fbpx

Ali lahko česen izboljša vaše spolno življenje?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Česen je priljubljena sestavina, ki je povezana z dolgim ​​seznamom zdravstvenih koristi.

Po nekaterih študijah bi lahko česen pomagal pri boju proti vnetjem, zmanjšal raven holesterola in zaščitil pred kroničnimi boleznimi.

Glede na njegove številne zdravilne lastnosti se ljudje morda sprašujejo, ali lahko česen izboljša spolno funkcijo ali poveča libido.

Ta članek obravnava dokaze o tem, ali lahko česen poveča vaš spolni nagon.


Lahko izboljša pretok krvi

Nekatere raziskave kažejo, da lahko česen pomaga povečati pretok krvi, kar je lahko koristno za zdravljenje težav, kot je erektilna disfunkcija pri moških.

Pravzaprav so številne študije na ljudeh in živalih pokazale, da lahko nekatere spojine v česnu povečajo pretok krvi in ​​izboljšajo delovanje krvnih žil.

Še več, ena študija med 49 starejšimi moškimi je pokazala, da zdravilo, ki vsebuje sestavine, kot so izvleček staranega česna, ginseng in žametno rogovje, izboljša erektilno funkcijo.

Česen lahko poveča tudi raven dušikovega oksida, spojine, ki pomaga razširiti krvne žile in tako spodbuja boljši pretok krvi. To bi lahko pomagalo izboljšati erektilno funkcijo.

Vendar je potrebnih več študij na ljudeh, da bi posebej ocenili učinke česna na erektilno disfunkcijo.


Lahko izboljša plodnost pri moških

Poleg povečanja krvnega pretoka so nekatere študije pokazale, da lahko česen pomaga pri spodbujanju moške plodnosti.

En pregled 18 študij je zaključil, da je česen pomagal povečati tvorbo sperme in povečati raven testosterona, kar je lahko posledica njegovih antioksidativnih lastnosti.

V nedavni študiji na živalih je S-alil cistein, spojina v česnu, povečala tvorbo testosterona pri miših.

Druga študija na živalih je tudi pokazala, da lahko izvleček staranega česna ščiti pred spremembami v tvorbi sperme in ravni testosterona, ki jih povzroča kemoterapija.

Kljub temu so potrebne nadaljnje raziskave, da bi ugotovili, kako lahko česen vpliva na moško plodnost in raven testosterona pri ljudeh.


Deluje kot antioksidant

Antioksidanti ne morejo le pomagati pri zaščiti pred kroničnimi boleznimi, ampak imajo lahko tudi ključno vlogo pri spolnem zdravju in plodnosti.

Svež česen in izvleček staranega česna sta bogata z antioksidanti in lahko pomagata nevtralizirati škodljive spojine, znane kot prosti radikali.

Glede na eno študijo med 100 moškimi z neplodnostjo je jemanje antioksidantnega dodatka povečalo število semenčic.

Zanimivo je, da je ena študija na podganah s sladkorno boleznijo pokazala, da S-alil cistein iz česna izboljša erektilno funkcijo z blokiranjem nastajanja prostih radikalov.

Vendar pa so potrebne dodatne študije, da bi razumeli, kako lahko antioksidanti v česnu vplivajo na spolno funkcijo in plodnost pri ljudeh.


Zaključek

Česen je močna sestavina, ki je povezana s številnimi potencialnimi koristmi za zdravje.

Glede na nekatere študije na ljudeh in živalih lahko izboljša spolno funkcijo s povečanjem krvnega pretoka in izboljšanjem plodnosti, zlasti pri moških.

Kljub temu so na voljo le omejene raziskave o učinkih česna na spolni nagon in še vedno ni jasno, kako lahko vpliva na spolno funkcijo pri ženskah.

Lahko pa ga uživate kot del hranljive, dobro zaokrožene prehrane za podporo splošnega zdravja in zaščito pred boleznimi.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/does-garlic-help-sexually

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas