fbpx

Obrnitev ateroskleroze

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Ateroskleroza, bolj znana kot otrdelost arterij, je resno stanje. Ko vam odkrijejo bolezen, boste morali narediti zelo pomembne in trajne spremembe življenjskega sloga, da preprečite nadaljnje zaplete.

Toda ali je bolezen mogoče obrniti? To je bolj zapleteno vprašanje.


Kaj je ateroskleroza?

Beseda “ateroskleroza” izhaja iz grških besed “athero” (“pasta”) in “sclerosis” (“trdota”). Zato se stanje imenuje tudi “otrdelost arterij”.

Bolezen se začne počasi in sčasoma napreduje. Če imate visok holesterol, se lahko presežek holesterola sčasoma nabere in odloži na stenah arterij. Telo se lahko nato odzove na kopičenje tako, da pošlje bele krvničke, da ga napadejo, podobno kot bi napadle bakterijsko okužbo, in lahko pride do vnetja.

Celice se lahko po “zaužitju” holesterola spremenijo ali odmrejo, odmrle celice pa se lahko začnejo nabirati tudi v arteriji. To lahko povzroči vnetje. Ko vnetje traja dlje časa, lahko pride do brazgotin, otrdelosti in kalcifikacije. Do te stopnje se plak, ki nastane v arterijah, običajno strdi.

Ko se arterije zožijo, kri morda ne more priti do območij, ki jih mora doseči.

Obstaja lahko tudi večje tveganje za srčni napad ali možgansko kap. To se lahko zgodi, če se krvni strdek loči od drugega področja v telesu. Strdek bi se nato lahko zagozdil v ozki arteriji in popolnoma prekinil dotok krvi.


Ali jo je mogoče obrniti?

Dr. Howard Weintraub, kardiolog na NYU Langone Medical Center, pravi, da lahko največ, kar lahko storite, preprečite napredovanje in nadaljnje zaplete, ko vam enkrat postavijo diagnozo ateroskleroze.

Pojasnjuje tudi, da je “v dosedanjih študijah količina zmanjšanja nabiranja oblog, ki je opažena v 1 ali 2 letih, merjena v stotinki milimetra.”

Zdravljenje, redna telesna vadba in spremembe v prehrani se lahko uporabljajo za preprečevanje poslabšanja ateroskleroze in stabilizacijo plaka, vendar ne morejo obrniti bolezni.

Na primer, medtem ko so lastnosti aspirina za redčenje krvi koristne pri zmanjševanju krvnih strdkov in s tem preprečevanju kapi in srčnih napadov, je raziskava iz leta 2017 pokazala, da ni vplival na zmanjšanje arterijskih oblog.

Nekatera zdravila vam lahko predpišejo tudi za izboljšanje udobja, zlasti če imate simptom bolečine v prsih ali nogah.

Statini so najučinkovitejša in najpogosteje uporabljena zdravila za zniževanje holesterola v Združenih državah. Delujejo tako, da blokirajo beljakovine v jetrih, ki jih telo uporablja za tvorbo lipoproteina nizke gostote (LDL) ali slabega holesterola.

Weintraub pravi, da bolj ko znižate LDL, večja je verjetnost, da se vam bo nabiranje obloge ustavilo.

V Združenih državah je na voljo sedem pogosto predpisanih statinov:

• atorvastatin (Lipitor)
• fluvastatin (Lescol)
• lovastatin (Altoprev)
• pitavastatin (Livalo)
• pravastatin (Pravachol)
• rosuvastatin (Crestor)
• simvastatin (Zocor)

Uravnotežena prehrana in redna telesna vadba sta lahko zelo pomembna dela pri zniževanju visokega krvnega tlaka in visokega holesterola, dveh glavnih dejavnikov ateroskleroze.

Tudi če vam zdravnik predpiše statin, boste morda želeli razmisliti o uživanju hrane, bogate s hranili, in redni vadbi. Vaš zdravnik vam bo morda lahko pomagal tudi pri tem.

Weintraub pravi: “Vsakdo lahko užije zdravilo, ki mu ga damo.” Opozarja, da brez uravnotežene prehrane »zdravilo še vedno deluje, a ne tako dobro«.

Če kadite, boste morda želeli razmisliti o prenehanju kajenja. Kajenje lahko povzroči kopičenje oblog v arterijah. Prav tako lahko zmanjša količino dobrega holesterola (lipoproteina visoke gostote ali HDL), ki ga imate, in lahko zviša vaš krvni tlak, kar lahko poveča obremenitev vaših arterij.

Tukaj je nekaj drugih sprememb življenjskega sloga, ki jih lahko poskusite narediti.

Telovadba

Prizadevajte si za 30 do 60 minut zmerne kardio vadbe na dan.

Ta količina dejavnosti vam lahko pomaga pri naslednjem:

• obvladovanje zmerne teže
• vzdrževanje stabilnega krvnega tlaka
• povečanje ravni HDL (dobrega holesterola).
• znižanje trigliceridov

Spremembe v prehrani

Uravnavanje zmerne telesne teže lahko zmanjša tveganje za nastanek zapletov zaradi ateroskleroze.

Naslednji nasveti so nekaj načinov za to. Lahko poskusite:

Zmanjšajte vnos sladkorja. Zmanjšajte ali izključite uživanje gaziranih pijač, sladkega čaja in drugih pijač ali sladic, sladkanih s sladkorjem ali koruznim sirupom.
Jejte več vlaknin. Povečajte porabo celih zrn in zaužijte 5 obrokov sadja in zelenjave na dan.
Jejte zdrave maščobe. Oljčno olje, avokado in oreščki so zdrave možnosti.
Jejte bolj puste kose mesa. Dobri primeri so govedina, hranjena s travo, piščančje ali puranje prsi.
Izogibajte se transmaščobam in omejite nasičene maščobe. Te večinoma najdemo v ultra predelani hrani in oboje lahko povzroči, da telo tvori več holesterola.
Omejite vnos natrija. Preveč natrija v vaši prehrani lahko prispeva k visokemu krvnemu tlaku.
Omejite vnos alkohola. Redno pitje lahko zviša vaš krvni tlak, prispeva k nenamernemu pridobivanju telesne teže in moti miren spanec.

Kaj če zdravila in spremembe prehrane ne delujejo?

Operacija velja za agresivno zdravljenje in se izvaja samo, če je blokada smrtno nevarna in se oseba ni odzvala na zdravljenje z zdravili. Kirurg lahko odstrani plak iz arterije, vstavi stent ali preusmeri pretok krvi okoli zamašene arterije.


Kako se diagnosticira ateroskleroza?

Vaš zdravnik lahko med rednim fizičnim pregledom ugotovi, ali imate dejavnike tveganja za aterosklerozo.

Ateroskleroza se pogosteje pojavi pri ljudeh z anamnezo kajenja ali bolezni, kot so:

• diabetes
• visok krvni pritisk
• visok holesterol
• debelost

Vaš zdravnik lahko naroči teste, vključno z naslednjimi:

Slikovni testi. Ultrazvok, CT ali magnetnoresonančna angiografija lahko vašemu zdravniku omogočijo vpogled v notranjost vaših arterij in določitev resnosti blokade.
Gleženjsko-brahialni indeks. Krvni tlak v vaših gležnjih se primerja s krvnim tlakom v vaši roki. Če obstaja nenavadna razlika, imate morda periferno arterijsko bolezen.
Srčni obremenitveni testi. Vaš zdravnik spremlja vaše srce z elektrokardiogramom, medtem ko se ukvarjate s telesno dejavnostjo, kot je vožnja sobnega kolesa ali hitra hoja po tekalni stezi. Ker vadba pospeši delo vašega srca, lahko vašemu zdravniku pomaga ugotoviti, ali je prišlo do blokade.


Zaključek

Čeprav ateroskleroza kot taka ni “reverzibilna”, so na voljo različna zdravljenja za upočasnitev procesa in preprečevanje poslabšanja, do in vključno s kirurškim posegom. Pogovorite se s svojim zdravnikom o najboljših možnostih.


vir: https://www.healthline.com/health/heart-disease/reversing-atherosclerosis

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas