fbpx

Presaditev ledvice

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Presaditev ledvice je kirurški poseg, ki se izvaja za zdravljenje odpovedi ledvic. Ledvice filtrirajo odpadke iz krvi in ​​jih odstranijo iz telesa z urinom. Prav tako pomagajo vzdrževati ravnovesje tekočin in elektrolitov v telesu. Če vaše ledvice prenehajo delovati, se odpadki kopičijo v telesu in lahko povzročijo hudo bolezen.

Ljudje, ki jim odpovejo ledvice, se običajno zdravijo z dializo. Ta obdelava mehansko filtrira odpadke, ki se kopičijo v krvnem obtoku, ko ledvice prenehajo delovati.

Nekateri ljudje, ki so jim odpovedale ledvice, so lahko upravičeni do presaditve ledvice. Pri tem postopku se ena ali obe ledvici nadomesti z ledvicami darovalca žive ali umrle osebe.

Dializa in presaditev ledvic imajo prednosti in slabosti.

Dializa zahteva čas in je delovno intenzivna. Dializa pogosto zahteva pogosta potovanja v dializni center na zdravljenje. V dializnem centru vam kri očistijo z dializnim aparatom.

Če ste kandidat za dializo doma, boste morali kupiti pripomočke za dializo in se naučiti, kako jih uporabljati.

Presaditev ledvice vas lahko osvobodi dolgotrajne odvisnosti od dializnega aparata in strogega urnika, ki ga spremlja. To vam lahko omogoči bolj aktivno življenje. Vendar pa presaditev ledvice ni primerna za vsakogar. To vključuje ljudi z aktivnimi okužbami in tiste z močno prekomerno telesno težo.

Med presaditvijo ledvice bo vaš kirurg vzel darovano ledvico in jo položil v vaše telo. Čeprav ste rojeni z dvema ledvicama, lahko živite zdravo samo z eno delujočo ledvico. Po presaditvi boste morali jemati zdravila za zaviranje imunskega sistema, da vaš imunski sistem prepreči napad na novi organ.


Kdo bi morda potreboval presaditev ledvice?

Presaditev ledvice je lahko možnost, če so vaše ledvice popolnoma prenehale delovati. To stanje imenujemo končna renalna bolezen (ESRD) ali končna ledvična bolezen (ESKD). Če dosežete to točko, vam bo zdravnik verjetno priporočil dializo.

Poleg tega, da vas bo dal na dializo, vam bo zdravnik povedal, ali misli, da ste dober kandidat za presaditev ledvice.

Za večjo operacijo boste morali biti dovolj zdravi in ​​prenašati strog, vseživljenjski režim jemanja zdravil po operaciji, da boste dober kandidat za presaditev. Prav tako morate biti pripravljeni in sposobni upoštevati vsa navodila svojega zdravnika in redno jemati zdravila.

Če imate resno osnovno zdravstveno stanje, je lahko presaditev ledvice nevarna ali verjetno ne bo uspešna. Ta resna stanja vključujejo:

• rak ali nedavna anamneza raka
• resna okužba, kot je tuberkuloza, okužbe kosti ali hepatitis
• hude bolezni srca in ožilja
• bolezen jeter

Zdravnik vam lahko tudi priporoči, da presaditve ne opravite, če:

• kadite
• čezmerno pijete alkohol
• uživate prepovedane droge

Če vaš zdravnik meni, da ste dober kandidat za presaditev in vas postopek zanima, vas bodo morali oceniti v transplantacijskem centru.

Ta ocena običajno vključuje več obiskov za oceno vašega fizičnega, psihološkega in družinskega stanja. Zdravniki centra bodo opravili teste vaše krvi in ​​urina. Opravili vam bodo tudi popoln fizični pregled, da zagotovijo, da ste dovolj zdravi za operacijo.

Z vami se bosta srečala tudi psiholog in socialni delavec, da se prepričate, ali ste sposobni razumeti in slediti zapletenemu režimu zdravljenja. Socialni delavec bo poskrbel, da si boste lahko privoščili poseg in da boste imeli ustrezno podporo po odpustu iz bolnišnice.

Če imate odobritev za presaditev, lahko vaš družinski član daruje ledvico ali pa boste uvrščeni na čakalni seznam pri Mreži za pridobivanje in presajanje organov (OPTN).


Kdo daruje ledvico?

Darovalci ledvic so lahko živi ali umrli.

Živi darovalci

Ker lahko telo popolnoma dobro deluje samo z eno zdravo ledvico, se lahko družinski član z dvema zdravima ledvicama odloči, da vam eno od njih daruje.

Če se kri in tkiva vašega družinskega člana ujemajo z vašo krvjo in tkivi, lahko načrtujete načrtovano darovanje.

Dobra možnost je prejem ledvice od družinskega člana. Zmanjšuje tveganje, da bo vaše telo zavrnilo ledvico, in vam omogoča, da obidete večletno čakalno listo za umrlega darovalca.

Umrli darovalci

Umrle darovalce imenujemo tudi kadverski darovalci. To so ljudje, ki so umrli, običajno zaradi nesreče in ne zaradi bolezni. Bodisi darovalec bodisi njegova družina se je odločila darovati svoje organe in tkiva.

Vaše telo bo bolj verjetno zavrnilo ledvico nesorodnega darovalca. Vendar pa je trupelski organ dobra alternativa, če nimate družinskega člana ali prijatelja, ki bi bil pripravljen ali sposoben darovati ledvico.


Postopek ujemanja

Med oceno za presaditev boste imeli preiskave krvi za določitev vaše krvne skupine (A, B, AB ali O) in humanega levkocitnega antigena (HLA). HLA je skupina antigenov, ki se nahajajo na površini vaših belih krvnih celic. Antigeni so odgovorni za imunski odziv vašega telesa.

Če se vaš tip HLA ujema s tipom HLA darovalca, je bolj verjetno, da vaše telo ne bo zavrnilo ledvice. Vsaka oseba ima šest antigenov, po tri od vsakega biološkega starša. Več kot imate antigenov, ki se ujemajo s tistimi darovalca, večja je možnost uspešne presaditve.

Ko je potencialni darovalec identificiran, boste potrebovali še en test, da se prepričate, da vaša protitelesa ne bodo napadla organa darovalca. To naredite tako, da majhno količino vaše krvi zmešate s krvjo darovalca.

Presaditve ni mogoče opraviti, če vaša kri tvori protitelesa kot odgovor na kri darovalca.

Če vaša kri ne kaže nobene protitelesne reakcije, imate tako imenovano “negativno navzkrižno ujemanje”. To pomeni, da se presaditev lahko nadaljuje.


Kako poteka presaditev ledvice?

Vaš zdravnik lahko načrtuje presaditev vnaprej, če prejemate ledvico od živega darovalca.

Če pa čakate na umrlega darovalca, ki se zelo ujema z vašo vrsto tkiva, boste morali biti na voljo, da takoj odhitite v bolnišnico, ko bo darovalec identificiran. Številne transplantacijske bolnišnice ljudem dajejo pozivnike ali mobilne telefone, da so lahko hitro dosegljivi.

Ko prispete v transplantacijski center, boste morali dati vzorec svoje krvi za test protiteles. Dobili boste dovoljenje za operacijo, če boste imeli negativno navzkrižno ujemanje.

Presaditev ledvice poteka v splošni anesteziji. To vključuje dajanje zdravila, ki vas med operacijo uspava. Anestetik bo vbrizgan v vaše telo skozi intravensko (IV) linijo v vašo dlan ali roko.

Ko zaspite, vam zdravnik zareže v trebuh in vanj vstavi ledvico darovalca. Nato poveže arterije in vene iz ledvic z vašimi arterijami in venami. To bo povzročilo, da bo kri začela teči skozi novo ledvico.

Zdravnik vam bo na vaš mehur pritrdil tudi sečevod nove ledvice, da boste lahko normalno urinirali. Sečevod je cev, ki povezuje vašo ledvico z vašim mehurjem.

Vaš zdravnik bo vaše prvotne ledvice pustil v telesu, razen če povzročajo težave, kot je visok krvni tlak ali okužba.


Naknadna nega

Zbudili se boste v sobi za okrevanje. Bolnišnično osebje bo spremljalo vaše vitalne znake, dokler ne bo prepričano, da ste budni in stabilni. Nato vas bodo premestili v bolnišnično sobo.

Tudi če se po presaditvi počutite odlično (mnogi ljudje se), boste verjetno morali ostati v bolnišnici do en teden po operaciji.

Vaša nova ledvica lahko takoj začne čistiti odpadke iz telesa ali pa lahko traja do nekaj tednov, preden začne delovati. Ledvice, ki jih darujejo družinski člani, običajno začnejo delovati hitreje kot tiste od nesorodnih ali umrlih darovalcev.

Med prvim celjenjem lahko pričakujete veliko bolečine v bližini mesta reza. Medtem ko ste v bolnišnici, vas bodo zdravniki spremljali glede zapletov. Predpisali vam bodo tudi strog urnik imunosupresivov, da preprečite, da bi vaše telo zavrnilo novo ledvico. Ta zdravila boste morali jemati vsak dan, da preprečite, da bi vaše telo zavrnilo ledvico darovalca.

Preden zapustite bolnišnico, vam bo ekipa za presaditev dala posebna navodila o tem, kako in kdaj jemati zdravila. Prepričajte se, da razumete ta navodila, in postavite čim več vprašanj. Vaši zdravniki bodo sestavili tudi urnik pregledov, ki mu boste sledili po operaciji.

Ko boste odpuščeni, boste morali imeti redne sestanke s svojo ekipo za presaditev, da bodo lahko ocenili, kako dobro deluje vaša nova ledvica.

Zdravila za zaviranje imunskega sistema boste morali jemati po navodilih. Zdravnik vam bo predpisal tudi dodatna zdravila za zmanjšanje tveganja okužbe. Nazadnje se boste morali spremljati glede opozorilnih znakov, da je vaše telo zavrnilo ledvico. Ti vključujejo bolečino, oteklino in gripi podobne simptome.

Prvih en do dva meseca po operaciji vas bo moral redno spremljati vaš zdravnik. Vaše okrevanje lahko traja približno šest mesecev.


Kakšna so tveganja presaditve ledvice?

Presaditev ledvice je obsežna operacija. Zato predstavlja tveganje za naslednje:

• alergijska reakcija na splošno anestezijo
• krvavitev
• krvni strdki
• uhajanje iz sečevoda
• blokada sečevoda
• okužba
• zavrnitev darovane ledvice
• odpoved darovane ledvice
• srčni napad
• kap

Možna tveganja

Največja nevarnost presaditve je, da vaše telo zavrne ledvico. Vendar se redko zgodi, da bo vaše telo zavrnilo ledvico darovalca.

Klinika Mayo ocenjuje, da 90 odstotkov prejemnikov presadka, ki dobijo ledvico od živega darovalca, živi vsaj pet let po operaciji. Približno 82 odstotkov tistih, ki so prejeli ledvico umrlega darovalca, živi še pet let.

Če opazite nenavadno bolečino na mestu reza ali spremembo količine urina, takoj obvestite svojo ekipo za presaditev. Če vaše telo zavrne novo ledvico, lahko nadaljujete z dializo in se po ponovnem pregledu vrnete na čakalni seznam za drugo ledvico.

Imunosupresivna zdravila, ki jih morate jemati po operaciji, lahko povzročijo tudi nekatere neprijetne stranske učinke. Ti lahko vključujejo:

• povečanje telesne mase
• redčenje kosti
• povečana rast las
• akne
• večje tveganje za razvoj nekaterih vrst kožnega raka in ne-Hodgkinovega limfoma

Posvetujte se s svojim zdravnikom o tveganjih za razvoj teh neželenih učinkov.


vir: https://www.healthline.com/health/kidney-transplant

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas