fbpx

Zakaj moj krvni tlak niha?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Večina potovanj v zdravniško ordinacijo vključuje merjenje krvnega tlaka. To je zato, ker lahko vaš krvni tlak zdravniku pove veliko o vašem zdravju. Število, ki je nekoliko nizko ali malo visoko, je lahko znak morebitnih težav. Spremembe krvnega tlaka med obiski so lahko tudi znak zdravstvenih težav.

Vaš krvni tlak je odčitek sile, s katero kri prehaja skozi vaš obtočni sistem. Krvni tlak se naravno spreminja večkrat na dan. Večina sprememb je normalnih in predvidljivih. Ko pride do teh skokov in padcev krvnega tlaka, morda ne boste občutili nenavadnih znakov ali simptomov. Ta nihanja so lahko kratka in minljiva.

Če pa opazite, da so odčitki visokega tlaka res visoki ali da so odčitki nizkega tlaka neobičajno nizki, se boste morda želeli pogovoriti s svojim zdravnikom. Ko opazite te spremembe, je pomembno, da jih zabeležite v dnevnik. Zapišite si svoje številke, svoje dejavnosti in koliko časa je trajalo, da se je število spet normaliziralo. Te informacije vam ali vašemu zdravniku lahko pomagajo odkriti vzorec ali težavo.


Vzroki

Nihanje krvnega tlaka je lahko posledica več težav.

Stres

Čustveni stres in tesnoba lahko začasno zvišata krvni tlak. Sčasoma lahko čezmerni stres vpliva na vaš srčno-žilni sistem in povzroči trajne težave s krvnim tlakom. Izvedite več o učinkih stresa na vaše telo.

Sindrom bele halje

Sindrom bele halje se pojavi, ko zaskrbljenost ali stres zaradi obiska pri zdravniku povzroči začasno zvišanje krvnega tlaka. Doma boste morda ugotovili, da je vaše branje normalno. Visok krvni tlak ne pomeni, da imate hipertenzijo (visok krvni tlak). Vendar pa je pri ljudeh s hipertenzijo bele halje večja verjetnost, da bodo razvili visok krvni tlak.

Zdravila

Zdravila brez recepta in zdravila na recept lahko vplivajo na vaš krvni tlak. Nekatera zdravila, kot so diuretiki in tablete za krvni tlak, so namenjena zniževanju krvnega tlaka. Druga, kot so zdravila za prehlad in alergije, lahko zvišajo vaš krvni tlak.

Dejavnost

Telovadba, govorjenje, smeh in celo seks lahko povzročijo nihanje krvnega tlaka.

Hrana in pijača

Kaj jeste ali pijete, lahko vpliva na vaš krvni tlak. Živila z visoko vsebnostjo tiramina, snovi, ki jo najdemo v starani hrani, lahko zvišajo krvni tlak. To vključuje živila, ki so:

• fermentirana
• kisla
• slana

Tudi pijače s kofeinom lahko začasno zvišajo krvni tlak.

Težave z nadledvično žlezo

Vaš nadledvični sistem je odgovoren za tvorbo hormonov. Utrujenost nadledvične žleze se pojavi, ko je tvorjenje hormonov nizko. Posledično lahko pade vaš krvni tlak. Prekomerno delovanje nadledvičnega sistema lahko povzroči nenadne skoke krvnega tlaka in hipertenzijo.

Feokromocitom

Ta redki tumor se razvije v nadledvičnih žlezah in vpliva na tvorbo hormonov. Lahko povzroči nenadne izbruhe nepravilnih meritev krvnega tlaka z normalnimi razponi vmes.


Dejavniki tveganja

Ti dejavniki lahko povečajo tveganje za nihanje krvnega tlaka:

• visoka stopnja stresa
• anksioznost
• jemanje tablet za krvni tlak, ki niso učinkovite ali ne delujejo do naslednjega odmerka
• uporaba tobaka
• čezmerno uživanje alkohola
• delo v nočnih izmenah

Določena stanja lahko tudi povečajo tveganje za razvoj nenormalnega krvnega tlaka. Ta vključujejo:

• diabetes
• nosečnost
• dehidracija
• bolezni srca in ožilja
• slabo nadzorovan ali nenadzorovan visok krvni tlak
• obstruktivna apneja v spanju
• bolezni ledvic
• težave s ščitnico
• težave z živčnim sistemom


Zdravljenje

Nihajoče vrednosti krvnega tlaka ne potrebujejo nujno zdravljenja, razen če jih povzroča osnovno stanje ali bolezen. Zato je zdravljenje nihanja krvnega tlaka sestavljeno iz treh glavnih komponent:

Redno spremljajte svoj krvni tlak. Nenavadne visoke in nizke vrednosti lahko napovejo prihodnje težave, zato redno spremljajte svoje vrednosti, da zgodaj odkrijete težave.
Sprememba zdravega življenjskega sloga. Prakse zdravega življenjskega sloga vam lahko pomagajo preprečiti težave ali nihanja krvnega tlaka.
Jemanje predpisanih zdravil. Zdravnik vam lahko predpiše zdravila za uravnavanje krvnega tlaka, če spremembe življenjskega sloga niso ustrezne.


Upravljanje pritiska doma

Svojemu telesu lahko pomagate pri obvladovanju krvnega tlaka s spremembami življenjskega sloga, ki vam bodo pomagale ostati zdrave.

Hujšajte in vzdržujte zdravo težo

Moški s pasom nad 100 cm in ženske s pasom nad 90 cm imajo večjo verjetnost, da bodo imeli težave s krvnim tlakom.

Redno telovadite

Ciljajte na 30 minut zmerne vadbe pet dni na teden. Če ste šele začeli telovaditi, se posvetujte s svojim zdravnikom, preden začnete s kakršno koli novo vadbo, in jo izvajajte počasi. Začetek z visoko intenzivnostjo je lahko nevaren, zlasti pri ljudeh z nenadzorovanim krvnim tlakom.

Zdrave prehranjevalne navade

Vadite dieto DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), da zmanjšate tveganje za visok krvni tlak. Ta dieta poudarja polnozrnate izdelke, zelenjavo, sadje in mlečne izdelke z nizko vsebnostjo maščob. Tukaj je 13 živil, ki lahko pomagajo znižati krvni tlak.

Uživajte manj natrija

Izmerite svoj dnevni vnos natrija, da boste dobili predstavo o tem, koliko pojeste. Nato se osredotočite na to, da ostanete znotraj dnevnega priporočila Ameriškega združenja za srce, ki znaša 2300 miligramov. Če so vam diagnosticirali hipertenzijo ali visok krvni tlak, zaužijte največ 1500 miligramov.

Izogibajte se stresu

Poiščite zdrave načine za obvladovanje vsakodnevnega stresa. To lahko vključuje vadbo, jogo, dihalne tehnike ali pogovorno terapijo.

Omejite vnos alkohola in kofeina

Kofein lahko zviša vaš krvni tlak, medtem ko ga alkohol zniža. Te snovi lahko tudi povečajo tveganje za bolezni, kot so bolezni srca in ledvic.

Nehajte uporabljati tobak

Za vedno opustite to navado, da ohranite krvni tlak v zdravem območju. Pogovorite se s svojim zdravnikom o programih opuščanja kajenja. Če se pridružite podporni skupini ali prenehate skupaj s prijateljem, vam lahko to pomaga vztrajati pri svojem načrtu.


Zapleti

Nihajoče vrednosti krvnega tlaka niso vedno znak večje zdravstvene težave, vendar so za nekatere ljudi lahko opozorilni znak prihodnjih težav. Te vključujejo:

Hipertenzija

Hipertenzija se ne razvije hitro. Pogosto gre za postopen premik navzgor in nenavadni odčitki so lahko prvi znak težave. Spremljajte svoj krvni tlak, da boste pozorni na znake kronične hipertenzije.

Srčna bolezen

V neki študiji je bilo pri ljudeh z nihanji krvnega tlaka med obiski pri zdravniku večja verjetnost za razvoj srčnega popuščanja in možganske kapi kot pri ljudeh z normalnim krvnim tlakom.

Demenca

Študija z Japonske je pokazala, da je pri ljudeh z nihanjem krvnega tlaka dvakrat večja verjetnost, da se razvije ta duševni upad kot pri ljudeh brez nihanja.


Zaključek

Nihanja krvnega tlaka so pogosto normalna in predvidljiva. Vsakodnevne dejavnosti, kot so vadba, hoja in govorjenje, lahko vplivajo na vaš krvni tlak. Vendar pa so te spremembe lahko tudi znak možnih težav, zato je pomembno, da jih pozorno spremljate in sodelujete s svojim zdravnikom, da se izognete morebitnim težavam v prihodnosti.

Če doživljate nihanja krvnega tlaka, ki se vam zdijo nenavadna, beležite svoje meritve in se nato naročite pri zdravniku. Bolje je prehiteti morebitno težavo, kot se pozneje odzvati na večjo.


vir: https://www.healthline.com/health/fluctuating-blood-pressure

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas