fbpx

Kakšni so obeti za ljudi z možganskim tumorjem?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Obstaja veliko vrst možganskih tumorjev. Stopnje preživetja se zelo razlikujejo glede na vrsto, ki ga imate. Drugi dejavniki, kot so stopnja, lokacija in velikost tumorja, skupaj z vašo starostjo in splošnim zdravstvenim stanjem, prav tako igrajo vlogo pri možnostih za tumor na možganih.

Možganski tumor je skupek celic v možganih, ki nenadzorovano raste. Tumorji so lahko nekancerozni (benigni) ali rakasti (maligni). Ta članek se osredotoča na maligne možganske tumorje.

Medtem ko je možganski tumor včasih mogoče popolnoma odstraniti s kirurškim posegom, ga je lahko tudi težko zdraviti.


Ali lahko preživite možganski tumor?

Obstaja veliko različnih vrst možganskega tumorja, nekateri so pogostejši od drugih.

Gliomi so skupina tumorjev, ki se pojavijo v glialnih celicah, vrsti celice, ki podpira živčne celice (nevrone) v vaših možganih. Ti tumorji predstavljajo približno 30 % možganskih rakov pri odraslih in 50 % možganskih rakov pri otrocih.

Astrocitome, ki se začnejo v celicah, imenovanih astrociti – vrsta glialnih celic – lahko razdelimo na dve vrsti glede na to, kako agresivni so:

Astrocitomi nizke stopnje, kot so pilociti ali difuzni astrocitomi, so manj agresivni.
Astrocitomi visoke stopnje, kot so anaplastični astrocitomi in glioblastomi, so bolj agresivni.

Druge vrste gliomov vključujejo oligodendrogliome in ependimome. Nekateri od teh tumorjev so lahko tudi agresivni (anaplastični).

Nekatere druge vrste možganskega raka vključujejo meningiome, ki so pogostejši pri odraslih, in embrionalne tumorje, kot je meduloblastom, ki so pogostejši pri otrocih.

Preživetje pri možganskem tumorju se razlikuje glede na vrsto, ki ga ima oseba, in glede na starost. Spodnja tabela prikazuje 5-letne stopnje preživetja za pogoste vrste možganskega tumorja pri odraslih in otrocih po podatkih Ameriškega združenja za boj proti raku (ACS).


Vrsta raka 5-letno preživetje: otroštvo 5-letno preživetje: starost 20 – 44 let 5-letno preživetje: starost 45 – 54 let 5-letno preživetje: od 55 do 64 let
Pilocitni astrocitom Približno 95 %
Difuzni astrocitom Približno 80 – 85 % 73 % 46 % 26 %
Anaplastični astrocitom Približno 25 % 58 % 29 % 15 %
Glioblastom Približno 20 % 22 % 9 % 6 %
Oligodendrogliom Približno 90 % 90 % 82 % 69 %
Anaplastični oligodendrogliom 76 % 67 % 45 %
Ependimom ali anaplastični ependimom Približno 75 % 92 % 90 % 87 %
Meningiom 84 % 79 % 74 %
Medulloblastom Približno 60 – 65 %


Kako se zdravi možganski tumor?

Kjer je mogoče, se uporabi operacija za odstranitev čim večjega dela možganskega tumorja. Veliko manj agresivnih možganskih rakov in možganskih metastaz je mogoče odstraniti.

Po operaciji vam lahko zdravnik priporoči nadaljnje zdravljenje s kemoterapijo ali radioterapijo. To pomaga odstraniti vse preostale rakave celice in preprečiti, da bi se rak ponovil.

Odvisno od velikosti in lokacije tumorja operacija morda ne bo mogoča. V tem primeru se lahko uporabijo druga zdravila, kot so:

• kemoterapija
• radioterapija
• tarčna terapija


Kaj lahko poveča stopnjo preživetja možganskega raka?

Obstaja več dejavnikov, ki lahko vplivajo, ko prejmete diagnozo možganskega raka.

Vrsta raka

Nekatere vrste raka so lahko manj agresivne ali jih je lažje odstraniti z operacijo kot druge.

Razred

Stopnja je merilo, kako agresiven je rak. Če imate tumor nizke stopnje, kar pomeni, da raste počasneje, imate na splošno boljše obete, kot če prejmete diagnozo tumorja visoke stopnje, ki raste in se širi hitreje.

Lokacija in velikost tumorja

Tumorji na določenih lokacijah lahko vplivajo na delovanje vitalnih možganskih področij, kot so tista, ki sodelujejo pri razmišljanju, govorjenju, gibanju ali sprejemanju senzoričnih informacij.

Večji tumor lahko bolj vpliva na delovanje možganov. Veliki tumorji lahko tudi pritiskajo na okoliško tkivo ali povečajo pritisk okoli vaših možganov, kar povzroči simptome, kot so glavobol, slabost ali zaspanost.

Iz velikosti in lokacije možganskega tumorja je prav tako možno ugotoviti, ali ga je mogoče varno odstraniti z operacijo. Velike tumorje ali tiste, ki se nahajajo globoko v možganih, je težje kirurško odstraniti.

Kirurška odstranitev

Vaši obeti so običajno boljši, če je tumor mogoče popolnoma odstraniti z operacijo. Manj pozitivno je, če po operaciji ostanejo rakave celice.

Genetika

Prisotnost določenih genetskih sprememb lahko signalizira, da je rak morda bolj agresiven ali da je bolj verjetno, da se bo po zdravljenju ponovil.

Splošno zdravje

Učinki raka in njegovo zdravljenje so lahko težki za vaše telo. Kot tako se vaše stanje običajno izboljša, če ste že v splošnem dobrem zdravju, ko prejmete diagnozo.

Starost

Stopnja preživetja pri možganskem tumorju se s staranjem zmanjšuje.


Kakšni so izzivi pri zdravljenju možganskega raka?

Zdravljenje možganskega raka predstavlja več edinstvenih izzivov. Vaši možgani na primer nadzorujejo bistvene funkcije vašega telesa. Zato je nekatere možganske tumorje lahko težko varno operirati ali jih v celoti odstraniti med operacijo glede na to, kje v vaših možganih se nahajajo.

Drug izziv je krvno-možganska pregrada, naravna pregrada v krvnih žilah vašega centralnega živčnega sistema (CNS). Njena naloga je omogočiti bistvenim hranilom vstop v vaš centralni živčni sistem, hkrati pa omejiti vstop potencialno škodljivim snovem.

Nekatere vrste zdravil proti raku, ki se dajejo v krvni obtok, ne morejo prestopiti krvno-možganske pregrade. Kot taka to omejuje vrste zdravil, ki se lahko uporabljajo za zdravljenje možganskega raka.

Nazadnje, genetika in mikrookolje možganskih tumorjev sta kompleksna. Potrebne so dodatne raziskave za nadaljnje razumevanje, katera zdravljenja so lahko najbolj učinkovita za različne vrste tumorjev.


Zaključek

Na splošno je zdravljenje možganskega tumorja lahko izziv. Odvisno od lokacije in velikosti tumorja je mogoče možganski tumor kirurško popolnoma odstraniti. Večje možganske tumorje ali tiste globoko v možganskem tkivu je morda težje kirurško odstraniti.

Vaš pogled na diagnozo možganskega raka je lahko odvisen od številnih dejavnikov, vključno z vrsto možganskega tumorja, njegovo stopnjo in ali ga je mogoče operirati. Starost in splošno zdravje imata tudi vlogo.

S svojo zdravniško ekipo se lahko pogovorite o svojem individualnem načinu zdravljenja.


vir: https://www.healthline.com/health/brain-tumor/is-brain-cancer-curable

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas