fbpx

Običajna zdravila za ADHD lahko vplivajo na belo snov v možganih dečkov

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Zdravilo, ki se pogosto uporablja za zdravljenje motnje pozornosti in hiperaktivnosti (ADHD), glede na nove raziskave vpliva na razvoj bele snovi v možganih dečkov.

Študija, ki je bila danes objavljena v reviji Radiology, poroča, da enakega učinka niso opazili pri odraslih moških z ADHD.

Vendar pa so raziskovalci povedali, da je bilo ugotovljeno, da metilfenidat (MPH), ki se prodaja pod blagovnima znamkama Ritalin in Concerta, vpliva na fantkovo belo snov, del možganov, ki je potreben za učenje, delovanje možganov in komunikacijo med različnimi predeli možganov.

»Metilfenidat je največji razred psihotropnih zdravil, ki se predpisujejo otrokom za zdravljenje ADHD. Učinkovito zmanjša simptome nepazljivosti, hiperaktivnosti in impulzivnosti v do 80 odstotkih (primerov). Njegova kratkoročna varnost je bila dokumentirana v številnih študijah, učinkovitost pa je med najvišjimi med psihiatričnimi zdravili. Vendar je presenetljivo malo znanega o dolgoročni varnosti MPH na človeških možganih,« je povedala dr. Liesbeth Reneman, višja avtorica študije in profesorica na Oddelku za radiologijo in jedrsko medicino na Akademskem medicinskem centru Univerze v Amsterdamu na Nizozemskem.

Pri izvajanju študije so dr. Reneman in njeni sodelavci preučevali 50 dečkov in 49 mladih odraslih moških, ki jim je bil diagnosticiran ADHD in nikoli niso jemali MPH.

Udeleženci študije so 16 tednov prejemali MPH ali placebo.

En teden preden so začeli jemati zdravljenje, so imeli MRI, da bi ocenili njihovo belo možganovino. Imeli so tudi MRI en teden po prenehanju zdravljenja.

Med MRI je bilo slikanje z difuzijskim tenzorjem uporabljeno za merjenje pomembnih vidikov bele snovi, kot sta velikost in gostota živčnih vlaken.

Raziskovalci so povedali, da so imeli dečki v študiji, ki so prejemali zdravila MPH namesto placeba, spremembe bele snovi, ki jih niso opazili pri odraslih ali v skupini dečkov, ki so jemali placebo.

Toda Reneman pravi, da je potrebnih več raziskav, da bi ugotovili, ali obstajajo resne zdravstvene težave, povezane s spremembo bele snovi. Opozorila je, da je bila študija majhna in osredotočena samo na dečke.

»Še vedno moramo ugotoviti dolgoročne posledice naših ugotovitev … trenutno izvajamo štiriletno nadaljnjo študijo. Ker še ne vemo, ali so ti učinki reverzibilni ali ne in ali so povezani s funkcionalnimi ali vedenjskimi spremembami v daljšem časovnem obdobju, naša študija poudarja pomen nadaljnjih raziskav na to temo pri otrocih in mladostnikih, zdravljenih z metilfenidatom. ,« je rekla.

“Vendar pričakujemo, da bodo te ugotovitve morda pozitivne, na podlagi starejše retrospektivne opazovalne presečne študije, ki je poročala o povečanju ali navidezni normalizaciji volumna bele snovi pri otrocih z ADHD z zdravili v primerjavi z otroki, ki niso prejemali zdravil ,« je opozoril Reneman.


Zdravljenje ADHD

Po podatkih ameriških centrov za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je bilo več kot 6 milijonom otrok v Združenih državah diagnosticiranih z ADHD. To je približno 9 odstotkov vseh otrok, starih od 2 do 17 let.

Dokončnih podatkov o stopnjah zdravljenja ADHD ni, vendar je študija iz leta 2016, ki temelji na podatkih, ki so jih sporočili starši, navedla, da je 62 odstotkov otrok z ADHD jemalo zdravila za ADHD.

Možnosti zdravljenja ADHD se razlikujejo glede na starost. Ameriška akademija za pediatrijo (AAP) svetuje, da mora biti pri otrocih, mlajših od 6 let, prva linija zdravljenja vedenjska terapija. Če je to neučinkovito, se lahko predpiše MPH.

Pri šoloobveznih otrocih, starih 6 let ali več, AAP svetuje kombinacijo MPH in vedenjske terapije.

Dr. Steven Korner, psiholog v zasebni praksi v Cresskillu v New Jerseyju in koordinator posebnega izobraževanja v šolskem okrožju Harrington Park v New Jerseyju pravi, da zdravniki odločitve o uporabi zdravil ne jemljejo zlahka.

“Vedno je dilema, ali najprej poskusiti z medicino, ker če deluje, lahko otroku in družini prihrani nekaj bolečine,” je povedal za Healthline.

»Konzervativni pristop je, da najprej poskusimo z vedenjskimi metodami, preden gremo k medicini. Seveda jih je treba izvajati dosledno, sicer je verjetnost, da bodo delovala, manjša,« je dodal Korner. »Enostavne tabele z nalepkami, ki se uporabljajo na nedosleden način, so izguba časa. Zdravilo se lahko uporabi, ko vse drugo odpove in je motnja resna. Če se uporablja, ga je treba skrbno spremljati, zlasti na začetku, da dobimo pravo zdravilo in odmerek.«

Dr. Rolanda Gott je razvojno-vedenjska pediatrinja v otroški bolnišnici Mattel Univerze v Kaliforniji Los Angeles.

Pravi, da je MPH varen in učinkovit, vendar ga mora spremljati celovit intervencijski načrt.

“Na podlagi naših obsežnih kliničnih podatkov za več let ni trenutnega znanja o pomembnih negativnih učinkih na razvoj možganov otrok z ADHD, zdravljenih z metilfenidatom,” je Gott povedala za Healthline.

“Varno je, dokler zdravnik dobi celovito sliko od staršev, šole, otroka, oceni komorbidnost, zagotovi celovit intervencijski načrt, izobražuje in spremlja družino glede možnih stranskih učinkov,” je dodala.


Koristnosti in tveganja

Zdravila MPH, kot je Ritalin, delujejo tako, da zmanjšajo hiperaktivnost in impulzivnost ter izboljšajo osredotočenost in motivacijo.

Neželeni učinki lahko vključujejo težave s spanjem, izgubo apetita in hujšanje.

Dr. Steve Lauer, pediater na zdravstvenem sistemu Univerze v Kansasu in pridruženi predsedujoči za pediatrijo na Medicinskem centru Univerze v Kansasu, je dejal, da bi morali zdravniki in starši pretehtati koristi in tveganja MPH.

»V pediatriji smo vedno zaskrbljeni zaradi uporabe psihoaktivnega zdravila pri pacientu, katerega možgani še rastejo in odraščajo. Starši in zdravniki, ki skrbijo za otroke, bi morali vedno upoštevati tveganja in koristi začetka jemanja psihiatričnih zdravil,« je Lauer povedal za Healthline.

»Vedno moramo uravnotežiti učinke zdravljenja z učinki nezdravljenja. Nobeno zdravilo ni brez tveganja. Vendar pa številnim bolnikom z dodatkom tega zdravila uspeva in mnogi so ga jemali leta. Cilj je vedno uporabiti minimalno količino zdravil, ki koristi bolniku,« je dejal.


vir: https://www.healthline.com/health-news/adhd-medication-may-affect-white-matter-in-childrens-brains

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas