fbpx

Dieta pri raku na jetrih: vse, kar morate vedeti

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Če imate raka na jetrih, uživanje dobro uravnotežene prehrane pospešuje zdravljenje in podpira vaše splošno dobro počutje.

Simptomi raka jeter in neželeni učinki nekaterih zdravljenj lahko vplivajo na vašo sposobnost prehranjevanja. Na primer, lahko se pojavi izguba apetita, slabost, bruhanje ali driska.

Da bi vam pomagal zadovoljiti vaše prehranske potrebe, vam bo zdravnik morda priporočil spremembe v vaši prehrani ali prehranjevalnih navadah. Lahko vas tudi napotijo ​​k registriranemu dietetiku nutricionistu, ki vam lahko zagotovi dodatno podporo.

Vzemite si trenutek in spoznajte svoje prehranske potrebe pri raku jeter.


Prehranske smernice in dieta

Trenutno ni nobene diete, ki bi bila priporočljiva za ljudi z rakom na jetrih.

Vaš zdravnik vas bo verjetno spodbujal k uživanju najrazličnejših živil, bogatih s hranili, kot so sadje, zelenjava, cela zrna in pusti viri beljakovin.

Pomembno je, da zaužijemo dovolj kalorij in hranil. Če težko jeste zaradi izgube apetita, slabosti ali drugih simptomov, vam bo morda pomagalo pogosteje jesti manjše prigrizke in obroke. Pomaga lahko tudi pitje visoko beljakovinskih in kaloričnih pijač, kot so mlečni napitki ali tekoča prehranska dopolnila.

Pomembno je tudi, da ostanete dobro hidrirani, še posebej, če ste doživljali bruhanje, drisko ali zaprtje.

Keto dieta

Ogljikovi hidrati so glavni vir goriva za vaše telo. Ketogena (keto) dieta vsebuje zelo malo ogljikovih hidratov in veliko maščob. Pri keto dieti približno 5 do 10 odstotkov dnevnih kalorij prihaja iz ogljikovih hidratov, 80 odstotkov iz maščob in preostalih 10 do 15 odstotkov iz beljakovin.

Drastično zmanjšanje ogljikovih hidratov spravi vaše telo v stanje ketoze, kjer postane zelo učinkovito pri kurjenju maščob za energijo. Tudi vaša jetra začnejo tvoriti ketone in maščobne kisline za energijo. Ti podpirajo zdrave celice, ne pa rakavih celic.

Raziskava iz leta 2020 je pokazala, da lahko keto dieta pomaga upočasniti rast rakavih celic. Raziskovalci ugotavljajo, da nekateri dokazi kažejo, da bi lahko ketonska dieta tudi povečala občutljivost rakavih celic na kemoterapijo, radioterapijo ali nekatere ciljne terapije.

Raziskovalci tudi ugotavljajo, da so druge študije odkrile, da keto dieta ne vpliva na rast tumorja in lahko celo poveča rast tumorja pri nekaterih vrstah raka. Različne vrste tumorjev se lahko na dieto odzovejo na različne načine.

Potrebnih je več raziskav o morebitnih koristih in tveganjih keto diete, če imate raka na jetrih.


Živila za uživanje

Za podporo delovanja jeter je pomembno, da uživate uravnoteženo prehrano z veliko živil, bogatih z vlakninami. Za optimalno zdravje vam bo vaš zdravnik morda svetoval, da jeste široko paleto:

• sadje in zelenjava, kot so jabolka in listnata zelenjava
• cela zrna, kot so polnozrnat kruh, rjavi riž, kvinoja in oves
• pusti viri beljakovin, kot so piščanec brez kože, ribe, tofu in fižol
• mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob, kot so nemastno mleko, sir in jogurt
• oreščki in semena

V nekaterih primerih vam bo zdravnik morda svetoval, da povečate vnos kalorij ali beljakovin. To lahko pomaga pri zdravljenju in delovanju jeter.

Vaš zdravnik vas lahko tudi spodbudi k jemanju določenih prehranskih dopolnil. Na primer, raziskave iz leta 2015 kažejo, da lahko dodatek aminokislin z razvejano verigo (BCAA) pomaga izboljšati delovanje jeter pri ljudeh z rakom na jetrih.


Živila, ki se jim je treba izogibati

Za dobro splošno zdravje in delovanje jeter vam bo zdravnik morda svetoval, da omejite hrano, ki vsebuje veliko naslednjega:

• nasičene ali trans maščobe, kot so rdeče meso, polnomastno mleko in pecivo
• dodani sladkorji, kot so sladkane pijače, torte, piškoti in bonboni
• soli, kot so z natrijem bogate konzervirane juhe, suhomesnati izdelki in krompirjevi čipsi
• alkohol

Uživanje nekaterih visokokaloričnih živil vam lahko pomaga tudi pri pridobivanju energije, ki jo vaše telo potrebuje. To je lahko še posebej pomembno, če ste zaradi izgube apetita ali drugih simptomov težko jedli. Vaš zdravnik vam lahko pomaga, da se naučite uravnotežiti svoje prehranske potrebe.

Izogibajte se alkoholu, ki je težko za jetra. Vprašajte svojega zdravnika o možnostih zdravljenja, če mislite, da imate motnjo uživanja alkohola.

Pomembno je, da se izogibate uživanju premalo kuhanih rib ali školjk, kot so surove ostrige ali suši. Surovi in ​​premalo kuhani morski sadeži lahko vsebujejo bakterije, ki lahko povzročijo resno bolezen pri ljudeh z boleznijo jeter.

Nekateri ljudje z rakom na jetrih imajo druge vrste bolezni jeter, ki lahko zahtevajo dodatne prilagoditve prehrane. Če imate bolezen žolčevodov, vam bo zdravnik morda svetoval uporabo nadomestkov za maščobe. Če imate hemokromatozo ali hepatitis C, vam bo morda svetoval, da omejite živila, bogata z železom, kot so žita, obogatena z le-tem.


Po operaciji

Glede na vaše stanje in splošno zdravje lahko vaš priporočeni načrt zdravljenja raka jeter vključuje operacijo.

Po operaciji mora vaše telo dobiti dovolj kalorij in hranilnih snovi za podporo okrevanju. Podhranjenost lahko poveča tveganje za kirurške zaplete.

Vaš zdravnik vas bo verjetno spodbudil, da začnete znova jesti kmalu po operaciji. Če imate težave z želodcem, boste morda želeli jesti mehko hrano, kot je navaden riž, toast in nezačinjen piščanec.

Zaprtje je pogosto po operaciji. Morda vam bo pomagalo jemanje dodatka z vlakninami. Vaš zdravnik vam lahko priporoči tudi blago odvajalo.

Če pred operacijo ali po njej težko jeste dovolj, vam bo zdravnik morda predpisal peroralna prehranska dopolnila. Prav tako vas bo lahko spodbudil k uživanju prehransko obogatenih pijač, pudingov ali praškov, ki jih je mogoče mešati s tekočinami.

Nekaterim ljudem je treba pred ali po operaciji v želodec vstaviti cevko za hranjenje. To je znano kot enteralno hranjenje.


Zaključek

Zaužitje dovolj kalorij, beljakovin in drugih hranil je bistvenega pomena za pospeševanje zdravljenja in dobro splošno zdravje, če imate raka na jetrih. Podhranjenost lahko poveča tveganje za zaplete, zmanjša vaše možnosti preživetja in zmanjša kakovost vašega življenja.

Vprašajte svojega zdravnika, katero hrano morate jesti, omejiti ali se ji izogibati, da zaščitite jetra in zadovoljite prehranske potrebe svojega telesa. Če težko jeste dovolj ali mislite, da ste v nevarnosti podhranjenosti, o tem obvestite svojega zdravnika.

V nekaterih primerih vas lahko ta napoti k registriranemu dietetiku, ki lahko razvije strategije za zagotovitev, da dobite dovolj hranil.


vir: https://www.healthline.com/health/cancer/liver-cancer-diet-foods

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas