fbpx

Ledvična displazija

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav


Uvod

Če ste noseče ali ste pred kratkim rodile, ste najverjetneje še posebej pozorne na zdravje svojega odraščajočega otroka. Ledvična displazija je stanje ploda, o katerem je morda govoril vaš zdravnik. Preberite, če želite izvedeti vzroke, zdravljenje in obete za otroke z ledvično displazijo.


Kaj je ledvična displazija?

Do ledvične displazije pride, ko se ena ali obe ledvici med rastjo ploda v maternici ne razvijeta tako, kot bi se morala. Včasih se imenuje multicistična displastična ledvica ali ledvična displazija. Tipična odrasla oseba ima dve ledvici. Vsaka je približno velika kot pest. Ledvice filtrirajo stvari, ki jih vaše telo ne more uporabiti iz krvi, vključno z dodatno vodo. Tako nastane urin, ki se nato prenese v mehur. Ledvice pomagajo ohranjati telo v ravnovesju. Brez njih tvegate, da deli vašega telesa ne bodo delovali pravilno. Pri ledvični displaziji obstaja težava z razvojem ledvic v maternici. Več cist nadomešča normalno ledvično tkivo in ne morejo filtrirati krvi. Ledvična displazija se pojavi pri 1 od vsakih 4300 živorojenih otrok, ocenjuje Nacionalni inštitut za sladkorno bolezen ter prebavne in ledvične bolezni.


Kako se diagnosticira ledvična displazija?

Zdravniki lahko med nosečnostjo z ultrazvokom diagnosticirajo displazijo ledvic. Ultrazvok se izvaja za prikaz slik in preverjanje razvoja ploda v maternici. Včasih bo zdravnik, ki interpretira ultrazvočne slike, opazil nepravilnosti v ledvicah zarodka. Vendar pa ultrazvok ne odkrije vedno ledvične displazije, preden se otrok rodi. Vaš zdravnik lahko odkrije ledvično displazijo med rutinskim ultrazvokom ali med pregledom zaradi drugega stanja. Običajno se ledvična displazija pojavi samo v eni ledvici. V tem primeru bo imel otrok med rastjo omejene simptome in težave. Če je ledvična displazija prisotna v obeh ledvicah, bosta potrebna zdravljenje in spremljanje. Obstaja tudi možnost, da plod ne bo preživel nosečnosti.


Kako se zdravi ledvična displazija?

Če je prizadeta samo ena ledvica, zdravljenje morda ne bo potrebno. Zdrava ledvica bo običajno prevzela in opravila delo namesto ledvice, ki ne deluje. Še vedno so potrebni redni pregledi za zagotovitev, da ledvice delujejo pravilno. Zdravniki bodo spremljali:

• delovanje ledvic
• pravilno filtriranje urina
• krvni pritisk

Pri otroku z ledvično displazijo ene ledvice obstaja večja verjetnost, da bo razvil:

• okužbe sečil (UTI)
• visok krvni pritisk
• rak ledvic

Če sta prizadeti obe ledvici, je potrebno skrbno spremljanje, da se ugotovi, kako funkcionalne so ledvice. Če ledvice popolnoma ne delujejo, bodo dojenčki, ki preživijo nosečnost, potrebovali presaditev ledvic ali dializo, da bodo ostali zdravi.


Ali je ledvično displazijo mogoče preprečiti?

Trenutno ni dokazanega načina za preprečevanje ledvične displazije. Ohranjanje dobre prehrane in opustitev nekaterih zdravil med nosečnostjo lahko pomagata preprečiti razvoj zdravstvenih stanj, kot je ledvična displazija, pri vašem otroku. Tisti, pri katerih obstaja večja verjetnost za razvoj ledvične displazije, vključujejo:

• otroci, katerih starši imajo znake ledvične displazije
• otroci, ki imajo druge genetske sindrome
• otroci, ki so v maternici izpostavljeni prepovedanim in nekaterim zdravilom na recept


Zaključek

Če ima vaš otrok ledvično displazijo ene ledvice, so njegovi obeti običajno dobri. Otrok ima lahko nekaj zdravstvenih težav, kot je povečano tveganje za UTI (okužbe sečil), vendar bo najverjetneje živel normalno življenje. Če ima vaš otrok ledvično displazijo obeh ledvic, bo morda potreboval dializo in presaditev ledvice ter skrbno spremljanje.


vir: https://www.healthline.com/health/kidney-dysplasia

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas