fbpx

Kakšni so znaki ateroskleroze?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

 

Kaj je ateroskleroza?

Večina ljudi ne doživi življenjsko nevarnih zapletov ateroskleroze – otrdelosti arterij – dokler ne dosežejo srednjih let. Vendar pa se lahko začetne stopnje dejansko začnejo v otroštvu.

Bolezen je nagnjena k napredovanju in se sčasoma poslabša. Sčasoma se v glavni arteriji naberejo obloge, ki so sestavljene iz maščobnih celic (holesterola), kalcija in drugih odpadnih snovi. Arterija postaja vedno bolj ozka, kar pomeni, da kri ne more priti na področja, ki jih mora doseči.

Obstaja tudi večje tveganje, da se krvni strdek, če se odcepi od drugega področja v telesu, zatakne v ozki arteriji in popolnoma prekine dotok krvi, kar povzroči srčni napad ali možgansko kap.

 

Kaj jo povzroča?

Ateroskleroza je zapleteno stanje, ki se običajno začne zgodaj v življenju in napreduje, ko se ljudje starajo. Študije so pokazale, da se pri otrocih, starih od 10 do 14 let, lahko pojavijo zgodnje stopnje ateroskleroze.

Pri nekaterih ljudeh bolezen hitro napreduje v 20. in 30. letih, medtem ko drugi morda nimajo težav do 50. ali 60. leta.

Raziskovalci niso povsem prepričani, kako in zakaj se začne. Menijo, da se obloge začnejo kopičiti v arterijah, potem ko se notranjost poškoduje. K tej škodi najpogosteje prispevajo visok holesterol, visok krvni tlak in kajenje cigaret.

 

Kakšna so tveganja?

Vaše arterije prenašajo oksigenirano kri do vitalnih organov, kot so srce, možgani in ledvice. Če se pot zapre, ti deli telesa ne morejo delovati tako, kot bi morali. Kako vpliva na vaše telo, je odvisno od tega, katere arterije so blokirane.

To so bolezni, povezane z aterosklerozo:

Srčna bolezen. Ko se v vaših koronarnih arterijah (velikih žilah, ki prenašajo kri v srce) naberejo obloge, imate povečano tveganje za srčni napad.
Bolezen karotidne arterije. Ko se v velikih žilah na obeh straneh vratu (karotidnih arterijah), ki prenašajo kri v možgane, naberejo obloge, obstaja večje tveganje za možgansko kap.
Bolezen perifernih arterij. Ko se obloge naberejo v velikih arterijah, ki prenašajo kri v vaše roke in noge, lahko povzročijo bolečino in otrplost ter lahko povzročijo resne okužbe.
Bolezen ledvic. Ko se v velikih arterijah, ki prenašajo kri v ledvice, naberejo obloge, ledvice ne morejo pravilno delovati. Ko ne delujejo pravilno, ne morejo odstraniti odpadkov iz vašega telesa, kar povzroči resne zaplete.

 

Kako se testirate?

Če imate simptome, kot je šibek utrip v bližini glavne arterije, nižji krvni tlak v bližini roke ali noge ali znaki anevrizme, jih bo zdravnik morda opazil med rednim fizičnim pregledom. Rezultati krvnega testa lahko zdravniku povejo, ali imate visok holesterol.

Drugi testi vključujejo:

Slikovni testi. Ultrazvok, računalniška tomografija (CT) ali magnetnoresonančna angiografija (MRA) omogočajo zdravnikom vpogled v notranjost arterij in povedo, kako resne so blokade.
Gleženjsko-brahialni indeks. Krvni tlak v vaših gležnjih se primerja s krvnim tlakom v vaši roki. Če obstaja neobičajna razlika, lahko kaže na bolezen perifernih arterij.
Obremenitveni test. Zdravniki lahko spremljajo vaše srce in dihanje, medtem ko se ukvarjate s telesno dejavnostjo, kot je vožnja sobnega kolesa ali hitra hoja po tekalni stezi. Ker vadba pospeši delo srca, lahko zdravnikom pomaga odkriti težavo.

 

Ali jo je mogoče zdraviti?

Če je ateroskleroza napredovala dlje, kar lahko zmanjšajo spremembe življenjskega sloga, so na voljo zdravila in kirurško zdravljenje. Ti so zasnovani tako, da preprečijo poslabšanje bolezni in povečajo vaše udobje, zlasti če imate kot simptom bolečine v prsih ali nogah.

Zdravljenje običajno zajema zdravila za zdravljenje visokega krvnega tlaka in visokega holesterola. Nekaj ​​primerov:

• statini
• zaviralci beta
• zaviralci angiotenzinske konvertaze (ACE).
• antitrombociti
• zaviralci kalcijevih kanalčkov

Operacija velja za bolj agresivno zdravljenje in se izvaja, če je blokada smrtno nevarna. Kirurg lahko vstopi in odstrani obloge iz arterije ali preusmeri pretok krvi okoli zamašene arterije.

 

Katere spremembe življenjskega sloga lahko pomagajo?

Spremembe zdrave prehrane, prenehanje kajenja in telesna vadba so lahko močno orožje proti visokemu krvnemu tlaku in visokemu holesterolu, ki sta glavna dejavnika ateroskleroze.

Telovadba

Telesna aktivnost vam pomaga shujšati, vzdrževati normalen krvni tlak in zvišati raven »dobrega holesterola« (HDL). Prizadevajte si za 30 do 60 minut zmerne kardio vadbe na dan.

Dieta

Ohranjajte zdravo težo z uživanjem več vlaknin. Ta cilj lahko deloma dosežete tako, da beli kruh in testenine nadomestite s polnozrnatimi živili.
Jejte veliko sadja in zelenjave ter zdravih maščob. Oljčno olje, avokado in oreščki vsebujejo maščobe, ki ne bodo zvišale vašega “slabega holesterola” (LDL).
Omejite vnos holesterola tako, da zmanjšate količino hrane z visoko vsebnostjo holesterola, kot so sir, polnomastno mleko in jajca. Izogibajte se tudi transmaščobam in omejite nasičene maščobe (ki jih večinoma najdemo v predelani hrani), saj oboje povzroča, da vaše telo tvori več holesterola.
Omejite vnos natrija, saj ta prispeva k visokemu krvnemu tlaku.
Omejite vnos alkohola. Redno pitje alkohola lahko zviša vaš krvni tlak in prispeva k povečanju telesne mase (alkohol je visoko kaloričen).

Te navade je najbolje začeti zgodaj v življenju, vendar so koristne ne glede na to, koliko ste stari.

vir: https://www.healthline.com/health/heart-disease/atherosclerosis-when-it-starts

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas