fbpx

4 najboljši naravni antihistaminiki

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Če imate sezonske alergije, veste, da so lahko izziv. Kihanje, srbeče oči, zamašen nos in pritisk v sinusih – te simptome lahko postane težko prenašati.

Verjetno ste uporabili številne rešitve brez recepta (OTC), da bi poskušali zmanjšati te sezonske simptome in boste morda želeli poskusiti kaj drugega. Obstajajo dokazi, da lahko popolnoma naravne rešitve olajšajo vaše simptome.

Ne glede na to, ali gre za seneni nahod, alergijski rinitis ali sezonske alergije, so na voljo številna zdravila – tako na recept kot brez recepta – za pomoč pri boju proti tem prehladu podobnim simptomom. Toda nekatera od teh zdravil imajo svoj dolg seznam stranskih učinkov.

Razumevanje delovanja antihistaminikov vam lahko pomaga bolje razumeti, kako so lahko naravni antihistaminiki zavezniki v sezoni alergij.


Kako delujejo antihistaminiki?

Vaše alergije so imunski odziv na sicer neškodljivo snov. Ta snov – naj gre za cvetni prah, živalski prhljaj ali prah – pride v stik s celicami v sluznici nosu, ust, grla, pljuč, želodca in črevesja. Pri osebi z alergijami to na koncu sproži sproščanje kemične snovi histamin.

Histamin je del imunskega sistema, ki povzroča vse simptome, ki jih povezujete z alergijami – kihanje, srbenje in prehladu podobne simptome, ki jih ne marate. Antihistaminiki blokirajo aktivnost histamina in poskušajo ustaviti alergijsko reakcijo.

Veliko zdravil za alergije na policah vaše lokalne lekarne deluje kot antihistaminik. Obstajajo pa tudi nekatera živila in rastlinski izvlečki, ki lahko podobno blokirajo učinke histamina.


1. Kopriva

Pogosta rastlina v naravni medicini, kopriva, je lahko tudi naravni antihistaminik. V študiji iz leta 2000 je 58 odstotkov udeležencev ugotovilo, da so njihovi simptomi olajšani z uporabo liofilizirane koprive, 69 udeležencev pa jo je ocenilo boljšo od placeba.

Koprivo lahko najdete na spletu in v trgovinah z zdravo hrano. Udeleženci študije so vsak dan porabili 300 miligramov (mg).


2. Kvercetin

Kvercetin je antioksidant, ki ga naravno najdemo v čebuli, jabolkih in drugih proizvodih. Raziskave so pokazale antihistaminske učinke kvercetina.

Študija iz leta 2007 je pokazala, da je celo zmanjšal respiratorne stranske učinke alergij pri podganah z zmanjšanjem vnetnega odziva v dihalnih poteh.

Kvercetin lahko kupite kot dodatek ali pa svoji prehrani preprosto dodate več s kvercetinom bogatih živil (boljša izbira).


3. Bromelain

Bromelain je spojina, ki jo najpogosteje najdemo v ananasu, lahko pa jo najdete tudi v obliki dodatka. Učinkovito naj bi bilo pri zdravljenju dihalne stiske in vnetij, povezanih z alergijami.

Študija iz leta 2000 predlaga jemanje od 400 do 500 mg trikrat na dan.

Priporočljivo je uživanje bromelaina z uživanjem ananasa.


4. Butterbur (repuh)

Butterbur je močvirska rastlina, ki je del družine marjetic in jo najdemo po vsej Evropi ter v regijah Azije in Severne Amerike.

Raziskave so pokazale, da je lahko učinkovita pri zmanjševanju intenzivnosti in pogostosti napadov migrene, lahko pa je tudi koristna pri zdravljenju nosnih alergij.

Druge raziskave kažejo, da so ljudje z alergijami opazili izboljšanje simptomov po jemanju prehranskih dopolnil iz repuha.

Butterbur lahko uživate kot oljni izvleček ali v obliki tablet.


Zaključek

Ko imate alergije, se olajšanje morda zdi nedosegljivo. S kombiniranjem naravnih zdravil z ustrezno samooskrbo in izogibanjem alergenom (če je to mogoče) lahko dosežete olajšanje simptomov alergije. Pravilna prehrana in vadba lahko pomagata vašemu imunskemu sistemu delovati na najvišji ravni.

Ne pozabite tudi, da so prehranski viri teh antihistaminikov naravni in varni, vendar dodatki v Združenih državah niso regulirani. Zato se prepričajte, da jih dobite iz kakovostnih virov in se pred uporabo dodatkov posvetujte s svojim zdravnikom.


vir: https://www.healthline.com/health/allergies/best-natural-antihistamines

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas