fbpx

Je lahko moj holesterol prenizek?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Težave s holesterolom so običajno povezane z previsokim holesterolom. To je zato, ker če imate visok holesterol, ste izpostavljeni večjemu tveganju za bolezni srca in ožilja. Holesterol, maščobna snov, lahko zamaši vaše arterije in potencialno povzroči srčni infarkt ali možgansko kap, saj moti pretok krvi skozi prizadeto arterijo.

Možno je, da je holesterol prenizek. Vendar je to veliko manj pogosto kot visok holesterol. Visok holesterol je močno povezan z boleznijo srca, vendar je nizek holesterol lahko dejavnik drugih zdravstvenih stanj, kot so rak, depresija in tesnoba.

Kako lahko holesterol vpliva na toliko vidikov vašega zdravja? Najprej morate razumeti, kaj je holesterol in kako deluje v vašem telesu.


Kaj pravzaprav je holesterol?

Kljub povezavi z zdravstvenimi težavami je holesterol nekaj, kar telo potrebuje. Holesterol je potreben za tvorbo nekaterih hormonov. Sodeluje pri nastajanju vitamina D, ki pomaga telesu absorbirati kalcij. Holesterol ima tudi vlogo pri nastajanju nekaterih snovi, potrebnih za prebavo hrane.

Holesterol potuje po krvi v obliki lipoproteinov, ki so drobne molekule maščobe, ovite v beljakovine. Obstajata dve glavni vrsti holesterola: lipoprotein nizke gostote (LDL) in lipoprotein visoke gostote (HDL).

LDL se včasih imenuje “slab” holesterol. To je zato, ker je to vrsta holesterola, ki lahko zamaši vaše arterije. HDL ali “dober” holesterol pomaga prenašati holesterol LDL iz krvnega obtoka v jetra. Iz jeter se odvečni holesterol LDL odstrani iz telesa.

Jetra igrajo še eno ključno vlogo pri holesterolu. Večina vašega holesterola nastane v jetrih. Ostalo prihaja iz hrane, ki jo jeste. Prehranski holesterol najdemo samo v živalskih virih hrane, kot so jajca, meso in perutnina. V rastlinah ga ne najdemo.


Kakšne so nevarnosti nizkega holesterola?

Visoke ravni LDL lahko znižajo zdravila, kot so statini, pa tudi redna vadba in zdrava prehrana. Ko vaš holesterol zaradi teh razlogov pade, običajno ni težav. Pravzaprav je nižji holesterol večinoma boljši od visokega. Ko vaš holesterol pade brez očitnega razloga, morate biti pozorni in se o tem pogovoriti s svojim zdravnikom.

Medtem ko natančne učinke nizkega holesterola na zdravje še proučujejo, so raziskovalci zaskrbljeni, kako nizek holesterol negativno vpliva na duševno zdravje.

Študija univerze Duke iz leta 1999 pri zdravih mladih ženskah je pokazala, da imajo tiste z nizkim holesterolom večjo verjetnost, da bodo imele simptome depresije in anksioznosti. Raziskovalci menijo, da lahko nizke ravni holesterola vplivajo na zdravje vaših možganov, ker sodeluje pri tvorjenju hormonov in vitamina D. Vitamin D je pomemben za rast celic. Če možganske celice niso zdrave, lahko doživite tesnobo ali depresijo. Povezava med nizkim holesterolom in duševnim zdravjem še vedno ni popolnoma razumljena in se raziskuje.

Študija iz leta 2012, predstavljena na American College of Cardiology Scientific Sessions, je odkrila možno povezavo med nizkim holesterolom in tveganjem za raka. Proces, ki vpliva na raven holesterola, bi lahko vplival na raka, vendar je na to temo potrebnih več raziskav.

Druga skrb glede nizkega holesterola vključuje ženske, ki bi lahko zanosile. Če ste noseče in imate nizek holesterol, se soočate z večjim tveganjem prezgodnjega poroda ali rojstva otroka z nizko porodno težo. Če imate nizek holesterol, se posvetujte s svojim zdravnikom o tem, kaj storiti v tem primeru.


Simptomi nizkega holesterola

Pri ljudeh z visokim holesterolom LDL pogosto ni simptomov, dokler ne pride do srčnega infarkta ali možganske kapi. Če pride do resne blokade koronarne arterije, lahko občutite bolečino v prsnem košu zaradi zmanjšanega pretoka krvi v srčno mišico.

Pri nizkem holesterolu ni bolečine v prsih, ki bi signalizirala kopičenje maščobnih snovi v arteriji.

Depresija in tesnoba lahko izhajata iz številnih vzrokov, vključno z morebiti nizkim holesterolom. Simptomi depresije in anksioznosti vključujejo:

• brezup
• živčnost
• zmedenost
• vznemirjenost
• težave pri odločanju
• spremembe v vašem razpoloženju, spanju ali vzorcih prehranjevanja

Če opazite katerega od zgornjih simptomov, obiščite zdravnika. Če vam zdravnik ne predlaga preiskave krvi, vprašajte, ali bi jo morali opraviti.


Dejavniki tveganja za nizek holesterol

Dejavniki tveganja za nizek holesterol vključujejo družinsko anamnezo tega stanja, jemanje statinov ali drugih programov za zdravljenje krvnega tlaka in nezdravljeno klinično depresijo.


Diagnosticiranje nizkega holesterola

Edini način za pravilno diagnosticiranje ravni holesterola je krvni test. Če imate holesterol LDL nižji od 50 miligramov na deciliter (mg/dL) ali je vaš skupni holesterol nižji od 120 mg/dL, imate nizek holesterol LDL.

Skupni holesterol se določi z dodajanjem LDL in HDL ter 20 odstotkov vaših trigliceridov, ki so druga vrsta maščobe v krvnem obtoku. Raven holesterola LDL med 70 in 100 mg/dL velja za idealno.

Pomembno je, da spremljate svoj holesterol. Če v zadnjih dveh letih niste opravili meritev holesterola, se naročite na pregled.


Zdravljenje nizkega holesterola

Vaš nizek holesterol je najverjetneje posledica nečesa v vaši prehrani ali fizičnem stanju. Za zdravljenje nizkega holesterola je pomembno razumeti, da preprosto uživanje hrane, bogate s holesterolom, ne bo rešilo težave. Z odvzemom vzorcev krvi in ​​ocenjevanjem duševnega zdravja lahko dobite predloge za vašo prehrano in življenjski slog za zdravljenje nizkega holesterola.

Če raven holesterola vpliva na vaše duševno zdravje ali obratno, vam lahko predpišejo antidepresiv.

Možno je tudi, da so zdravila s statini povzročila prenizek holesterol. V tem primeru bo morda treba prilagoditi vaš predpisani odmerek ali zdravilo.


Preprečevanje nizkega holesterola

Ker prenizka raven holesterola ni nekaj, kar bi skrbelo večino ljudi, je zelo redko, da ljudje ukrepajo, da bi to preprečili.

Če želite ohraniti raven holesterola v ravnovesju, hodite na pogoste preglede. Ohranite zdravo prehrano in aktiven življenjski slog, da se izognete jemanju statinov ali zdravil za krvni tlak. Zavedajte se družinske anamneze težav s holesterolom. In končno, bodite pozorni na simptome tesnobe in stresa, še posebej tiste, zaradi katerih se počutite vznemirjeni.


Zaključek

Nizek holesterol je povezan z nekaterimi resnimi zdravstvenimi zapleti. To je dejavnik tveganja za primarno intracerebralno krvavitev, ki se običajno zgodi pri starejših odraslih. Prav tako predstavlja tveganje za nizko porodno težo ali prezgodnji porod pri nosečnicah. Predvsem nizek holesterol velja za dejavnik tveganja za samomor ali nasilno vedenje.

Če vaš zdravnik opazi, da je vaš holesterol prenizek, se pogovorite o tem, ali vas mora skrbeti. Če čutite simptome depresije ali anksioznosti, je lahko dejavnik nizek holesterol.


vir: https://www.healthline.com/health/cholesterol-can-it-be-too-low

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas