fbpx

Bolečine v prsih pri otrocih: kaj morate vedeti

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav


Kaj bi povzročilo bolečine v prsih pri otroku?

Če ima vaš otrok bolečine v prsih, se morda sprašujete o vzroku. Čeprav je lahko težava povezana s srcem vašega otroka, je verjetneje drug vzrok, na primer bolezen dihal, mišic, kostnih sklepov, prebavil ali duševno zdravje.

Pogosto bo bolečina v prsnem košu izginila sama od sebe, vendar je koristno vedeti, katere vrste stanj lahko povzročijo bolečino v prsnem košu, da se lahko odločite, ali se obrnete na otrokovega zdravnika.

Tukaj je nekaj razlogov, zakaj ima otrok lahko bolečine v prsih.


Stanja, ki prizadenejo srce

Bolečina v prsih pogosto ni povezana s srcem, vendar je ne smete takoj izključiti. Študija, objavljena leta 2010, je navedla, da je bilo le 2 odstotka obiskov pri zdravniku otrok in mladostnikov, ki so navedli bolečine v prsih, povezanih s srčnim obolenjem.

Bolečina v prsnem košu vašega otroka je lahko povezana s srcem, če jo spremlja bolečina, ki seva v vrat, ramo, roko ali hrbet.

S srcem je lahko povezana tudi, če vaš otrok doživi vrtoglavico ali omedlevico, spreminjanje pulza ali krvnega tlaka ali če je imel predhodno diagnosticirano srčno bolezen.

Tukaj je nekaj posebnih bolezni srca, povezanih z bolečino v prsih pri otrocih.

Koronarna arterijska bolezen

Vaš otrok lahko občuti bolečine v prsih, povezane z boleznijo koronarnih arterij. Pri tem stanju imajo lahko druge simptome, kot je tiščanje ali pritisk v prsih.

Bolezen koronarnih arterij se lahko pojavi, ko je vaš otrok vključen v telesno dejavnost. Predhodne operacije srca, presaditve in stanja, kot je Kawasakijeva bolezen, so pri otrocih povezana s stanjem koronarnih arterij.

Miokarditis in perikarditis

Te bolezni srca se lahko pojavijo zaradi virusne ali bakterijske okužbe. Miokarditis se lahko pojavi po tem, ko je vaš otrok prebolel virusno okužbo. Drugi simptomi vključujejo težko dihanje, omotico in omedlevico.

Perikarditis lahko povzroči ostre bolečine v prsih, ki se nadaljujejo v levo ramo. Lahko se poslabša, če kašljate, globoko dihate ali ležite na hrbtu.

Prirojene anomalije srca

Prirojene bolezni, povezane s srcem, se pogosto odkrijejo zgodaj v otrokovem življenju. Do teh stanj pride, ker se del srca pred rojstvom v maternici ni pravilno razvil.

Prirojene bolezni srca so lahko zelo različne in imajo veliko različnih simptomov.

Naslednje prirojene bolezni srca lahko povzročijo bolečine v prsih:

• koarktacija aorte
• Eisenmengerjev sindrom
• stenoza pljučne zaklopke


Stanja, ki prizadenejo pljuča

Verjetneje je, da je bolečina v prsnem košu povezana s kakšnim drugim stanjem kot s srcem, na primer z boleznijo dihal.

Astma

Astma je lahko vzrok za bolečine v prsih vašega otroka. Simptomi astme, razen bolečine v prsih, vključujejo težko dihanje, piskajoče dihanje in kašelj.

Astmo je treba zdraviti s preventivnimi in reševalnimi zdravili. Vaš otrok se mora izogibati okoljem in snovem, ki sprožijo astmo.

Okužbe dihal

Bolečina v prsnem košu vašega otroka je lahko povezana z okužbami, ki se pojavijo v dihalih. Ti lahko med drugim vključujejo infekcijski bronhitis in pljučnico.

Pri teh stanjih lahko vaš otrok doživi vročino, nizko energijo, kašelj in druge simptome.

Pljučna embolija

Pljučna embolija se pojavi, ko krvni strdek nastane v arterijah pljuč in ovira normalen pretok krvi.

Vaš otrok je lahko bolj dovzeten za to stanje, če je nekaj časa nepokreten, če ima raka ali sladkorno bolezen ali če je bolezen v družinski anamnezi.

Lahko je zadihan ali hitro diha, ima modre barve na prstih in ustnicah ter izkašljuje kri. To stanje zahteva zdravljenje.


Stanja, ki prizadenejo kosti ali mišice v prsih

Bolečina v prsnem košu vašega otroka je lahko posledica stanja, povezanega s kostmi ali mišicami v prsnem košu.

Večino časa je bolečino zaradi teh stanj pogosto mogoče prepoznati na določenem mestu in se lahko predvidljivo pojavi pri ponavljajočih se gibih.

Kontuzije

Bolečine v prsih vašega otroka so lahko posledica travme. Lahko imajo zmečkanino, imenovano tudi modrica, pod kožo, ki jo povzroči nesreča, kot je trčenje ali padec.

Kontuzije se lahko zacelijo same od sebe s časom in uporabo ledu nekajkrat na dan. Otroku lahko pomagajo tudi zdravila za lajšanje bolečin.

Naprezanje mišic

Vaš aktivni otrok je morda nategnil mišico, kar je povzročilo bolečine v prsih. To se lahko zgodi, če vaš otrok dviguje uteži ali se ukvarja s športom. Bolečina se bo pojavila v določenem predelu prsnega koša in bo občutila občutljivost. Lahko je tudi oteklo ali rdeče.

Kostohondritis

Kostohondritis se pojavi v zgornji polovici reber v predelu hrustanca, ki povezuje rebra s prsnico. To je lokacija vaših kostohondralnih sklepov.

Vaš otrok lahko občuti ostro bolečino v teh sklepih, dveh ali več sosednjih sklepih, ki se poslabša z globokimi vdihi ali ob dotiku prizadetega območja. To je zaradi vnetja, vendar ob pregledu na prizadetem območju ni opazne toplote ali otekline.

Bolečina lahko traja nekaj sekund ali dlje. Stanje bi moralo sčasoma izginiti.

Tietzejev sindrom

Tietzejev sindrom je tudi posledica vnetja v sklepih zgornjega rebra. Običajno se pojavi v enem sklepu, vnetje pa povzroči opazno toploto in oteklino nad prizadetim sklepom.

Vaš otrok lahko misli, da je bolečina v prsih zaradi tega stanja srčni napad. To stanje se lahko razvije zaradi hudega kašlja ali telesne dejavnosti, ki obremenjuje prsni koš.

Sindrom drsnega rebra

To stanje se pri otrocih ne pojavi pogosto, vendar je lahko vir bolečine v prsih.

Bolečina zaradi sindroma drsenja reber se bo pojavila v spodnjem delu prsnega koša. To nelagodje se pojavi, ker lahko rebro zdrsne in pritisne na bližnji živec.

Prekordialni ulov (Texidorjev twinge)

Prekordialni ulov povzroči dramatično in hudo bolečino v prsnem košu za kratek trenutek na levi strani blizu dna prsnice.

Vaš otrok lahko občuti to bolečino, ko vstane naravnost iz sklonjenega položaja. Vzrok za prekordialni ulov je lahko stisnjen živec ali mišična napetost.

Bolečina v steni prsnega koša

Bolečine v steni prsnega koša so pogoste pri otrocih. Ostra bolečina se pojavi za kratek trenutek ali nekaj minut v sredini prsnega koša. Lahko se poslabša, če vaš otrok globoko diha ali če nekdo pritisne na sredino prsnega koša.

Ksifodinija

Ksifodinija lahko povzroči bolečino na dnu prsnice. Vaš otrok jo lahko občuti po zaužitju velike količine hrane, gibanju ali kašljanju.

Pectus excavatum

To se zgodi, ko je prsnica ugreznjena navznoter. Bolečine v prsnem košu in drugi simptomi se lahko pojavijo, ker vdrti prsni koš ne zagotavlja dovolj prostora za pravilno delovanje srca in pljuč vašega otroka.

Skolioza

Skolioza ukrivi hrbtenico navzven na eno ali drugo stran in lahko povzroči stiskanje otrokove hrbtenjače in drugih živcev. Prav tako lahko popači pravilno velikost prsne votline. To se lahko počuti kot bolečina v prsih.

Vaš otrok bo potreboval zdravljenje skolioze, ker lahko zavira njegovo gibanje in povzroči druga zdravstvena stanja.


Stanja v prebavilih

Bolečine v prsnem košu vašega otroka lahko povzročijo gastrointestinalne težave, kot je gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB).

GERD lahko povzroči pekoč občutek v prsih in se lahko poslabša, ko vaš otrok poje velik obrok ali se uleže za počitek. Vaš otrok bo morda moral spremeniti svojo prehrano ali jemati zdravila za zmanjšanje simptomov GERB, kot je bolečina v prsih.

Druge bolezni prebavil in prebavnega sistema, kot so peptični ulkusi, krči ali vnetje v požiralniku ali vnetje ali kamni v žolčniku, lahko povzročijo tudi bolečine v prsih.


Stanja, povezana z duševnim zdravjem

Bolečina v prsih pri vašem otroku je lahko posledica duševnega zdravstvenega stanja. Anksioznost lahko povzroči, da vaš otrok hiperventilira. To je povezano z bolečino v prsnem košu in simptomi, kot so težave z dihanjem in omotica. Stres lahko povzroči tudi nepojasnjene bolečine v prsih.


Stanja, povezana s prsmi

Otroci, ki gredo skozi puberteto, lahko občutijo bolečine v prsnem košu, povezane s prsmi, saj se njihova raven hormonov spremeni. Ta bolečina lahko prizadene tako dekleta kot dečke.


Kdaj poklicati zdravnika

Bolečina v prsnem košu vašega otroka je lahko zelo zaskrbljujoča in nekateri simptomi bi morali spodbuditi, da se nemudoma odpravite k zdravniku. Ti vključujejo naslednje:

• bolečina, ki se pojavi po vadbi
• bolečina, ki traja dolgo in je huda
• bolečina, ki se ponavlja in stopnjuje
• bolečina, ki se pojavi ob povišani telesni temperaturi
• divje srce
• omotica
• omedlevica
• težko dihanje
• modre ali sive ustnice


Obeti za bolečine v prsih v otroštvu

Obstaja veliko razlogov, zaradi katerih lahko vaš otrok čuti bolečine v prsih. Mnogi vzroki za bolečine v prsnem košu niso dolgotrajni ali smrtno nevarni.

Nekatera stanja so resnejša in jih mora diagnosticirati zdravnik. Poiščite nujno zdravniško pomoč, če se ob bolečini v prsih vašega otroka pojavijo drugi resni simptomi.


vir: https://www.healthline.com/health/childrens-health/chest-pain-in-children

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas