fbpx

7 presenetljivih stvari, ki vplivajo na raven sladkorja v krvi

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Če imate sladkorno bolezen, je redno preverjanje krvnega sladkorja nujno. Preverjanje krvnega sladkorja vam pomaga vedeti, kaj je učinkovito in kaj bi lahko storili drugače, da ostanete v ciljnem območju.

Včasih številke nimajo smisla. Jedli ste uravnotežene obroke, odlično telovadili in jemali zdravila ob pravem času, vendar se vrednosti krvnega sladkorja ne ujemajo z vašimi prizadevanji.

Obvladovanje sladkorne bolezni ni tako preprosto kot le pravilna prehrana in vadba. Številni dejavniki vplivajo na naš krvni sladkor, pa se tega morda sploh ne zavedamo. Tukaj je nekaj, ki vas bodo morda presenetili.


Bolezen

Ko ste bolni, vaše telo sprošča hormone, ki zvišujejo krvni sladkor.

Čeprav morda trenutno ne čutite, da se to dogaja, preverite krvni sladkor, da boste razumeli te trende.

Pomembno je tudi, da imate z zdravnikom pripravljen načrt, kaj storiti, ko ste bolni, in kako lahko uravnavate krvni sladkor, medtem ko se zdravite.


Stres

Ste kdaj opazili povišan krvni sladkor, ko ste pod stresom? To je zato, ker stres sproži odziv vašega telesa na boj ali beg in lahko sprošča hormone, ki povzročijo povišan krvni sladkor.

Ko doživljate dodatne stresorje, kot je večja delovna obremenitev ali družinske težave, je pomembno, da poiščete načine za lajšanje tega stresa, da bi se vaša glukoza v krvi uravnovesila.


Pomanjkanje spanja

Dober nočni počitek je pomemben za vse nas, vendar bi moral biti prednostna naloga ljudi s sladkorno boleznijo.

Spanje pomaga našemu telesu pri ponastavitvi in ​​uravnavanju hormonov. Pomanjkanje spanja lahko povzroči porabo več hrane za energijo, kar povzroči zvišanje krvnega sladkorja.


Čas za hrano in zdravila

Ali pravilno razporejate hrano in zdravila? Pravilen čas jemanja zdravil je odličen način za ohranjanje krvnega sladkorja v razponu.

Če zdravila vzamete prezgodaj, lahko pride do hipoglikemije. Če jih vzamete prepozno, lahko opazite skok krvnega sladkorja.

Spremljanje načrtovanih zdravil je koristen način, da zagotovite, da so vaši krvni sladkorji v razponu.


Kofein

Ali obožujete jutranjo skodelico kave? Lahko je v ozadju jutranjega skoka krvnega sladkorja.

Čeprav je vsakdo edinstven, če se sprašujete o vztrajnih visokih temperaturah in imate kofein kot del svoje rutine, razmislite o zmanjšanju porabe kofeina.


Fenomen zore

Fenomen zore se običajno zgodi v zgodnjih jutranjih urah pred zajtrkom in se pojavi, ko vaše telo ne sprosti dovolj insulina, da bi ustrezalo zgodnjemu jutranjemu dvigu krvnega sladkorja.

Številni ljudje s sladkorno boleznijo imajo zaradi pojava zore krvni sladkor na tešče višji od pričakovanega.

Če opazite visok krvni sladkor zjutraj, po večerji in pred spanjem pa je bil vaš krvni sladkor normalen, je dobro, da se pogovorite s svojim zdravnikom.


Insulin

Insulin se uporablja pri ljudeh s sladkorno boleznijo za zniževanje krvnega sladkorja, toda kaj, če ste vzeli inzulin in ste opazili, da vaš krvni sladkor ni na ciljni vrednosti?

Ti dejavniki vplivajo na delovanje insulina:

Časovno razporejanje. Idealno bi bilo, če bi insulin pravilno razporedili ob obrokih in ga zaužili toliko, da pokrije obrok.
Odmerjanje. Pomembno je, da inzulin injicirate subkutano (podkožno), da ga telo pravilno absorbira in vam krvni sladkor ne pade prehitro.
Rok uporabnosti. Uporaba insulina, ki mu še ni potekel, zagotavlja, da ima vaša injekcija pravo moč.


Zaključek

Življenje s sladkorno boleznijo ni nikoli dolgočasno. Lahko vas drži na nogah in vas uči, kako se boste odzvali na različna zdravljenja.

Naslednjič, ko se vam bo zdelo, da vaš krvni sladkor ni na pravem nivoju, naj vas ne odvrne. Upoštevajte te dejavnike in se vprašajte, katere prilagoditve vas lahko vrnejo na pravo pot.


vir: https://www.bezzyt2d.com/discover/managing-t2d/health-7-surprising-things-that-affect-blood-sugar-levels/

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas