fbpx

10 živil, ki jih morate vključiti v zdravo prehrano za jetra

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Nealkoholna maščobna bolezen jeter (NAFLD) je eden najpogostejših vzrokov bolezni jeter v Združenih državah. To je stanje, pri katerem se odvečna maščoba nalaga v jetrih.

NAFLD je pogostejša pri ljudeh, ki živijo z določenimi stanji, kot sta debelost in sladkorna bolezen tipa 2 – in za razliko od jetrnih bolezni, povezanih z alkoholom, NAFLD ne povzroča prekomerno uživanje alkohola.

Dve vrsti NAFLD sta:

• Nealkoholna zamaščenost jeter (NAFL), kjer se maščoba nabira v jetrih brez vnetja, čeprav lahko povečanje jeter povzroči bolečino
• Nealkoholni steatohepatitis (NASH) spremlja vnetje in lahko povzroči cirozo in odpoved jeter, če se ne zdravi.

V zdravem telesu jetra odstranjujejo toksine in tvorijo žolč, zelenkasto rumeno tekočino, ki razgrajuje maščobo v maščobne kisline, da se te lahko prebavijo.

Bolezen zamaščenih jeter poškoduje jetra in jim preprečuje, da bi delovala tako dobro, kot bi morala, vendar lahko spremembe v življenjskem slogu preprečijo, da bi se stanje poslabšalo.

Prva linija zdravljenja pretežkih ali debelih posameznikov z NAFLD je postopna izguba teže s kombinacijo zmanjšanja kalorij, telesne vadbe in zdrave prehrane.

Na splošno prehrana pri maščobni bolezni jeter vključuje:

• sadje in zelenjavo
• rastline z veliko vlakninami, kot so stročnice in cela zrna
• znatno zmanjšanje vnosa nekaterih živil in pijač, vključno s tistimi z visoko vsebnostjo dodanega sladkorja, soli, rafiniranih ogljikovih hidratov in nasičenih maščob
• omejeno uživanje alkohola

Ljudem z NAFLD se na splošno priporoča prehrana, bogata s hranili, ki temelji na polnovredni hrani in je bogata z vlakninami, beljakovinami in nenasičenimi maščobami.

Tukaj je nekaj živil, ki jih morate vključiti v svojo zdravo prehrano za jetra:

 

1. Kava pomaga znižati nenormalne jetrne encime

Vaša dnevna skodelica kave lahko pomaga zaščititi jetra pred NAFLD.

Pregled iz leta 2021 je pokazal, da je redno uživanje kave povezano z manjšim tveganjem za razvoj NAFLD, pa tudi z zmanjšanim tveganjem za napredovanje fibroze jeter pri tistih, ki jim je že diagnosticirana NAFLD.

Zdi se tudi, da kava zmanjša število nenormalnih jetrnih encimov pri ljudeh, pri katerih obstaja tveganje za bolezni jeter.

 

2. Zelenjava za preprečevanje kopičenja maščob

Spojine v špinači in drugi listnati zelenjavi lahko pomagajo pri boju proti bolezni zamaščenih jeter.

Opazovalna študija iz leta 2021 je pokazala, da je uživanje špinače posebej zmanjšalo tveganje za NAFLD, verjetno zaradi nitratov in različnih polifenolov, ki jih vsebuje.

Zanimivo je, da se je študija osredotočila na surovo špinačo, saj kuhana špinača ni imela enako močnih rezultatov. To je lahko zato, ker lahko kuhanje špinače (in druge listnate zelenjave) zmanjša vsebnost polifenolov in antioksidativno aktivnost.

 

3. Fižol in soja za zmanjšanje tveganja NAFLD

Tako fižol kot soja sta obetavna pri zmanjševanju tveganja NAFLD.

Znanstveni pregled prehrane in bolezni jeter poudarja, da stročnice, kot so leča, čičerika, soja in grah, niso samo prehransko bogata živila, ampak vsebujejo tudi odporen škrob, ki pomaga izboljšati zdravje črevesja.

Uživanje stročnic lahko celo pomaga znižati glukozo in trigliceride v krvi pri ljudeh z debelostjo. Poleg tega je študija iz leta 2019 pokazala, da so diete, bogate s stročnicami, posebej pomagale zmanjšati verjetnost NAFLD.

Nekaj ​​študij je tudi odkrilo, da lahko uživanje soje (ne glede na to, ali nadomesti porcijo mesa ali rib ali uživate miso juho, ki vsebuje fermentirano sojo) pomaga zaščititi jetra, čeprav so dokazi mešani.

Najverjetneje zato, ker soja vsebuje visoko vsebnost beljakovine β-konglicinina, ki je znana po svoji sposobnosti, da pomaga zniževati ravni trigliceridov in morda ščiti pred kopičenjem visceralne maščobe.

Poleg tega je tofu (narejen je iz soje) hrana z nizko vsebnostjo maščob, ki služi kot dober vir beljakovin, zaradi česar je idealna izbira, če poskušate omejiti porabo maščob.

 

4. Ribe za zmanjšanje vnetja in ravni maščob

Mastne ribe, kot so losos, sardine, tuna in postrv, vsebujejo veliko omega-3 maščobnih kislin.

Raziskave kažejo, da lahko dopolnjevanje omega-3 koristi tistim z NAFLD z zmanjšanjem jetrne maščobe, povečanjem zaščitnega holesterola HDL in znižanjem ravni trigliceridov.

 

5. Polnozrnate žitarice

Polnozrnata živila, bogata z vlakninami, kot je ovsena kaša, so povezana z zmanjšanim tveganjem za bolezni, povezane z NAFLD.

Študije so pokazale, da je hranljiva prehrana, bogata z živili z veliko vlakninami, kot je oves, lahko učinkovita pri bolnikih z NAFLD in lahko pomaga znižati raven trigliceridov.

 

6. Oreščki za zmanjšanje vnetja

Prehrana, bogata z oreščki, je povezana z zmanjšanim vnetjem, insulinsko rezistenco, oksidativnim stresom in manjšo razširjenostjo NAFLD.

Obsežna študija na Kitajskem je pokazala, da je povečano uživanje oreščkov pomembno povezano z zmanjšanim tveganjem za NAFLD – in raziskave so pokazale, da imajo ljudje z boleznijo zamaščenih jeter, ki uživajo orehe, izboljšane teste delovanja jeter.

 

7. Kurkuma za zmanjšanje znakov poškodb jeter

Visoki odmerki kurkumina – aktivne sestavine v kurkumi – lahko zmanjšajo znake poškodbe jeter pri ljudeh z NAFLD.

Študije, ki se osredotočajo na prehranske dodatke kurkume, kažejo, da lahko svetlo oranžna korenina zmanjša ravni serumske alanin aminotransferaze (ALT) in aspartat aminotransferaze (AST) – dveh encimov, ki sta nenormalno visoki pri ljudeh z boleznijo maščobnih jeter.

 

8. Sončnična semena

Sončnična semena vsebujejo še posebej veliko vitamina E, antioksidanta, ki se pogosto uporablja (z dodatki) pri zdravljenju NAFLD.

Medtem ko se večina raziskav o NAFLD in vitaminu E osredotoča na dodatke, ima 100-gramska porcija sončničnih semen približno 20 miligramov vitamina E, kar je več kot 100 odstotkov dnevne priporočene vrednosti.

Če želite naravno povečati porabo vitamina E, so sončnična semena dobro izhodišče.

 

9. Povečajte vnos nenasičenih maščob

Zamenjava virov nasičenih maščob – kot so maslo, mastni kosi mesa, klobase in suhomesnati izdelki – z viri nenasičenih maščob – kot so avokado, oljčno olje, maslo iz orehov in mastne ribe – je lahko koristna za tiste z NAFLD.

To je eden od razlogov, zakaj se sredozemska prehrana včasih priporoča posameznikom, ki živijo z NAFLD.

Osredotoča se na minimalno predelano polnovredno hrano, ki vsebuje nenasičene maščobe. Prav tako vsebuje veliko zelenjave, sadja in stročnic, kar vse pomaga pri zniževanju skupnega holesterola.

 

10. Česen za izboljšanje splošnega zdravja

Ta zelenjava ne doda le okusa hrani, ampak tudi majhne eksperimentalne študije kažejo, da dodatki česna v prahu lahko pomagajo zmanjšati telesno težo in maščobo pri ljudeh z boleznijo zamaščenih jeter.

V nedavni študiji iz leta 2020 so ljudje z NAFLD, ki so jemali 800 mg česna v prahu na dan 15 tednov, opazili zmanjšanje jetrne maščobe in izboljšane ravni encimov.

 

Živila, ki se jim morate izogibati, če imate bolezen zamaščenih jeter

Če imate bolezen zamaščenih jeter, vam bo zdravnik morda priporočil, da se nekaterim živilom izogibate – ali jih vsaj uživate zmerno. Ta živila na splošno prispevajo k povečanju telesne teže in lahko zvišajo krvni sladkor.

Izogibajte se, kadar je to mogoče:

Alkohol: Alkohol je lahko glavni vzrok za zamaščenost jeter in druge bolezni jeter.
Dodan sladkor: Izogibajte se sladki hrani, kot so sladkarije, piškoti, gazirane pijače in sadni sokovi. Visok krvni sladkor poveča količino kopičenja maščobe v jetrih.
Ocvrta hrana: vsebuje veliko maščob in kalorij.
Dodana sol: Prekomerno uživanje soli lahko poveča tveganje za NAFLD. Priporočljivo je omejiti vnos natrija na manj kot 2300 miligramov na dan. Ljudje z visokim krvnim tlakom naj omejijo vnos soli na največ 1500 mg na dan
Beli kruh, riž in testenine: bela moka je običajno visoko predelana in izdelki iz nje lahko zaradi pomanjkanja vlaknin dvignejo krvni sladkor bolj kot polnozrnate žitarice.
Rdeče meso: Govedina in svinjina imata veliko nasičenih maščob. Na splošno je treba omejiti tudi močno predelano meso, saj vsebuje veliko natrija in nasičenih maščob.

 

Vzorec načrta obrokov pri bolezni zamaščenih jeter

Če so vam diagnosticirali bolezen zamaščenih jeter, vam bo zdravnik morda priporočil
pripravo trajnostnega načrta obrokov skupaj z dietetikom. Takole bi lahko izgledal tipičen dnevni meni.

 

Zajtrk

• 225 g vroče ovsene kaše, pomešano z 2 žličkama mandljevega masla in 1 žlico chia semen in 1 skodelica mešanega jagodičevja
• 1 skodelica črne kave ali zelenega čaja

Kosilo

• špinačna solata s prelivom iz balzamičnega kisa in oljčnega olja
• 85 g piščanca na žaru
• 1 manjši pečen krompir
• 1 skodelica kuhanega brokolija, korenja ali druge zelenjave

Malica

• 1 žlica arašidovega masla na narezana jabolka ali 2 žlici humusa s surovo zelenjavo

Večerja

• majhna solata iz mešanega fižola
• 85 g lososa na žaru
• 1 skodelica kuhanega brokolija
• 1/2 skodelice kuhane kvinoje
• 1 skodelica mešanega jagodičevja

 

Dodatni načini zdravljenja bolezni zamaščenih jeter

Poleg spremembe prehrane je tukaj še nekaj drugih sprememb življenjskega sloga, s katerimi lahko izboljšate zdravje jeter:

Postanite aktivni: redna vadba vam lahko pomaga pri izgubi teže in obvladovanju bolezni jeter. Prizadevajte si za vsaj 30 minut aerobne vadbe večino dni v tednu.
Nižje ravni lipidov v krvi: Pazite na vnos nasičenih maščob in sladkorja, da boste lažje uravnavali raven holesterola in trigliceridov. Če spremembe prehrane in vadbe ne zadoščajo za znižanje holesterola, se posvetujte z zdravnikom o svojih možnostih za zdravljenje.
Obvladajte sladkorno bolezen: Sladkorna bolezen in maščobna bolezen jeter se pogosto pojavljata skupaj. Uravnotežena prehrana in redna vadba vam lahko pomagata pri obvladovanju obeh stanj. Če je vaš krvni sladkor še vedno visok, vam lahko zdravnik predpiše zdravila za njegovo znižanje.

 

Pogosta vprašanja

Katera živila lahko pomagajo popraviti zamaščena jetra?

Raziskave kažejo, da bi ljudem z boleznijo zamaščenih jeter lahko koristila naslednja živila:

• špinača in druga listnata zelenjava
• losos, sardele, tuna, postrv in druge ribe, bogate z omega-3 maščobnimi kislinami
• oves in druga živila z veliko vlakninami
• orehi
• kurkuma in kurkumin
• sončnična semena in drugi viri vitamina E
• česen

Kateri je najhitrejši način za zmanjšanje zamaščenosti jeter?

Izboljšanje zamaščenih jeter se ne bo zgodilo čez noč. Zmanjšanje uživanja alkohola, uživanje več rastlinske polnovredne hrane in vzdrževanje zdrave telesne teže vam lahko pomagajo, da sčasoma vidite rezultate.

Katera živila morate omejiti ali se jim izogibati, če imate zamaščena jetra?

Vaš zdravnik vam lahko priporoči zmanjšanje manj hranljive hrane in pijač, za katere je znano, da povzročajo povečanje telesne mase, ter vsega, kar je povezano s povišanim krvnim sladkorjem.

To pogosto vključuje:

• pivo, vino, žgane in druge alkoholne pijače
• živila z visoko vsebnostjo dodanega sladkorja, kot so sladkarije, gazirane pijače in sadni sokovi
• ocvrta ali močno predelana hrana, kot je kruh, riž in testenine iz bele moke
• rdeče meso, zlasti govedina in svinjina, ter drugi viri dodanega natrija

V mnogih primerih lahko zmernost – namesto popolna izločitev – pomaga ustvariti trajne spremembe v prehrani.

 

Zaključek

Če imate NAFLD ali vas skrbi, da ste morda v nevarnosti, sodelujte z zaupanja vrednim zdravnikom, da pripravite načrt zdravljenja.

To lahko vključuje spremembe prehrane in življenjskega sloga, kot so povečanje telesne dejavnosti, izboljšanje spanja in zmanjšanje stresa.

vir: https://www.healthline.com/health/fatty-liver-diet

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas