fbpx

Kakšna je povezava med kozicami, holesterolom in zdravjem srca?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Pred leti je veljalo, da so kozice tabu za ljudi, ki imajo srčne bolezni ali pazijo na holesterol. To je zato, ker majhna porcija 100 g vsebuje približno 200 miligramov (mg) holesterola. Za ljudi z visokim tveganjem za srčne bolezni je to enaka celodnevni dodelitvi. Za vse ostale je meja 300 mg.

Vendar pa imajo kozice zelo malo skupne maščobe, približno 1.5 grama (g) na porcijo in skoraj nič nasičenih maščob. Znano je, da so nasičene maščobe še posebej škodljive za srce in krvne žile, deloma zato, ker jih naše telo lahko učinkovito pretvori v lipoprotein nizke gostote (LDL), sicer znan kot “slab” holesterol. Toda raven LDL je le del tega, kar vpliva na tveganje za srčno bolezen.


Kaj pravi raziskava

Ker me pacienti pogosto sprašujejo o kozicah in holesterolu, sem se odločil pregledati medicinsko literaturo in odkril fascinantno študijo Univerze Rockefeller. Leta 1996 je dr. Elizabeth De Oliveira e Silva s sodelavci preizkusila dieto na osnovi kozic. Osemnajst moških in žensk je bilo tri tedne vsak dan hranjeno s približno 285 g kozic – kar je zagotovilo skoraj 600 mg holesterola. Po rotacijskem urniku so bili subjekti tri tedne hranjeni tudi z dvema jajcema na dan, kar je zagotavljalo približno enako količino holesterola. Še tri tedne so bili hranjeni z osnovno dieto z nizko vsebnostjo holesterola.

Po preteku treh tednov je dieta s kozicami dejansko zvišala holesterol LDL za približno 7 odstotkov v primerjavi z dieto z nizko vsebnostjo holesterola. Vendar pa je tudi povečala HDL ali “dober” holesterol za 12 odstotkov in znižala trigliceride za 13 odstotkov. To razkriva, da so imele kozice popoln pozitiven učinek na holesterol, ker so izboljšale HDL in trigliceride za skupaj 25 odstotkov z neto izboljšavo za 18 odstotkov.

Študija iz leta 2015 kaže, da so nizke ravni HDL povezane s popolnim vnetjem v povezavi s srčnimi boleznimi. Zato je zaželen višji HDL.

Jajčna dieta se je izkazala za slabšo, saj je povečala LDL za 10 odstotkov, HDL pa le za približno 8 odstotkov.


Zaključek

Tveganje za srčne bolezni temelji na več kot le ravni LDL ali celotnem holesterolu. Vnetje je glavni akter pri tveganju za bolezni srca. Zaradi prednosti HDL lahko kozice uživate kot del diete, ki varuje srce.

Morda je prav tako pomembno ugotoviti, od kod prihajajo vaše kozice. Velik del kozic, ki se zdaj prodajajo v ZDA, prihaja iz Azije. V Aziji so kmetijske prakse, vključno z uporabo pesticidov in antibiotikov, uničujoče za okolje in lahko škodljivo vplivajo na zdravje ljudi.


vir: https://www.healthline.com/health/shrimp-cholesterol-and-heart-health

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas