fbpx

Nizek kreatinin: kaj morate vedeti

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Kreatinin je kemični odpadni produkt kreatina, aminokisline, ki jo tvorijo jetra in se v njih shrani. Kreatinin je rezultat normalnega mišičnega metabolizma. Snov vstopi v vaš krvni obtok, potem ko se razgradi. Vaše ledvice ga odstranijo iz krvi. Kreatinin nato izstopi iz telesa z uriniranjem.

Ta proces pomaga telesu vzdrževati normalno raven kreatinina. Toda včasih lahko rutinski testi krvi ali urina razkrijejo nizko (ali visoko) raven kreatinina.

Normalne ravni se razlikujejo glede na vašo telesno velikost in mišično maso. Na primer, normalno območje za moške je med 0.6 in 1.2 mg/dl, normalno območje za ženske pa med 0.5 in 1.1 mg/dl.


Simptomi in vzroki nizkega kreatinina

Simptomi, ki spremljajo nizko raven kreatinina, so odvisni od osnovne bolezni. Nizke ravni kreatinina so lahko posledica naslednjega:

• Mišična bolezen, kot je mišična distrofija. Simptomi mišične bolezni vključujejo mišično oslabelost, togost in bolečino mišic ter zmanjšano gibljivost.
• Bolezen jeter. Slabo delovanje jeter moti tvorbo kreatina, kar lahko povzroči nizek kreatinin. Simptomi vključujejo zlatenico, bolečine v trebuhu in otekanje ter bledo, krvavo ali katranasto blato.
• Prekomerna izguba vode. To lahko povzročijo nosečnost, prekomerno uživanje vode in nekatera zdravila.

Ker pri razgradnji mišičnega tkiva nastane kreatinin, se pri ljudeh z nizko mišično maso pogosto pojavijo nizke ravni tega kemičnega odpadka. Vendar to ne pomeni vedno resne zdravstvene težave.

Zmanjšanje mišične mase je običajno pri starejših posameznikih, saj večina ljudi s staranjem izgublja mišično maso. Nizka mišična masa je lahko tudi posledica podhranjenosti ali prehranjevanja z nizko vsebnostjo mesa ali beljakovin.


Nizke v primerjavi z visokimi ravnmi kreatinina

Vzroki nizkega kreatinina se razlikujejo od vzrokov visokega kreatinina. Ravni kreatinina imajo tudi vlogo pri ocenjevanju delovanja ledvic. Ko se začne kreatinin kopičiti v telesu, morajo zdravniki opraviti preiskave, da preverijo težave z ledvicami.

Možni vzroki za višjo raven kreatinina so:

• okvara ledvic ali odpoved ledvic
• okužba ledvic
• zmanjšan dotok krvi v ledvice
• dehidracija

Če imate visoke ravni kreatinina, lahko simptomi vključujejo:

• slabost
• bruhanje
• utrujenost
• spremembe v uriniranju
• visok krvni pritisk
• bolečine v prsih
• mišični krči


Kako diagnosticirati nizko raven kreatinina

Vaš zdravnik lahko uporabi več testov za preverjanje ravni kreatinina. Ena od možnosti je test kreatinina v serumu, ki meri količino kreatinina v krvnem obtoku. Druga možnost je urinski test kreatinina.

Če vaši laboratorijski izvidi potrdijo nizko raven kreatinina, vam bo zdravnik morda predlagal dodatne preiskave, da bi izključil mišično bolezen. To lahko vključuje biopsijo mišice ali test mišičnih encimov za preverjanje poškodb mišic.


Možnosti zdravljenja nizkega kreatinina

Možnosti zdravljenja nizkega kreatinina so odvisne od osnovnega vzroka. Če imate mišično bolezen, je zdravljenje osredotočeno na zdravljenje povezanega stanja in zmanjšanje mišične bolečine, šibkosti in degeneracije. Možnosti vključujejo kortikosteroide za izboljšanje mišične moči ali terapijo za izboljšanje kakovosti življenja.

Nizke ravni kreatinina zaradi nosečnosti bi se morale normalizirati po porodu.

Če jemljete zdravilo, ki prispeva k nižji ravni, se posvetujte s svojim zdravnikom o prilagoditvi odmerka ali prehodu na drugo zdravilo.

Tretmaji nizke mišične mase

Če osnovno zdravstveno stanje ni odgovorno za zmanjšanje mišične mase, zdravljenje morda ni potrebno. Toda zdravnik vam lahko priporoči korake za povečanje mišične mase in normalizacijo ravni kreatinina.

Povečanje ravni telesne dejavnosti in izvajanje vaj za moč nekaj dni na teden lahko poveča mišično maso. Pred začetkom novega programa vadbe se posvetujte s svojim zdravnikom. Lahko poskusite naslednje:

• plavanje
• hoja
• kolesarjenje
• dvigovanje uteži
• aerobika

Če vaš zdravnik meni, da je nizka mišična masa posledica nepravilne prehrane ali ekstremne izgube teže, prilagodite svojo prehrano. Poskrbite, da boste jedli pet do šest majhnih, zdravih obrokov na dan. Vključite mešanico sadja in zelenjave ter hrano, bogato z beljakovinami.


Obeti za nizko raven kreatinina

Obeti so na splošno pozitivni za ljudi, ki imajo nizko raven kreatinina, če prejemajo potrebno zdravljenje za kakršno koli osnovno zdravstveno stanje. Če nadaljnji testi izključijo mišično bolezen, vam bo zdravnik morda predlagal spremembe življenjskega sloga in prehrane ter nato ponovno preveril vašo raven pozneje. S pravilnimi prilagoditvami bi se morale vaše ravni normalizirati.


vir: https://www.healthline.com/health/low-creatinine

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas