fbpx

Ali lahko možgani z ADHD izgledajo drugače?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav


Izzivi diagnosticiranja ADHD

Testiranje za motnjo pomanjkanja pozornosti in hiperaktivnost (ADHD) ni tako preprosto kot preiskava krvi ali bris žrela. Za diagnosticiranje ADHD bo zdravnik vas in otrokove učitelje prosil, da izpolnite anketo ali kontrolni seznam o vašem otroku. Kontrolni seznam zajema vedenjske situacije, kot so težave s koncentracijo ali impulzivnost. Nekateri otroci lahko opravljajo tudi ustne ali pisne teste.

ADHD se lahko pri vsakem prizadetem otroku kaže drugače, zaradi česar je težje postaviti diagnozo. Nekateri otroci nimajo značilnega vedenja, kot je nepazljivost. Drugi imajo lahko drugačne simptome, kot so slabost ali obsesivno-kompulzivna nagnjenja.

Nekateri zdravniki so začeli uporabljati nove metode za diagnosticiranje ADHD. Ker je ADHD nevrorazvojna motnja, lahko visokotehnološki pregledi možganov, ki temeljijo na pretoku krvi in ​​aktivnosti možganskih valov, pomagajo pri vpogledu v to stanje.

Toda ali ti pregledi res delujejo? Preberite, kaj trenutne raziskave in znanost pravijo o slikanju možganov in ADHD.


Pogled v možgane

Nekateri raziskovalci menijo, da so klinične ocene in ukrepi nezanesljivi. Rezultati se lahko pogosto razlikujejo glede na klinike, kulture in države. Pogled na slike možganskih valov in vzorcev je bolj objektiven način ocenjevanja ADHD.

Funkcionalna slika z magnetno resonanco (fMRI) lahko znanstvenikom pomaga pri primerjavi delovanja možganov ljudi z in brez ADHD. Tako kot elektrokardiogram (EKG) prikazuje električno aktivnost srca, funkcionalni MRI prikazuje delovanje možganov. Ker je ADHD nevrorazvojna motnja, je smiselno pogledati možgansko aktivnost. Nenormalnosti v strukturni in funkcionalni povezanosti možganskih omrežij so dosledno povezane z ADHD.

Vendar ni veliko študij, ki bi preučevale možgansko aktivnost in ADHD. Znanstveniki še vedno poskušajo ugotoviti najboljšo aktivnost ali vzorec, ki ga je treba iskati pri teh pregledih.


Kaj pokažejo preiskave možganov

Obstaja veliko različnih naprav za skeniranje možganov in metod, ki jih raziskovalci uporabljajo za preučevanje možganov z ADHD. Nekateri od teh vključujejo:

• enofotonska emisijska računalniška tomografija (SPECT)
• pozitronska emisijska tomografija (PET)
• funkcijsko slikanje z magnetno resonanco (fMRI)

Neka pilotna študija je primerjala MRI možganov mladostnikov z ADHD in tistih brez. Vzorci iz sive snovi so natančno razvrstili približno 79.3 odstotka udeležencev, ki jim je bil predhodno diagnosticiran ADHD.

Pregled možganskih funkcij in aktivnosti

Nacionalni inštitut za duševno zdravje je ugotovil, da določeni deli možganov pri ljudeh z ADHD rastejo počasneje kot pri tistih brez ADHD. Ta zamuda se večinoma pojavi v čelnem režnju, delu možganov, ki je odgovoren za nadzor impulzov, koncentracijo, pozornost in načrtovanje.

Čeprav so določeni deli možganov povezani z vedenjem ADHD, je lahko pri ljudeh s tem stanjem pomembno tudi, kako deli možganov komunicirajo med seboj. Nekdo z ADHD lahko kaže okvare, povezane s kognitivnim, vedenjskim in motivacijskim delovanjem. To pomeni, da lahko ne samo opazovanje možganske strukture, ampak tudi možganska aktivnost med nalogo zagotovi namige o vzrokih za ADHD.

Toda mnoge klinike se ne zanašajo na slikanje možganov za diagnozo ADHD. Pravzaprav veliko teh testov ni zanesljivih, veljavnih ali odobrenih.


Katero slikanje možganov je zdaj na voljo?

Uprava za hrano in zdravila (FDA) je odobrila en biološki test za pomoč pri diagnosticiranju ADHD pri otrocih, starih od 6 do 17 let. Imenuje se sistem pomoči za nevropsihiatrično ocenjevanje na osnovi EEG (NEBA). Beleži vrsto in število možganskih valov, ki jih živčne celice oddajo vsako sekundo. Dokazano je, da imajo ljudje z ADHD običajno višje razmerje možganskih valov med dvema običajnima možganskima valovoma – theta in beta – v primerjavi z ljudmi brez ADHD. Vendar ta test ni namenjen nadomestitvi kliničnih ocen. Rezultati naj bi se uporabljali skupaj z bolnikovo anamnezo in telesno oceno.

Če test NEBA ne pokaže verjetnosti ADHD, lahko klinika pripelje do tega, da bolnika oceni za druga stanja, kot so poškodbe glave, zloraba substanc in motnje slušnega procesiranja. Ta stanja lahko povzročijo tudi ADHD podobne simptome, vključno z oslabljenim delovanjem in nizko pozornostjo. Kadar torej ni jasno, ali so simptomi posledica ADHD ali drugega stanja, lahko zdravnik uporabi informacije, ki jih pridobi od skeniranja NEBA.

Polemika za SPECT

SPECT je, ko vaš otrok prejme injekcijo radioaktivne snovi. Zdravnik opazuje snov, da izmeri pretok krvi in ​​možgansko aktivnost, pogosto med otrokovim opravljanjem naloge. Vendar ni poročil o študijah o učinkovitosti SPECT.

Pravzaprav FDA za diagnostiko ne odobruje SPECT. Kontroverzni so, ker imajo le 54-odstotno občutljivost, kar pomeni, da so natančni le polovico časa. Čeprav nekateri ljudje v medicinski skupnosti morda uporabljajo SPECT, ni znanstvenih dokazov, da je zanesljiv ali točen.


Kakšne so omejitve skeniranja možganov?

Slikanje možganov je lahko privlačno, ker se zdi, da ponuja trdno diagnozo. Vendar pa so ti testi še vedno novi v zvezi z njihovo uporabo pri ADHD in imajo številne omejitve. Ti testi so tudi dragi in lahko otroke izpostavijo sevanju.

Pomanjkanje občutljivosti: Skeni slikanja možganov niso dovolj občutljivi, da bi zagotovili natančne podatke samo za enega posameznika. Večina točnih podatkov za skeniranje možganov in ADHD prihaja iz skupinske analize. To pomeni, da lahko natančnost skeniranja možganov pade od primera do primera. Pri ADHD se diagnoza nanaša na posameznika, ne na skupine.

Pomanjkanje specifičnosti: Večina testov slikanja možganov obravnava možgane nekoga z ADHD in nekoga brez. Ti testi ne morejo zagotoviti diferencialne diagnoze ali pomagati prepoznati drugih stanj. Nekaj ​​slikovnih študij primerja možgansko aktivnost več motenj.

Pomanjkanje standardizacije: skeniranje možganov ni pripravljeno za široko klinično uporabo. Trenutno ni enega načina za izvedbo možganskega testa, kar pomeni, da se laboratorijski rezultati lahko razlikujejo. Rezultati študije so nepopolni brez informacij o tem, kaj so morali ljudje narediti med skeniranjem možganov.

Trenutno so pregledi možganov bolj uporabni za raziskovalne namene kot za postavljanje kliničnih diagnoz.


Prihodnost slikanja možganov

Potrebno je veliko več raziskav, da bi razumeli vlogo slikanja možganov pri diagnosticiranju duševnih stanj. Toda slikovni markerji se lahko začnejo pojavljati, ko bodo raziskovalci dokončali več študij. Metode, ki se uporabljajo v novi izdaji Diagnostičnega in statističnega priročnika duševnih motenj (DSM-V) za diagnosticiranje bolezni, niso vtisnjene v kamen in se lahko spremenijo, ko se pojavijo nove študije. V prihodnosti je možno, da se bo slikanje možganov uporabljalo za diagnosticiranje ADHD skupaj z drugimi duševnimi boleznimi.


vir: https://www.healthline.com/health/adhd/brain-scans

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas