi v očeh in poškoduje vidni živec. Optični živec prenaša slike tega, kar vidimo, v možgane.
Okluzija mrežnične arterije, do katere pride, ko arterije, ki prenašajo kri v mrežnico, zamašijo krvni strdki. Ko se to zgodi, mrežnica ne dobi dovolj kisika ali krvi. Posledica tega je izguba vida.
Okluzija retinalne vene, do katere pride, ko se vene, ki prenašajo kri stran od mrežnice, zamašijo zaradi krvnih strdkov.
Ishemija plasti živčnih vlaken ali poškodba živčnih vlaken, ki lahko povzroči vate ali puhaste bele lezije na mrežnici.
Maligna hipertenzija, ki je redko stanje, ki povzroči nenadno zvišanje krvnega tlaka, kar moti vid in povzroči nenadno izgubo vida. To je potencialno življenjsko nevarno stanje.

Ljudje s srčnim infarktom so prav tako izpostavljeni povečanemu tveganju za možgansko ali srčno kap. Ena študija iz leta 2013, ki je vključevala 2.907 ljudi, starih od 50 do 73 let, je pokazala, da je pri tistih s HR bolj verjetno, da jih bo zadela kap, kot pri ljudeh brez tega stanja.

To je veljalo celo pri ljudeh s krvnim tlakom, nadzorovanim z zdravljenjem. Študija iz leta 2008, ki je vključevala 5500 ljudi, starih od 25 do 74 let, je pokazala povečano tveganje za možgansko kap ali srčno-žilne bolezni pri tistih s HR.


Zdravljenje hipertenzivne retinopatije

Učinkovito zdravljenje HR vključuje nadzor in znižanje visokega krvnega tlaka s kombinacijo zdravil in spremembami življenjskega sloga.

Spremembe življenjskega sloga

Prehrana z veliko sadja in zelenjave lahko pomaga znižati krvni tlak. Redna telesna dejavnost, zmanjšanje vnosa soli ter omejitev količine kofeina in alkoholnih pijač, ki jih pijete, lahko prispevajo k zdravemu krvnemu tlaku.

Če kadite, naredite korake za opustitev. Če imate prekomerno telesno težo, vam bo zdravnik morda priporočil hujšanje kot strategijo za nadzor visokega krvnega tlaka.

Zdravila

Zdravnik vam lahko predpiše zdravila za krvni tlak, kot so diuretiki, zaviralci adrenergičnih receptorjev beta ali zaviralci ACE.

To stanje lahko nadzorujete z nadzorom krvnega tlaka. Če pa je vaše stanje resno, imate lahko nepopravljivo poškodbo oči, ki povzroči trajne težave z vidom.


Kakšni so obeti?

Napoved je slabša pri višjih stopnjah HR (glejte lestvico zgoraj – klasifikacija izbire hipertenzivne retinopatije ). 3. in 4. stopnja sta povezana z zapleti:

• možganska kap
• srčni infarkt
• postopno srčno popuščanje
• smrt

Ljudje z nenadzorovano hipertenzijo in Keith-Wagener-Barkerjev 4. stopnje, ki se včasih imenuje maligna stopnja, imajo po reviji Retinal Physician na splošno slabo prognozo za preživetje.

Strukturne spremembe arterij v mrežnici na splošno niso reverzibilne. Tudi ob zdravljenju so bolniki z diagnozo HR izpostavljeni večjemu tveganju za okluzije arterij in ven mrežnice ter druge težave z mrežnico.

Če imate visok krvni tlak ali HR, lahko vaš primarni zdravnik sodeluje z vašim očesnim zdravnikom (oftalmologom), da določi ustrezen načrt zdravljenja in spremlja vaše stanje.


Nasveti za preprečevanje hipertenzivne retinopatije

Da preprečite HR, ukrepajte, da se izognete visokemu krvnemu tlaku. Tukaj je nekaj stvari, ki jih lahko storite:

• Redno jemljite zdravila za krvni tlak.
• Redno telovadite.
• Prehranjujte se uravnoteženo.
• Izogibajte se kajenju.
• Redno hodite na zdravniške preglede, da zagotovite, da so vaši krvni tlak normalni.


vir: https://www.healthline.com/health/hypertensive-retinopathy

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas