fbpx

Zakaj je operacija za izgubo teže eden najučinkovitejših načinov za znižanje krvnega tlaka

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Glede na nove raziskave, objavljene v Journal of the American College of Cardiology, bariatrična operacija deluje bolje pri nadzoru visokega krvnega tlaka pri ljudeh z debelostjo kot preprosto jemanje zdravil.

Ob koncu petih let so imeli posamezniki, ki so imeli bariatrično operacijo, nižji indeks telesne mase (ITM) in so uporabljali manj zdravil v primerjavi s tistimi, ki so uporabljali le zdravila za krvni tlak – hkrati pa so ohranjali normalen krvni tlak.

Ti rezultati kažejo na pomen obravnavanja debelosti kot sredstva za zmanjšanje visokega krvnega tlaka in z njim povezanih tveganj, vključno s srčnim infarktom, srčnim popuščanjem in možgansko kapjo.


Bariatrična operacija pomaga znižati visok krvni tlak

Vodilni avtor študije, dr. Carlos A. Schiavon, je izjavil, da je debelost v klinični praksi pogosto spregledana.

“Zaradi tega je pogost neuspeh pri obravnavanju debelosti kot ključnega koraka za zmanjšanje tveganja pomembnih dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni, vključno s hipertenzijo,” je dejal v sporočilu za javnost.

Schiavon in njegova ekipa so se odločili preučiti vpliv zdravljenja debelosti na dolgoročno znižanje povišanega krvnega tlaka.

Preskušanje, imenovano s kratico GATEWAY, je vključevalo 100 ljudi, nekaj več kot tri četrtine od tega žensk.

Udeleženci študije so imeli ITM (indeks telesne mase) približno 36.9 kg/m2, kar jih uvršča v kategorijo debelosti 2.

Vsi so imeli visok krvni tlak, za uravnavanje katerega so uporabljali vsaj dve zdravili.

Vsaka oseba je bila naključno razporejena bodisi za prejemanje želodčnega obvoda Roux-en-Y z zdravili za krvni tlak poleg ali samo za zdravljenje krvnega tlaka.

Navedeni cilj študije je bil zmanjšati porabo zdravil udeležencev za najmanj 30 %, hkrati pa ohraniti krvni tlak pod pragom 140/90 mmHg.

Po petih letih so imeli tisti, ki so bili operirani, ITM 28.01 kg/m2, tisti, ki so jemali samo zdravila, pa 36.40 kg/m2.

Ugotovljeno je bilo tudi, da so imeli tisti, ki so bili operirani, 80.7-odstotno zmanjšanje števila zdravil, ki so jih uporabljali, medtem ko so imeli tisti, ki so prejeli zdravila, samo 13.7-odstotno zmanjšanje.

Raziskovalci so nadalje ugotovili, da je 46.9 % tistih, ki so bili operirani, imelo popolno remisijo visokega krvnega tlaka in niso več potrebovali nobenih zdravil za nadzor krvnega tlaka.

Le 2.4 % tistih v skupini, ki je prejemala samo zdravila, je prišlo do remisije.


Zakaj bi lahko bariatrična operacija zagotovila to korist

Mir Ali, dr. med., bariatrični kirurg in zdravstveni direktor MemorialCare Surgical Weight Loss Center v medicinskem centru Orange Coast v Fountain Valleyju v Kaliforniji, je pojasnil, da ima bariatrična operacija najboljše dolgoročne rezultate za trajno izgubo teže pri ljudeh, ki so primerni za operacijo.

“Trajna izguba teže ima najboljši učinek na znižanje krvnega tlaka, izboljšanje diabetesa in številnih drugih komorbidnih stanj,” je dejal.

“Poleg trajne izgube teže, ki ima velik učinek na zniževanje krvnega tlaka, obstajajo dodatni presnovni učinki, ki so posledica bariatrične operacije,” je dodal Ali.

Robert Pilchik, MD, certificirani kardiolog pri Manhattan Cardiology in sodelavec LabFinderja, je nadalje pojasnil, da ima izguba teže, do katere pride zaradi bariatrične operacije, neposredne in posredne učinke, ki prispevajo k boljšemu krvnemu tlaku.

“Ti vključujejo zmanjšanje togosti arterij (in s tem manjši pritisk v arterijah) z zmanjšanim vnetnim odzivom in izboljšano odpornostjo proti insulinu,” je pojasnil. “Izboljšana je tudi reabsorpcija natrija.”

“Povečanje črevesnih hormonov, kot sta glukagonu podoben peptid-1 in peptid YY, ugodno vpliva na gastrointestinalni sistem, ima pa tudi diuretične in natriuretične učinke na ledvice,” je dodal Pilchik.


Drugi načini za znižanje krvnega tlaka

Nicole Weinberg, dr. med., kardiologinja v zdravstvenem centru Providence Saint John v Santa Monici v Kaliforniji, je opozorila, da obstaja več stvari, ki jih lahko naredimo poleg operacije in zdravil za znižanje krvnega tlaka.

Eden od pomembnih korakov je, da v svoj dan vključite več telesne dejavnosti.

“Telovadba je ključnega pomena za zdravje srca in je eden najboljših načinov za naravno znižanje krvnega tlaka,” je dejala Weinberg.

»Dobra aerobna vadba lahko poveča vaš naravni nitroglicerin, ki je vazodilatator. To povzroči širjenje krvnih žil in zniža krvni tlak,« je pojasnila.

Tudi zmerno intenzivna vadba, kot je vrtnarjenje, je lahko koristna.

“Raziskovalna študija je pokazala, da redno vrtnarjenje zmanjša tveganje za možgansko kap in srčni napad za 30 % pri bolnikih, starejših od 60 let,” je dejala Weinberg. Svetuje redno vrtnarjenje vsaj 30 minut naenkrat.

Weinberg nadalje predlaga, da poskrbite za letni fizični pregled.

»Bolniki, ki se bodo prijavili k svojemu zdravniku, bodo lahko v tem času ocenili dejavnike tveganja za koronarno arterijsko bolezen. Če se te ocenjujejo vsaj enkrat na leto, potem je manj presenečenj, ko gre za te ‘tihe morilce’,« je dejala.

Ko gre za prehrano, je Weinberg dejala, da velja stari pregovor, da “si to, kar ješ”.

“Če jeste ocvrto hrano, sladkane pijače, veliko ogljikovih hidratov, povečujete tveganje za bolezni srca, možgansko kap in sladkorno bolezen,” je dejala. “Vsa medicina na svetu ne more biti protiutež groznemu življenjskemu slogu.”

Ian Kronish, MD, sodirektor, Columbia Hypertension Center, Columbia University Irving Medical Center, je dejal, da sta dve specifični dieti z največ dokazi o zdravem krvnem tlaku dieta DASH in sredozemska dieta.

“Zmanjšanje vnosa natrija in alkohola, opustitev kajenja, dober spanec in obvladovanje stresa lahko pomagajo,” je dodal.

Nazadnje je Weinberg pripomnila, da lahko biofeedback pomaga znižati krvni tlak. “Biofeedback je mogoče doseči z redno in dosledno meditacijo,” je predlagala. “Če želite izkoristiti ugodnosti znižanega krvnega tlaka, boste morali meditirati približno 2 – 3 krat na dan po 30 minut.”


Zaključek

Nova študija je pokazala, da ljudje, ki so imeli bariatrično operacijo, potrebujejo manj zdravil za vzdrževanje zdravega krvnega tlaka.

Strokovnjaki pravijo, da ima izguba teže neposredne in posredne učinke, ki pomagajo znižati krvni tlak.

Nadzorovanje krvnega tlaka je pomembno, saj lahko pomaga zmanjšati tveganje za izide, kot so srčni napad, srčno popuščanje in možganska kap.

Poleg hujšanja in jemanja zdravil so nekateri koraki, ki jih lahko naredite za vzdrževanje zdrave ravni krvnega tlaka, gibanje, zdrava prehrana, opustitev kajenja, dober spanec in obvladovanje stresa.


vir: https://www.healthline.com/health-news/bariatric-surgery-lower-blood-pressure

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas