fbpx

Kako ustaviti srčni infarkt

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Veliko ljudi skrbi, da bi v življenju doživeli srčni infarkt, in to z dobrim razlogom: ocenjujejo, da v Ameriki vsakih 40 sekund doživi infarkt ena oseba.

Čeprav je srčni infarkt lahko smrtonosen, vsako leto srčni infarkt preživi več deset tisoč Američanov.

Hitro ukrepanje, ko sumite, da se bliža srčni napad, lahko močno izboljša vaše možnosti za preživetje.


Kaj storiti, če mislite, da imate srčni infarkt?

Večino časa se srčni infarkt začne počasi z blagim nelagodjem in bolečino, kar daje opozorilne znake, preden udari. Če opazite katerega od naslednjih simptomov, pokličite reševalce ali prosite nekoga, naj jih takoj pokliče.

To so lahko znaki srčnega napada:

Nelagodje v prsnem košu, zlasti v sredini, ki traja več kot nekaj minut ali pride in mine. Nelagodje se lahko počuti kot teža, polnost, stiskanje ali bolečina.
Nelagodje v zgornjih delih telesa, kot so roke, hrbet, vrat, čeljust ali trebuh. To se lahko občuti kot bolečina ali splošno nelagodje.
Zasoplost. To se lahko pojavi z ali brez nelagodja v prsih.
Nenavadni občutki, kot so hladen znoj, slabost, bruhanje, omotičnost ali omotica. Ženske pogosteje doživijo tovrstne simptome kot moški.

1. Naj nekdo pokliče rešilca

Če so drugi v bližini, jim recite, naj ostanejo z vami, dokler ne prispe nujna medicinska pomoč. Klicanje reševalcev je običajno najhitrejši način, da dobite nujno oskrbo, v nasprotju s tem, da prosite nekoga, da vas odpelje v bolnišnico s svojim avtomobilom. Delavci NMP so usposobljeni za oživljanje ljudi, ki doživijo srčni napad, in vas lahko tudi prepeljejo v bolnišnico na hitro oskrbo.

Če ste v javnem prostoru, kot je trgovina, šola, knjižnica ali delovno mesto, obstaja velika verjetnost, da imate pri roki defibrilator.

Defibrilator je naprava, ki jo delavci NMP uporabljajo za oživljanje ljudi, ki doživljajo srčni napad. Če ste ob nastopu srčnega infarkta še pri zavesti, naročite nekomu v bližini, naj poišče najbližji defibrilator. Defibrilatorji so opremljeni z navodili, ki so preprosta za uporabo, tako da vas lahko oseba, ki ni zaposlena v NMP, oživi, ​​če pride do srčnega napada.

2. Vzemite aspirin

Ko ste še pri zavesti, vzemite običajen odmerek aspirina (325 miligramov), če ga imate pri roki. Aspirin deluje tako, da upočasni sposobnost strjevanja krvi. Med srčnim napadom aspirin upočasni strjevanje krvi in ​​zmanjša velikost krvnih strdkov, ki bi lahko nastali.

Ko prispe NMP, vas bodo prepeljali v bolnišnico, kjer boste prejeli oskrbo za določeno vrsto srčnega napada, ki ste ga imeli.

Preberite več o zdravljenju različnih vrst srčnih napadov.


Kaj storiti, če mislite, da imate srčni napad, ko ste sami?

Če ste sami in doživite katerega od zgornjih simptomov srčnega infarkta, takoj pokličite reševalce. Vzemite aspirin, če ga imate pri roki. Nato odklenite vhodna vrata in se ulezite blizu njih, da vas bo osebje NMP zlahka našlo.


Ali obstaja hiter način za zaustavitev srčnega napada?

Ne, ni hitrega načina za zaustavitev srčnega napada, ne da bi poiskali nujno zdravniško pomoč v bolnišnici. Na spletu boste našli veliko “hitrih” zdravil za srčni napad. Vendar ta “hitra” zdravljenja niso učinkovita in so lahko nevarna zaradi odlašanja z nujno medicinsko oskrbo.

CPR pri kašlju

Ena vrsta zdravljenja, ki jo najdete na spletu, se imenuje oživljanje s kašljem. Nekateri spletni viri trdijo, da lahko globoko dihanje in nato globoko kašljanje dvigne vaš krvni tlak za sekundo ali dve. Viri pravijo, da lahko to dovede več krvi v možgane. Trditev tudi pravi, da če vaše srce bije normalno, ga lahko globok kašelj vrne v normalno stanje.

Vendar Ameriško združenje za srce ne podpira oživljanja s kašljem. Prvič, ni ga mogoče uporabiti za zdravljenje neodzivne osebe, ker ne more kašljati.

Voda in kajenski poper

Drugo spletno priporočilo, ki ni učinkovito, je, da popijete kozarec vode z žlico kajenskega popra. Nekateri ljudje pravijo, da je kajenski poper stimulans, ki lahko pospeši srčni utrip in prenaša kri po vsem telesu ter uravnovesi cirkulacijo. Nekateri trdijo, da lahko kajenski poper takoj ustavi krvavitev.

Ni pa dokazov, da so kajenski poper ali druge vrste popra koristni, če jih jemljemo ob pojavu srčnega infarkta. Še več, ne razumemo, kako lahko kapsaicin medsebojno deluje z aspirinom, če ga jemljemo med srčnim napadom – in strokovnjaki vedo, da je aspirin koristen.


Kako zmanjšati dejavnike tveganja, povezane s srčnim infarktom

Čeprav ne morete nadzorovati vseh dejavnikov tveganja za srčni napad, kot so staranje, spol (moški so izpostavljeni večjemu tveganju) in dednost, obstajajo nekateri, ki jih lahko nadzorujete. Da preprečite tveganje za srčni napad:

• Nehajte kaditi in zmanjšajte svojo izpostavljenost pasivnemu kajenju.
• Obvladajte visok holesterol v krvi in ​​visok krvni tlak tako, da spremenite svojo prehrano, shujšate, jemljete zdravila ali izvajate kombinacijo teh stvari.
• Ostanite vsak dan telesno aktivni.
• Nadzorujte svojo težo, če ste (pre)debeli.
• Če imate sladkorno bolezen, bodite previdni, tako da se držite svojega načrta zdravljenja in uravnavajte krvni sladkor.
• Obvladajte stres v svojem življenju z vadbo sprostitvenih tehnik, kot sta globoko dihanje ali joga, ali poskusite s pogovorno terapijo.
• Omejite uživanje alkohola.
• Uživajte zdravo in uravnoteženo prehrano, bogato z različnimi vitamini in minerali.


vir: https://www.healthline.com/health/how-to-stop-a-heart-attack

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas