fbpx

Ali lahko probiotiki pomagajo pri zdravljenju ali preprečevanju nealkoholne maščobne bolezni jeter?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Vaš črevesni mikrobiom – bakterije, glivice in drugi mikrobi v črevesju, ki pomagajo pri prebavi – je lahko ključni igralec pri zdravljenju nealkoholne maščobne bolezni jeter (NAFLD).

Zdrav, uravnotežen črevesni mikrobiom je povezan s številnimi koristmi, vključno z izboljšanim delovanjem imunskega sistema, srca in možganov. Toda glede na raziskave iz leta 2015 je bil neuravnotežen mikrobiom povezan z neugodnimi stanji, kot so vnetna črevesna bolezen, sladkorna bolezen in bolezen jeter.

Probiotiki lahko pomagajo ohranjati črevesni mikrobiom v ravnovesju in pri tem lahko pomagajo preprečiti in upočasniti napredovanje NAFLD.

Medtem ko raziskave o tem, kateri probiotiki so najučinkovitejši za preprečevanje in zdravljenje NAFLD (kot tudi koliko, kako pogosto in kako dolgo jih morate jemati), še vedno potekajo, je več študij pokazalo obetavne rezultate.


Kako probiotiki vplivajo na zamaščenost jeter?

Raziskovalci so odkrili zapleteno medsebojno delovanje med črevesnim mikrobiomom in vašim zdravjem. Pregled študij iz leta 2023 je pokazal, da so sladkorna bolezen tipa 2, motnje presnove lipidov in debelost tesno povezani z NAFLD. Vsi ti pogoji lahko prispevajo k kopičenju maščobe v jetrih.

Poleg tega, ko je črevesna flora (vaše črevesne bakterije) neuravnotežena, omogoča stvari, da se prosto premikajo iz črevesja v jetra. To lahko povzroči težave, kot so vnetja in motnje presnove lipidov, ki lahko prispevajo tudi k kopičenju maščobe v jetrih.

Tukaj lahko pomagajo probiotiki. Glede na pregled študij iz leta 2022 je bilo ugotovljeno, da probiotična terapija, ki pomaga vzpostaviti ravnovesje mikroorganizmov v črevesnem mikrobiomu, vpliva na zdravje ljudi z NAFLD z naslednjim:

• izboljšanje ravni jetrnih encimov
• zmanjšanje insulinske rezistence
• pomoč pri uravnavanju metabolizma lipidov
• zmanjšanje vnetja jeter

Skratka, več študij je pokazalo, da je uporaba probiotikov učinkovita pri upočasnitvi napredovanja (in morebitnem preprečevanju) NAFLD.


Katera vrsta probiotikov se priporoča pri bolezni zamaščenih jeter?

Medtem ko znanost vse bolj pojasnjuje, da ima probiotična terapija potencial za preprečevanje in zdravljenje NAFLD, je še vedno “v zraku”, katera vrsta probiotika, koliko, kako pogosto in kako dolgo nadaljevati s terapijo. Kljub temu obstaja nekaj namigov o tem, kaj bi lahko bilo najbolj koristno.

Ko gre za vrste probiotikov, ki so najboljši za zdravljenje NAFLD, študija iz leta 2023 ugotavlja, da probiotiki, ki so dokazano pomagali pri obvladovanju NAFLD, vključujejo vrste Lactobacillus in Bifidobacterium. Poleg tega so udeleženci analiziranih študij jemali probiotik enkrat ali dvakrat na dan.

Ko gre za to, kako dolgo boste morali jemati probiotike, bi to morda želeli obravnavati kot dolgoročno zavezo. V pregledu študij leta 2023 so raziskovalci ugotovili, da so udeleženci z NAFLD, ki so jemali probiotike dlje kot 12 tednov, opazili največ izboljšav.

Seveda je vedno najbolje, da se pred začetkom jemanja probiotika pogovorite z zdravnikom. Vedel bo, kaj je najboljše za vašo specifično situacijo, in lahko da priporočila glede vrste probiotika, odmerka in trajanja.


Kateri so drugi načini zdravljenja zamaščenih jeter?

Čeprav ni odobrenih zdravil ali postopkov za zdravljenje NAFLD, lahko nekatere spremembe življenjskega sloga pomagajo zmanjšati količino maščobe v jetrih, glede na NIDDK. Te vključujejo naslednje:

• redna vadba
• uživanje hrane, bogate s hranili
• izogibanje alkoholu
• zmanjšajte čas, ko ste čez dan sedeči
• izguba teže, če imate prekomerno telesno težo ali debelost (po NIDDK lahko izguba približno 3 – 5 % vaše telesne teže pomaga zmanjšati količino maščobe v jetrih. Najboljša je postopna izguba teže, saj lahko podhranjenost in hitra izguba teže poslabšanje težav z jetri.)

Vsi z NAFLD morda ne želijo shujšati. Po mnenju strokovnjakov je koristno tudi povečanje telesne dejavnosti brez hujšanja. In ne pozabite, da je dobro, da se pogovorite z zdravnikom, preden začnete z novo vadbo.

Omeniti velja, da lahko učinki diskriminacije glede teže prispevajo tudi k negativnim učinkom na zdravje.


Kakšni so simptomi bolezni zamaščenih jeter in kdo je ogrožen?

NAFLD običajno nima simptomov. Tudi če se vam v jetrih pojavijo brazgotine, morda ne boste imeli simptomov.

Če se počutite še posebej utrujeni ali občutite bolečino v zgornjem desnem delu trebuha, so to lahko simptomi NAFLD, zato razmislite o pregledu pri zdravniku.

Pogosteje pa se NAFLD diagnosticira po rutinskih preiskavah krvi, ki pokažejo ravni jetrnih encimov, ki so višje od običajnih.


Zaključek

Medtem ko strokovnjaki še nimajo uradnih priporočil za jemanje probiotikov pri bolezni zamaščenih jeter, raziskave kažejo, da lahko ti drobni mikroorganizmi močno vplivajo na preprečevanje in upočasnitev napredovanja bolezni NAFLD.

Če vas zanima, ali bi bilo s probiotiki vredno poskusiti, razmislite o tem, da se o tem pogovorite ob naslednjem obisku zdravnika. Jemanje probiotikov ne bo škodilo in morda boste celo ugotovili, da pomaga pri prebavi in ​​drugih težavah s prebavili.


vir: https://www.healthline.com/health/probiotic-for-fatty-liver

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas