fbpx

6 impresivnih zdravstvenih koristi črnega česna

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Črni česen je surov česen, ki so ga ljudje več tednov starali pri nadzorovanih visokih temperaturah in visoki vlažnosti. Stroki česna postanejo rjavi, nato pa sčasoma črni zaradi Millardove reakcije.

Črni česen ima blažji okus in bolj občutljivo, lepljivo konsistenco kot surovi česen.

Črni česen ponuja tudi številne zdravstvene koristi, ki lahko prevladajo nad koristmi surovega česna, ki ni bil staran.

Ta članek obravnava 6 možnih zdravstvenih koristi, ki jih lahko ponudi črni česen.


1. Vsebuje več antioksidantov

Proces staranja povzroči, da črni česen vsebuje bistveno več antioksidantov kot surovi česen.

To je deloma zato, ker se alicin, spojina, ki daje česnu oster vonj, ko ga zdrobimo, s staranjem črnega česna pretvori v antioksidativne spojine, kot so alkaloidi in flavonoidi.

Antioksidanti so spojine, ki pomagajo zaščititi vaše celice pred oksidativnimi poškodbami, ki sicer lahko povzročijo različne bolezni. Ljudje večinoma zaužijemo antioksidante z rastlinsko hrano, vključno s česnom.

Ena študija iz leta 2014 je pokazala, da se skupna antioksidativna aktivnost črnega česna med staranjem znatno poveča. V študiji je česen dosegel najvišjo vsebnost antioksidantov pri 21 dneh staranja


2. Lahko pomaga uravnavati krvni sladkor

Nenadzorovano visok krvni sladkor pri ljudeh s sladkorno boleznijo lahko poveča tveganje za zaplete, vključno z okvaro ledvic, okužbami in srčnimi boleznimi.

V študiji iz leta 2019 pri podganah, ki so bile hranjene z dieto z veliko maščobami in sladkorjem, je zdravljenje z izvlečkom črnega česna povzročilo presnovne izboljšave, kot je znižan holesterol, zmanjšano vnetje in uravnavanje apetita.

Starejša študija iz leta 2009 pri podganah s sladkorno boleznijo je pokazala, da ima staran črni česen večjo raven antioksidativnega delovanja kot svež česen. Avtorji so ugotovili, da lahko starani črni česen pomaga preprečiti zaplete sladkorne bolezni zaradi svojih antioksidativnih lastnosti.

V drugi študiji na živalih iz leta 2019 so raziskovalci podgane hranili s hrano, bogato z maščobami. Podgane, ki so uživale črni česen, so imele bistveno nižje ravni glukoze in insulina v krvi v primerjavi s tistimi, ki ga niso uživale.

Pomembno je omeniti, da so bile nekatere od teh študij izvedene na živalih in da morajo znanstveniki narediti več študij o učinkih črnega česna na sladkorno bolezen in raven sladkorja v krvi pri ljudeh.


3. Lahko zmanjša tveganje za bolezni srca

Študije na živalih so pokazale, da lahko črni česen zmanjša znake bolezni srca, vključno z ravnmi skupnega holesterola, LDL (slabega) holesterola in trigliceridov v krvi. Lahko tudi poveča HDL (dober) holesterol.

Ena študija na živalih je primerjala učinke surovega in črnega česna pri podganah, ki so okrevale po poškodbi srca zaradi ishemije – pomanjkanja pretoka krvi v srce.

Raziskovalci so ugotovili, da tako surovi kot črni česen pomagata izboljšati cirkulacijo in tako zaščitita srce pred poškodbami.

Druga študija na živalih je pokazala, da je ekstrakt črnega česna pomagal zmanjšati skupne krvne maščobe, trigliceride in skupni holesterol pri podganah, ki so bile hranjene z dieto z visoko vsebnostjo maščob. Povišane ravni teh običajno kažejo na povečano tveganje za bolezni srca.

V isti študiji na živalih je črni česen znižal visoke ravni trigliceridov in holesterola, kar je zmanjšalo tveganje za bolezni srca.

V drugi študiji je 60 oseb s povišanim holesterolom 12 tednov dnevno jemalo 6 gramov izvlečka starega črnega česna ali placeba. Črni česen je povečal HDL (dober) holesterol in zmanjšal morebitne označevalce bolezni srca. Vendar pa med skupinama ni bilo razlik v trigliceridih, LDL ali skupnem holesterolu.

V neki študiji so udeležencem s koronarno srčno boleznijo dajali 20 gramov izvlečka črnega česna dnevno 6 mesecev. Tisti, ki so ga uživali, so v primerjavi s tistimi, ki so jemali placebo, imeli povečano raven antioksidantov in izboljšane kazalnike zdravja srca.

Čeprav raziskave na živalih kažejo, da lahko črni česen pomaga zmanjšati nekatere označevalce bolezni srca, so si študije na ljudeh nasprotujoče.


4. Spojine v črnem česnu lahko ščitijo zdravje možganov

Črni česen lahko pomaga preprečiti vnetje, ki lahko sčasoma oslabi spomin in poslabša delovanje možganov.

Znanstveniki so domnevali, da lahko vnetje živčnega sistema igra vlogo pri razvoju Alzheimerjeve bolezni.

Ena študija na podganah je pokazala, da lahko črni česen zmanjša vnetje možganov, ki ga povzroča beta amiloid, in celo izboljša kratkoročni spomin.

V drugi študiji so raziskovalci povzročili oksidativni stres v možganih podgan. Dajanje izvlečka črnega česna je podganam preprečilo, da bi ta oksidativni stres povzročil okvaro spomina.


5. Lahko deluje proti raku

Več študij kaže na pozitiven učinek črnega česna v boju proti rakavim celicam.

V študiji v epruveti krvi 21 prostovoljcev je izvleček črnega česna pokazal močnejšo imunsko stimulativno, antioksidativno in protirakavo aktivnost kot izvleček surovega česna.

Pravzaprav so raziskovalci ugotovili, da je bila raztopina izvlečka črnega česna strupena za rakave celice pljuč, dojk, želodca in jeter v 72 urah.

Ena študija na ljudeh iz leta 2006 je pokazala, da lahko izvleček staranega česna (AGE) zavira celice kolorektalnega raka.

Vendar pa druge starejše študije na ljudeh tega niso odkrile, raziskovalci pa so ugotovili, da AGE ni povzročil nobene pomembne razlike v kakovosti življenja bolnikov z rakom, čeprav sta se v nekaterih primerih število celic naravnih ubijalk (NK) in aktivnost nekoliko izboljšala.

Ta raziskava je predhodna in znanstveniki morajo opraviti več raziskav o potencialnih lastnostih črnega česna v boju proti raku.


6. Črni česen lahko pomaga zaščititi vaša jetra

Črni česen lahko pomaga zaščititi jetra pred poškodbami, ki lahko nastanejo zaradi stalne izpostavljenosti kemikalijam, zdravilom, alkoholu in mikrobom.

Študije na podganah so pokazale, da ima črni česen zaščitne učinke v primeru poškodbe jeter in preprečuje nadaljnjo poškodbo jeter.

Črni česen je lahko koristen tudi pri bolj kroničnih boleznih. Na primer, ena študija na živalih je pokazala, da črni česen izboljša delovanje jeter v primeru kronične poškodbe jeter, ki jo povzroči alkohol, verjetno zaradi svoje antioksidativne aktivnosti.

Druga študija na debelih podganah, hranjenih z dieto z visoko vsebnostjo maščob, je pokazala, da starani črni česen zniža ALT in AST, dve kemikaliji v krvi, ki kažeta na poškodbo jeter.


Morebitne slabosti

Zdi se, da niti surovi niti črni česen nimata večjih stranskih učinkov. Vendar pa ima surovi česen nekaj slabosti, ki jih lahko ima tudi črni česen.

Uživanje surovega česna v velikih količinah lahko poveča tveganje za krvavitev. Zaradi tega se bodo ljudje, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi, morda tudi morali izogibati velikim količinam črnega česna.

Kljub temu je ena študija preučevala učinke izvlečka starega česna na strjevanje krvi pri ljudeh, ki so jemali zdravila za redčenje krvi, in ugotovila, da ne predstavlja resnega tveganja.

Kljub temu je najbolje, da se pogovorite z zdravnikom, da ugotovite, ali je črni česen varen in primeren za vas.

Poleg tega naj se črnemu česnu izogibajo tudi ljudje, ki po zaužitju surovega česna doživijo alergijsko reakcijo.


Kako ga dodati vaši prehrani

Medtem ko morda bolj poznate surovi česen, je črni česen lahko okusen dodatek k vaši prehrani.

Njegov sladek okus in želatinasta konsistenca se dobro podata k nekaterim jedem.

Tukaj je nekaj načinov, kako lahko uporabite črni česen:

• Dodajte ga s sojino omako, da pripravite okusno mešanico.
• Z njim začinite juhe.
• Zmečkajte ga v sirno pomako ali kremni sir.
• Zmešajte ga z majonezo ali humusom.
• Uporabite ga kot preliv za pico.
• Zmešajte ga z oljčnim oljem, da naredite preprost solatni preliv.

Morda boste tudi ugotovili, da uživate v uživanju črnega česna samega, saj je blažji od surovega česna.


Zaključek

Črni česen je surov česen, ki je nekaj tednov zorel pod nadzorovanimi pogoji. To spremeni barvo in okus.

Ta proces tudi znatno poveča antioksidativno delovanje česna. Pravzaprav so antioksidanti v črnem česnu verjetno razlog za njegove potencialne koristi za srce, jetra, krvni sladkor in možgane ter njegove potencialne protirakave lastnosti.

Zdi se, da črni česen nima večjih stranskih učinkov, vendar se mu izogibajte v velikih količinah, če jemljete zdravila za redčenje krvi ali ste alergični na česen.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/black-garlic-benefits

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas