fbpx

Živila z zdravilno močjo: koristi česna

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav


Poskusite to močno hrano

Klinika Cleveland postavlja česen na svoj seznam 36 močnih živil in to z dobrim razlogom. Česen je bogat vir fitokemikalij. Te rastlinske snovi naj bi preprečile bolezni in pomagale okrepiti vaš imunski sistem.

Tako imenovana »močna hrana« zagotavlja veliko hranilnih snovi, a malo kalorij. To pomeni veliko možnih koristi za vaše telo in splošno zdravje. Uživanje živil, bogatih s hranili, kot del redne prehrane lahko pomaga zmanjšati tveganje za številne zdravstvene težave, vključno s srčnimi boleznimi in nekaterimi vrstami raka.


Ali česen preprečuje bolezni?

Po podatkih Nacionalnega centra za dopolnilno in integrativno zdravje (NCCIH) se je česen tradicionalno uporabljal za zdravljenje številnih zdravstvenih stanj, vključno z naslednjimi:

• visok krvni pritisk
• visok holesterol
• srčna bolezen
• različne vrste raka

Nekatere od teh ljudskih uporab česna so podprle sodobne znanstvene študije.


Ali je česen dober za krvni tlak?

Raziskave kažejo, da lahko česen pomaga znižati krvni tlak, poroča NCCIH. Jemanje dodatkov česna je lahko še posebej koristno, če imate kronično visok krvni tlak ali hipertenzijo.

Surovi česen in česnovi dodatki vsebujejo spojino alicin. Ta spojina lahko pomaga sprostiti gladke mišice v krvnih žilah. Ko se te mišice sprostijo, se krvne žile razširijo in krvni tlak pade.


Kaj pa vaš holesterol?

Poleg tega, da lahko zniža krvni tlak, NCCIH poroča, da lahko česen upočasni razvoj ateroskleroze. To je stanje, pri katerem se v arterijah naberejo obloge, ki vsebujejo holesterol. Otrdijo in se zožijo, kar poveča tveganje za srčni napad.

Raziskovalci so preučevali tudi vpliv česna na raven holesterola v krvi. Rezultati so bili mešani. Nekateri dokazi kažejo, da lahko kratkotrajna uporaba česna pomaga znižati raven holesterola. Toda študija o svežem česnu, posušenih česnovih tabletah in staranih ekstraktih česna, ki jo je financiral NCCIH, ni pokazala učinka na znižanje holesterola v krvi.


Morda ne bo ozdravil raka, ampak …

Nekatere raziskave kažejo, da lahko uživanje česna pomaga pri preprečevanju nekaterih vrst raka, poroča Nacionalni inštitut za raka. Študije so na primer odkrile povezavo med prehrano, bogato s česnom, in manjšim tveganjem za raka želodca, debelega črevesa, požiralnika, trebušne slinavke in dojke.

Čeprav je ta raziskava obetavna, nobena klinična preskušanja niso raziskala potencialnih prednosti prehrane, bogate s česnom, v boju proti raku, opozarja NCCIH. Klinično preskušanje dodatkov s česnom je pokazalo, da nimajo učinka na preprečevanje raka na želodcu.


Ali lahko ozdravi prehlad?

Ko gre za uničevanje virusa prehlada, ima česen dober sloves. Toda pregled, objavljen v Cochrane Database of Systematic Reviews, je pokazal, da je potrebnih več raziskav. V nekem preskušanju so ugotovili, da so ljudje, ki so jemali česnove dodatke, poročali, da so preživeli manj dni z navadnim prehladom.


Česen je smrdljiv, a varen

Razen slabega zadaha ali napenjanja so tveganja uživanja česna ali jemanja dodatkov s česnom majhna. Česen lahko povzroči telesni vonj, zgago ali razdražen želodec pri nekaterih ljudeh, glede na NCCIH. Lahko vam razredči kri, kar je lahko tvegano, če imate motnjo strjevanja krvi ali prihajajočo operacijo. Moti lahko tudi sakvinavir, zdravilo za zdravljenje HIV. Vprašajte svojega zdravnika za več informacij o možnih tveganjih in stranskih učinkih jemanja česna za vaše zdravje.

Čeprav je močan okus česna lahko čudovit v hrani, vam morda ne bodo všeč njegovi učinki na vaš zadah. Da bi preprečili slab zadah zaradi česna, ga zaužijte z jabolkom ali mešanico jabolčnega kisa in vode z medom. Tudi rezina limone lahko pomaga.


Jejte česen redno

Če želite svoji prehrani dodati več česna, preizkusite ta preprost recept. V sokovnik dodajte štiri stroke česna, dva paradižnika in limono. Če nimate sokovnika, limonin sok iztisnite ročno. Nato zmešajte limonin sok, paradižnik in česen v mešalniku do gladkega.

Ta okusni sok ali smoothie hranite v hladilniku. Pijte ga vsak dan, še posebej, ko se borite z okužbo. Svoji prehrani lahko dodate tudi več česna, tako da ga dodate v vinaigrette, humus, salso in ocvrt krompirček.


Moč česnovihs strokov

Čeprav je potrebnih več raziskav, sodobna znanost kaže, da ima česen lahko koristi za zdravje. Ta raziskava temelji na stoletjih tradicionalne medicine in domačih zdravilih, ki so izkoristili moč česna za krepitev zdravja.

Česen morda ni zdravilo za vse, je pa s hranili bogat dodatek h kateri koli prehrani. Če ga dodate v svoj dnevni jedilnik, je okusen način, da uživate v številnih hranilih in fitokemikalijah, ki jih ponuja. Prav tako se lahko pogovorite s svojim zdravnikom za več informacij o možnih koristih in tveganjih jemanja dodatkov česna.


vir: https://www.healthline.com/health/foods-healing-power-garlic

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas