fbpx

Dexedrine proti Adderall: dve zdravljenji za ADHD

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Dexedrine (dekstroamfetamin) in Adderall (amfetamin) sta stimulanta, odobrena za zdravljenje ADHD in narkolepsije. Čeprav vam lahko pomagata pri osredotočenosti, lahko povzročita nekatere neprijetne stranske učinke.


Zdravljenje ADHD

Motnja pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD) je stanje, ki se pojavi v otroštvu in adolescenci, čeprav lahko traja v odraslo dobo in se celo prvič diagnosticira v odrasli dobi. ADHD in motnja pomanjkanja pozornosti (ADD) sta včasih veljala za ločena stanja. Zdaj izraz ADHD vključuje ADD. Simptomi ADHD vključujejo:

• hiperaktivnost in impulzivno vedenje
• težave pri ohranjanju pozornosti ali osredotočenosti
• zlahka zamotijo ​​zunanji dražljaji
• kombinacija impulzivnega vedenja in nepazljivosti

Psihoterapija, vedenjski trening in izobraževanje so lahko učinkoviti za mnoge ljudi z ADHD. Vendar pa zdravljenje ADHD pogosto vključuje uporabo zdravil. Preden se obrnete na ta zdravila, je FDA izdala opozorilo v škatli, ki navaja, da “zloraba amfetamina lahko povzroči nenadno smrt in resne srčno-žilne neželene učinke.” Ponudniki, ki predpisujejo zdravila iz tega razreda zdravil, vas lahko pregledajo glede možnih težav s srcem. V nekaterih primerih, odvisno od ponudnika, lahko vaš ponudnik (zdravnik strokovnjak) pridobi osnovni EKG, preden vam predpiše stimulans.

Proizvajalci zdravil navajajo tudi kontraindikacije, ki vključujejo:

“Napredovana arterioskleroza, simptomatska kardiovaskularna bolezen, zmerna do huda hipertenzija, hipertiroidizem, znana preobčutljivost ali idiosinkrazija na simpatikomimetične amine, glavkom in agitirana stanja.”


Podobnosti in razlike

Dekstroamfetamin in amfetamin (blagovna znamka: Adderall) ter dekstroamfetamin (blagovna znamka: Dexedrine) sta oba stimulansa centralnega živčnega sistema. Odobrena sta za zdravljenje ADHD in tudi za narkolepsijo (nevrološko stanje, ki ga zaznamuje huda dnevna zaspanost). Ta zdravila so bolj stimulativna kot metilfenidat (blagovna znamka: Ritalin), ki je pogosto prvo zdravilo, ki vam ga lahko predpiše zdravnik. Vendar pa so poročali o razlikah v posameznih izkušnjah z vsakim zdravilom.

Zakaj so predpisani

Če sta predpisana in pravilno uporabljena, lahko obe zdravili pomagata ljudem z ADHD, da se bolj učinkovito osredotočijo. Ker vsebujeta amfetamine, sta oba včasih zlorabljena. Sčasoma se lahko razvije toleranca, prav tako odvisnost, obe snovi pa naj bi imeli velik potencial za zlorabo.

Medtem ko dejanski mehanizem delovanja obeh zdravil ni znan, se verjame, da zdravilo deluje na dva načina. Domneva se, da zdravilo podaljša delovanje nevrotransmiterjev v delih možganov, ki nadzorujejo pozornost in budnost, prav tako pa naj bi povečal koncentracijo nevrotransmiterjev. Nevrotransmiterji so kemične snovi, ki pošiljajo signale iz ene možganske celice v drugo. S tem, ko ta področja postanejo bolj aktivna, lahko zdravila pomagajo osebi, da osredotoči svojo pozornost. Presenetljivo je, da lahko stimulansi pomagajo pomiriti osebo z ADHD.

Oblike in doziranje

Dekstroamfetamin in amfetamin (Adderall) ter dekstroamfetamin (Dexedrine) se običajno jemljejo v obliki tablet enkrat na dan. Lahko pa se jemljejo tudi dvakrat (ali celo trikrat) na dan, odvisno od tega, kako se oseba odziva na zdravilo. Obe zdravili sta odobrili FDA za zdravljenje ADHD pri odraslih in otrocih, starih 3 leta in več.

Če vam zdravnik predpiše dekstroamfetamin, bo začetni odmerek pogosto med 2.5 mg in 5 mg na dan. Odmerek bo morda treba prilagajati postopoma, saj vaš zdravnik spremlja, kako dobro zdravilo deluje. Odmerki za odrasle se gibljejo od 5 mg do 60 mg na dan. Otroci lahko dobijo odmerke v razponu od 2.5 mg do 40 mg na dan. Obstaja več jakosti in oblik s podaljšanim sproščanjem, tako da je odmerek mogoče individualizirati.

Dekstroamfetamin in amfetamin se prav tako začne z majhnim odmerkom, običajno 5 mg, zdravnik pa ga lahko postopoma prilagaja. Največji dnevni odmerek je 40 mg do 60 mg na dan. Otroci pogosto začnejo z 2.5 mg na dan in postopoma povečajo do največ 40 mg na dan. Obstaja več jakosti in tudi oblik s podaljšanim sproščanjem, ki vašemu zdravniku olajšajo iskanje pravega odmerka za vas.

Za pridobitev katerega koli od teh zdravil boste potrebovali pisni recept svojega zdravnika.

Cena

Obe zdravili sta na voljo v generičnih oblikah, ki sta cenejši od zdravil z blagovno znamko. O jemanju generične oblike se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.


Stranski učinki vsakega

Možni neželeni učinki obeh zdravil so podobni. Oba lahko zvišata krvni pritisk. Povečanje je običajno majhno, a če so vam diagnosticirali srčno bolezen ali hipertenzijo, se o tveganjih in koristih teh zdravil pogovorite s svojim zdravnikom.

Obe zdravili lahko povzročita tudi naslednje:

• driska ali zaprtje
• simptomi sečil, kot je pekoč občutek med uriniranjem
• palpitacije ali nereden srčni utrip
• suha usta
• izguba apetita
• izguba teže
• zmanjšana rast (pri otrocih)
• nespečnost
• spremembe libida in impotenca

V redkih primerih lahko uporaba dekstroamfetamina in amfetamina (Adderall) povzroči alopecijo, to je izpadanje las na lasišču in drugih delih telesa.


Opozorila in interakcije

Ljudje, ki jemljejo eno ali drugo zdravilo, morajo vzeti najmanjši možni odmerek, da se izognejo morebitnemu prevelikemu odmerjanju.

Čeprav redko, lahko obe zdravili povzročita periferno vaskulopatijo, kar je težava s krvnimi žilami prstov, rok, nog in stopal. Če začnejo prsti odreveneti ali so mrzli ali če se na prstih na rokah ali nogah pojavijo neobičajne rane, se takoj posvetujte z zdravnikom.

Če imate psihiatrično bolezen ali epileptične napade, lahko ta zdravila poslabšajo simptome. Povejte svojemu zdravniku o svoji anamnezi, preden vzamete stimulans.

Dekstroamfetamin in amfetamin (Adderall) lahko povzročita motorične tike ali spremembe v govoru, podobne Tourettovemu sindromu. Spreminjanje odmerka ali prehod na drugo zdravilo lahko ublaži nekatere od teh težav.

Obe zdravili imata velik potencial za zlorabo, dolgotrajna uporaba teh zdravil pa je povezana s psihološko odvisnostjo. Ta zdravila morda niso primerna za jemanje, če ste v preteklosti zlorabljali substance, in nekateri predpisovalci ne bodo napisali receptov za ljudi, ki so imeli v preteklosti motnje odvisnosti. Obe zdravili hranite na varnem mestu v vašem domu.

Nosečnost in dojenje

Ni bilo izvedenih obsežnih študij o tem, kako zdravilo vpliva na nosečnice in njihove dojenčke. Vendar pa obstajajo pomisleki, da lahko amfetamini, tudi če se uporabljajo v predpisanih količinah, predstavljajo tveganje za razvijajoči se plod, kot je nižja porodna teža ali prezgodnji porod. Obstaja tudi tveganje za vedenjske težave v otroštvu. Doječe matere ne smejo jemati teh zdravil. Amfetamini lahko prehajajo skozi materino mleko in imajo toksične učinke na dojenčke.

Začasna prekinitev

Če jemljete stimulativno zdravilo, se lahko pojavijo neželeni učinki, ki lahko vključujejo izgubo apetita in hujšanje. Otroci lahko občutijo tudi zmanjšano rast. Vaš zdravnik vam lahko predpiše “počitnice brez zdravil”, kar je namerna prekinitev zdravljenja za določen čas in namen, kot je prepoznavanje neželenih učinkov. Na primer, vaš zdravnik lahko vašemu otroku predpiše začasno nejemanje med poletjem, ko ni pouka. Vse, ki jemljejo stimulanse, je treba občasno ponovno oceniti, da se ugotovi, ali je zdravilo še vedno učinkovito in ali je potrebno.

Možne interakcije z zdravili

Amfetamini v obeh zdravilih lahko negativno vplivajo na več drugih zdravil.

Ta zdravila lahko vplivajo na delovanje zdravil proti napadom, kot so etosuksimid, fenobarbital ali fenitoin. Zdravila lahko blokirajo sedativne učinke antihistaminikov v zdravilih za zdravljenje alergij. Antihipertenzivi so lahko manj učinkoviti pri zniževanju krvnega tlaka, če jemljete katero koli od teh dveh zdravil. Obstaja tudi tveganje zapletov, če jemljete ta zdravila za ADHD in nekatere antidepresive ali antipsihotike.

Če jemljete katero koli od teh stimulansov z multivitamini, železom ali fluoridom, lahko koncentracija zdravila pade in morda ne bodo delovala tako dobro.

Če jemljete antacide, določene antibiotike, zaviralce MAO ali zaviralce protonske črpalke s katerim koli zdravilom, se lahko raven učinkovitosti zdravila poveča.

Če vam je predpisano katero koli od omenjenih dveh zdravil, obvestite svojega zdravnika in farmacevta o vseh drugih zdravilih in izdelkih brez recepta, ki jih trenutno jemljete. Vprašajte svojega zdravnika o opozorilih in stranskih učinkih.


Kateri je najboljši?

Profili učinkovitosti in varnosti obeh zdravil so razmeroma podobni. Ker pa se vsaka oseba drugače odziva na zdravila, boste morda ugotovili, da je vaša pozornost pri enem zdravilu boljša kot pri drugem. Zdravnik vam bo morda predpisal eno in nato drugo zdravilo, da ugotovi, katero je najučinkovitejše.

Pri enem zdravilu lahko imate tudi neželene učinke, ki jih pri drugem nimate. V nekaj dneh po začetku jemanja novega zdravila bi morali vedeti, ali je učinkovito in kako dobro prenašate stranske učinke.

Adderall je pogosteje predpisan kot dekstroamfetamin (Dexedrine), vendar to ne pomeni, da vam dekstroamfetamin ne bi bil učinkoval enako ali bil boljši. Prepričajte se, da ima vaš zdravnik vašo popolno zdravstveno anamnezo, da bo lahko dal informirano priporočilo. Ne oklevajte in prosite za drugo zdravilo ali drug odmerek, če s prvim, ki ga poskusite, ne občutite ustrezne olajšave simptomov.


vir: https://www.healthline.com/health/adhd/dexedrine-vs-adderall

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas