fbpx

Kaj vemo o prekomerni diagnozi ADHD

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Motnja pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD) je nevrorazvojno stanje, ki prizadene otroke in odrasle. Zdravniki pogosto diagnosticirajo ADHD v otroštvu.

Med starši in v zdravstveni skupnosti obstaja nekaj zaskrbljenosti zaradi prepogoste diagnoze pri otrocih in mladostnikih. Zaskrbljenost narašča zaradi nenehnega naraščanja števila otrok z diagnozo ADHD. Ena študija iz leta 2017 je pokazala, da se je število diagnoz ADHD med letoma 2005 in 2014 približno podvojilo.

Berite naprej, če želite izvedeti več o morebitni prekomerni diagnozi ADHD in drugih dejavnikih, ki bi lahko bili vzrok za povečanje razširjenosti ADHD.


Kaj je pretirana diagnoza ADHD?

Glede na močno povečanje diagnoz ADHD v zadnjih letih so študije preučevale potencialno prekomerno diagnosticiranje ADHD pri otrocih. Izraz “pretirana diagnoza” lahko opišemo kot pogosto diagnosticiranje stanja, tudi če ne izpolnjuje diagnostičnih meril.

Drugi pregled študij o čezmerni diagnozi pri otrocih in mladostnikih je pokazal, da na diagnozo vplivajo dejavniki, kot je spol otroka.

Pri diagnosticiranju nevrorazvojnih motenj pri otrocih zdravniki uporabljajo pristop intervjuja z več osebami. Otrokovi starši, skrbniki in učitelji podajajo opise otrokovega vedenja. Zdravnik nato oceni, ali informacije, zbrane v teh pogovorih, kažejo na diagnozo.

Raziskovalci so ugotovili, da imajo tisti, ki so otroku blizu, morda nezavedna prepričanja ali predsodke o tem, kako “izgleda” ADHD. To lahko vodi do neuravnotežene stopnje diagnoze pri moških v primerjavi z ženskami. To lahko pojasni, zakaj več moških otrok dobi diagnozo ADHD kot žensk.

Raziskovalci so tudi poročali, da so zdravniki ocenjevali otroke ali najstnike izključno na podlagi številčne starosti, namesto koliko so stari v primerjavi s svojimi vrstniki.

To pomeni, da bi lahko na primer otrok, ki hodi v nižji razred v šoli, dobil diagnozo ADHD, medtem ko se njegovim vrstnikom, ki se obnašajo podobno, morda ne, ker so nekoliko starejši.

Težave, povezane s čezmerno diagnozo

Prekomerna diagnoza ADHD lahko povzroči številne težave, kot so:

• prekomerno predpisovanje nepotrebnih zdravil
• anksioznost ali depresija, povezana z diagnozo
• nepotrebno označevanje ali pomoč
• nepotrebni finančni stroški


Spreminjanje definicij ADHD

Diagnostični in statistični priročnik duševnih motenj, peta izdaja (DSM-5), se uporablja za diagnosticiranje številnih stanj, vključno z ADHD. Diagnostična merila se revidirajo in posodobijo z vsako novo izdajo, motnje pa se spremenijo, odstranijo ali dodajo.

DSM-5 je najnovejša izdaja priročnika. Vsebuje spremembe diagnostičnih meril za ADHD iz DSM-4, ki vključujejo:

• sprememba v razvrstitvi, od “motenj, ki se običajno diagnosticirajo v otroštvu in adolescenci” v “nevrorazvojne motnje”
• več primerov, kako se ADHD lahko pojavi pri mladostnikih in odraslih
• sprememba starosti, ko se je bolezen pojavila, s pred 7. letom na pred 12. letom in spremenjeno besedilo iz “dokazi o okvari” v “dokazi o simptomih”
• posodobitev za “klinično pomembne” funkcionalne okvare, kar pomeni, da morajo zdaj samo ovirati družbeno, akademsko ali poklicno delovanje
• odstranitev motnje avtističnega spektra kot izključujoče diagnoze

Višja starost, ko se pojavi, pojasnjuje dejstvo, da se simptomi ADHD lahko pojavijo kot odziv na pričakovanja in zahteve osnovnošolskega okolja.


Je torej ADHD pretirano diagnosticiran?

Večina študij je pokazala, da čeprav je vsaj napačna diagnoza ADHD in drugih nevrorazvojnih motenj pogosta, velika večina ni ugotovila, da se ravno pretirana diagnoza dogaja.

Obstaja več razlogov, ki vodijo do povečanja števila diagnoz ADHD:

• večja ozaveščenost o nevrorazvojnih motnjah in manjša stigma, kar vodi v uporabo v zdravstvu
• izboljšani diagnostični postopki, kar pomeni boljšo prepoznavo ADHD
• spremembe diagnostičnih meril med DSM-4 in DSM-5, kar vodi do nižjih pragov za diagnozo
• zdravniki se morda ne bodo držali diagnostičnih meril in nanje lahko vpliva njihova lastna pristranskost in presoja

Pri preučevanju diagnoz je težko reči, ali je diagnoza “resnična” ali ne. Standardizirani diagnostični postopki so potrebni za zmanjšanje kakršne koli pristranskosti v klinični presoji in možnost napačne diagnoze.


Zaključek

Ni jasnega soglasja o tem, ali je ADHD preveč diagnosticiran ali ne. Vendar se zdi, da je na splošno precej napačnih diagnoz, ko gre za ADHD – zlasti med otroki in najstniki.

To je lahko deloma posledica pomanjkanja standardiziranih diagnostičnih testov. Lahko je tudi osebna pristranskost zdravnikov ali nejasna in odprta merila.

Če ste aktivni del diagnostičnega procesa, lahko zmanjšate tveganje za vas ali vašega otroka, da vam bodo diagnosticirali ADHD, če ADHD nimajo. Če imate vprašanja, vprašajte svojega zdravnika o razlogih za diagnozo. Ne oklevajte in poiščite drugo mnenje, če čutite potrebo.


vir: https://www.healthline.com/health/adhd-overdiagnosed

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas