fbpx

6 najboljših dodatkov in zelišč za aterosklerozo

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav


Razumevanje ateroskleroze

Ateroskleroza je stanje, pri katerem holesterol, kalcij in druge snovi, ki jih skupaj imenujemo plak, zamašijo vaše arterije. To blokira pretok krvi v vitalne organe, zlasti srce.

Ateroskleroza povzroča številne zdravstvene težave, vključno z možgansko kapjo, srčnim infarktom, boleznijo ledvic in demenco. Ni jasno, kaj povzroča stanje, saj je vpletenih veliko dejavnikov.

Ljudje, ki kadijo, pijejo prekomerne količine alkohola in se ne gibljejo dovolj, imajo večjo verjetnost, da jo bodo razvili. Prav tako lahko podedujete verjetnost razvoja ateroskleroze.


Ateroskleroza in holesterol

Obstajajo številni dodatki, mnogi pridobljeni iz rastlin, ki lahko pomagajo pri zdravljenju ateroskleroze. Večina jih to stori tako, da vpliva na raven holesterola.

Visoka raven holesterola ni edini dejavnik tveganja za razvoj ateroskleroze, vendar pomembno prispeva.

Obstajata dve vrsti holesterola. Lipoprotein nizke gostote (LDL) je znan tudi kot “slab” holesterol, lipoprotein visoke gostote (HDL) pa je znan kot “dober” holesterol. Cilj pri zdravljenju holesterola in z njim povezanih težav je ohraniti nizek LDL in zvišati HDL.

Skupni holesterol mora biti nižji od 200 miligramov na deciliter (mg/dL), LDL holesterol mora biti pod 100 mg/dL, medtem ko mora biti HDL holesterol nad 60 mg/dL.


1. Izvleček artičoke (ALE)

Ta dodatek se včasih imenuje izvleček listov artičoke ali ALE. Študije kažejo, da lahko ALE pomaga zvišati “dober” holesterol in znižati “slab” holesterol.

Izvleček artičoke je na voljo v kapsulah, tabletah in tinkturah. Priporočeni odmerek je odvisen od oblike, ki jo jemljete, vendar ni nobene raziskave, ki bi kazala, da lahko predozirate z artičoko.


2. Česen

Česnu pripisujejo zdravljenje vsega, od raka dojke do plešavosti. Vendar pa so študije o česnu in zdravju srca mešane.

Pregled literature iz leta 2009 je pokazal, da česen ne znižuje holesterola, vendar je podoben pregled iz leta 2014 pokazal, da lahko uživanje česna prepreči bolezni srca. Študija iz leta 2012 je pokazala, da izvleček staranega česna v kombinaciji s koencimom Q10 upočasni napredovanje ateroskleroze.

V vsakem primeru vam česen verjetno ne bo škodil. Jejte ga surovega ali kuhanega ali ga vzemite v obliki kapsul ali tablet. Čarobna sestavina je alicin, ki tudi diši po česnu.


3. Niacin

Niacin je znan tudi kot vitamin B-3. Najdemo ga v živilih, kot so jetra, piščanec, tuna in losos. Na voljo je tudi kot dodatek.

Zdravnik vam bo morda priporočil dodatke niacina za pomoč pri zniževanju holesterola, saj lahko zviša raven “dobrega” holesterola za več kot 30 odstotkov. Prav tako lahko zniža trigliceride, drugo vrsto maščobe, ki poveča tveganje za srčno bolezen.

Dodatki niacina lahko povzročijo pordelost in bodeč občutek kože ter lahko povzročijo slabost.

Dnevna priporočena količina niacina za moške je 16 mg. Za večino žensk je 14 mg, za doječe ženske 17 mg in za nosečnice 18 mg.

Ne vzemite več od priporočenega odmerka, ne da bi se prej posvetovali z zdravnikom.


4. Polikozanol

Policosanol je izvleček, ki je narejen iz rastlin, kot sta sladkorni trs in jam.

Obsežna študija kubanskih znanstvenikov je preučevala policosanol, pridobljen iz lokalnega sladkornega trsa. Pokazalo se je, da ima ekstrakt lastnosti zniževanja holesterola. V pregledu literature iz leta 2010 je navedeno, da noben test zunaj Kube ni potrdil ugotovitve.

Vendar pa je pregled iz leta 2017 zaključil, da je bila kubanska študija natančnejša od študij, opravljenih zunaj Kube. Potrebnih je še več raziskav polikozanola.

Policosanol je na voljo v kapsulah in tabletah.


5. Glog

Glog je pogost grm, ki raste po vsem svetu. V Nemčiji se izvleček iz njegovih listov in jagod prodaja kot zdravilo za bolezni srca.

Raziskave iz leta 2010 kažejo, da je glog lahko varno in učinkovito zdravilo za bolezni srca. Vsebuje kemično snov kvercetin, ki dokazano znižuje holesterol.

Izvleček gloga se prodaja predvsem v kapsulah.


6. Rdeči kvasni riž

Rdeči kvasni riž je živilo, ki je narejeno s fermentacijo belega riža s kvasom. Običajno se uporablja v tradicionalni kitajski medicini.

Študija iz leta 1999 je pokazala, da lahko znatno zniža raven holesterola. Moč rdečega kvasnega riža je v snovi monakolin K. Ima enako sestavo kot lovastatin, zdravilo statin na recept, ki se uporablja za zniževanje holesterola.

Zaradi te podobnosti med monakolinom K in lovastatinom je Urad za hrano in zdravila (FDA) močno omejil prodajo dodatkov rdečega kvasnega riža.

Dodatki, za katere trdijo, da vsebujejo več kot le sledi monakolina K, so bili prepovedani. Posledično na večini oznak izdelkov piše samo, koliko rdečega kvasnega riža vsebujejo, ne pa tudi, koliko monakolina K vsebujejo.

Potrošniki zelo težko natančno vedo, koliko monakolina K je v izdelkih, ki jih kupujejo, kot je potrdila študija iz leta 2017.

Rdeči kvasni riž so preučevali tudi glede možnih poškodb ledvic, jeter in mišic.


Stvari, ki jih je treba upoštevati

Ni dokazov, da bi kateri koli dodatek sam pozdravil aterosklerozo. Vsak načrt za zdravljenje bolezni bo verjetno vključeval zdravo prehrano, načrt vadbe in morda zdravila na recept, ki jih jemljete skupaj z dodatki.

Preden vzamete kakršne koli dodatke, se posvetujte s svojim zdravnikom, saj lahko nekateri vplivajo na zdravila, ki jih že jemljete. Posvetovanje z zdravnikom je še posebej pomembno, če ste noseče ali dojite.

Upoštevajte tudi, da FDA ne ureja dodatkov na enak način kot zdravil. To pomeni, da se lahko njihova kakovost dramatično razlikuje od ene znamke – ali celo steklenice – do druge.


vir: https://www.healthline.com/health/high-cholesterol/herbs-for-atherosclerosis

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas