fbpx

17 živil in pijač s presenetljivo visoko vsebnostjo sladkorja

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Uživanje preveč sladkorja lahko znatno škoduje vašemu zdravju.

To početje je povezano s povečanim tveganjem za številne bolezni, vključno z debelostjo, srčnimi boleznimi, sladkorno boleznijo tipa 2 in rakom.

Mnogi ljudje zdaj poskušajo zmanjšati vnos sladkorja, vendar je enostavno podcenjevati, koliko dejansko zaužijete.

Eden od razlogov je, da veliko živil vsebuje skrite sladkorje, vključno z nekaterimi živili, ki jih sploh ne bi imeli za sladka.

Pravzaprav lahko celo izdelki, ki se tržijo kot »lahki« ali »malo maščobni«, vsebujejo več sladkorja kot običajni izdelki.

Ameriško združenje za srce (AHA) priporoča, da ženske omejijo vnos dodanega sladkorja na 6 čajnih žličk (25 gramov) na dan, moški pa naj omejijo vnos na 9 čajnih žličk (37.5 gramov).

Tukaj je 17 živil in pijač, ki lahko vsebujejo več sladkorja, kot bi si mislili.


1. Jogurt z nizko vsebnostjo maščob

Jogurt je lahko zelo hranljiv. Vendar ni vsak jogurt enak.

Tako kot mnogi drugi izdelki z nizko vsebnostjo maščob tudi jogurti z nizko vsebnostjo maščob pogosto vsebujejo dodan sladkor, ki izboljša njihov okus.

Na primer, ena skodelica (245 gramov) jogurta z nizko vsebnostjo maščob lahko vsebuje več kot 45 gramov sladkorja, kar je približno 11 čajnih žličk. To je več kot dnevna omejitev za moške in ženske v samo eni skodelici.

Poleg tega se zdi, da jogurt z nizko vsebnostjo maščob nima enakih koristi za zdravje kot polnomastni jogurt.

Ko izbirate jogurt, poiščite tistega, ki vsebuje najmanj dodanega sladkorja. Če izberete tistega brez sadja in dodate svoje, lahko nadzorujete vsebnost sladkorja in povečate hranilno vrednost.


2. Barbecue (BBQ) omaka

Omaka za žar (BBQ) je lahko okusna marinada ali pomaka.

Vendar lahko 2 žlici (približno 28 gramov) omake vsebujeta približno 9 gramov sladkorja. To je vredno več kot 2 čajni žlički.

Pravzaprav je lahko približno 33 % teže BBQ omake čisti sladkor.

Če ste liberalni s svojimi porcijami, lahko preprosto zaužijete veliko sladkorja, nenamerno.

Da se prepričate, da ne boste dobili preveč, preverite etikete in izberite omako z najmanj dodanega sladkorja. Prav tako ne pozabite paziti na velikost porcije.


3. Kečap

Kečap je ena najbolj priljubljenih začimb po vsem svetu, vendar je – tako kot omaka za žar – pogosto poln sladkorja.

Pri uporabi kečapa bodite pozorni na velikost porcije in ne pozabite, da ena žlica kečapa vsebuje skoraj 1 čajno žličko sladkorja.


4. Sadni sok

Tako kot celotno sadje tudi sadni sok vsebuje nekaj vitaminov in mineralov.

Ko pa izbirate sadni sok, izberite tistega, ki ima oznako 100 % sadni sok, saj lahko s sladkorjem sladkane različice vsebujejo veliko količino sladkorja in zelo malo vlaknin.

Pravzaprav je lahko v s sladkorjem sladkanem sadnem soku ravno toliko sladkorja kot v sladki pijači, kot je kokakola. Slabi zdravstveni rezultati, ki so bili povezani s sladkimi gaziranimi pijačami, so lahko povezani tudi s sadnimi sokovi z dodanim sladkorjem.

Kadar je mogoče, izberite celo sadje ali 100 % sadni sok in zmanjšajte vnos sadnih sokov, sladkanih s sladkorjem.


5. Omaka za špagete

Dodani sladkorji se pogosto skrivajo v živilih, ki jih niti ne smatramo za sladka, kot je omaka za špagete.

Vse omake za špagete bodo vsebovale nekaj naravnega sladkorja, saj so narejene s paradižniki.

Vendar številne omake za špagete vsebujejo tudi dodan sladkor.

Najboljši način, da zagotovite, da v omako za testenine ne dobite nezaželenega sladkorja, je, da jo pripravite sami.

Če pa morate kupiti vnaprej pripravljeno omako za špagete, preverite etiketo in izberite tisto, ki bodisi nima sladkorja na seznamu sestavin ali pa je naveden zelo blizu dna. To pomeni, da ni glavna sestavina.


6. Športne pijače

Športne pijače lahko pogosto zamenjamo za zdravo izbiro za tiste, ki telovadijo.

Vendar so športni napitki zasnovani tako, da hidrirajo in spodbujajo trenirane športnike med dolgotrajnimi, intenzivnimi obdobji vadbe.

Zaradi tega vsebujejo velike količine dodanih sladkorjev, ki jih je mogoče hitro absorbirati in uporabiti za energijo.

Pravzaprav bo standardna 20-unčna (591 ml) steklenica športne pijače vsebovala 32.5 gramov dodanega sladkorja in 161 kalorij. To je enakovredno 9 čajnim žličkam sladkorja.

Športne pijače so zato kategorizirane kot sladke pijače. Tako kot gazirane pijače in s sladkorjem sladkani sadni sokovi so povezane tudi z debelostjo in presnovnimi boleznimi.

Razen če ste maratonec ali elitni športnik, bi se med vadbo verjetno morali držati vode. To je daleč najboljša izbira za večino od nas.


7. Čokoladno mleko

Čokoladno mleko je mleko, ki je bilo aromatizirano s kakavom in sladkano s sladkorjem.

Samo mleko je zelo hranljiva pijača. Je bogat vir hranilnih snovi, ki so odlične za zdravje kosti, vključno s kalcijem in beljakovinami.

Vendar kljub vsem hranilnim lastnostim mleka vsebuje 1 skodelica (250 gramov) čokoladnega mleka skoraj 12 dodatnih gramov (2.9 čajne žličke) dodanega sladkorja.


8. Granola

Granola se pogosto trži kot zdrava hrana z nizko vsebnostjo maščob, čeprav vsebuje veliko kalorij in sladkorja.

Glavna sestavina granole je oves. Navaden oves je dobro uravnoteženo žito, ki vsebuje ogljikove hidrate, beljakovine, maščobe in vlaknine.

Vendar pa je oves v granoli kombiniran z oreščki in medom ali drugimi dodanimi sladili, kar poveča količino sladkorja in kalorij.

Pravzaprav lahko 100 gramov granole vsebuje približno 400 – 500 kalorij in skoraj 5 – 7 čajnih žličk sladkorja.

Če imate radi granolo, poskusite izbrati tisto z manj dodanega sladkorja ali pa jo pripravite sami. Lahko jo dodate tudi po vrhu k sadju ali jogurtu, namesto da obložite celo skledo.


9. Aromatizirane kave

Kava z okusom je priljubljen trend, vendar je lahko količina skritih sladkorjev v teh pijačah osupljiva.

V nekaterih verigah kavarn lahko kava ali kavni napitek z dodanim okusom vsebuje 45 gramov sladkorja, če ne veliko več. To je enakovredno približno 11 čajnim žličkam dodanega sladkorja na porcijo.

Glede na močno povezavo med sladkimi pijačami in slabim zdravjem je verjetno najbolje, da se držite kave brez dodanega okusa ali dodanega sladkorja.


10. Ledeni čaj

Ledeni čaj je običajno sladkan s sladkorjem ali aromatiziran s sirupom.

Priljubljen je v različnih oblikah in okusih po vsem svetu, zato se njegova vsebnost sladkorja lahko nekoliko razlikuje.

Večina komercialno pripravljenih ledenih čajev bo vsebovala približno 35 gramov sladkorja na 12 unč (340 ml) porcijo. To je približno enako kot steklenica kokakole.

Če imate radi čaj, izberite običajen čaj ali izberite ledeni čaj brez dodanega sladkorja.


11. Proteinske ploščice

Proteinske ploščice so priljubljen prigrizek.

Živila, ki vsebujejo beljakovine, so povezana s povečanim občutkom sitosti, kar lahko pomaga pri izgubi teže.

Zaradi tega so ljudje verjeli, da so beljakovinske ploščice zdrav prigrizek.

Čeprav je na trgu nekaj bolj zdravih beljakovinskih ploščic, jih veliko vsebuje približno 20 gramov dodanega sladkorja, zaradi česar je njihova hranilna vsebnost podobna tisti v čokoladici.

Ko izbirate beljakovinsko ploščico, preberite etiketo in se izogibajte tistim, ki vsebujejo veliko sladkorja. Namesto tega lahko jeste tudi visoko beljakovinsko hrano, kot je jogurt.


12. Pripravljena juha

Juha ni hrana, ki bi jo na splošno povezovali s sladkorjem.

Ko je narejena iz svežih celih sestavin, je zdrava izbira in je lahko odličen način za povečanje porabe zelenjave brez posebnega truda.

Zelenjava v juhah ima naravno prisotne sladkorje, ki so dobri za uživanje, saj so običajno prisotni v majhnih količinah in poleg številnih drugih koristnih hranil.

Vendar ima veliko komercialno pripravljenih juh veliko dodanih sestavin, vključno s sladkorjem.

Če želite preveriti, ali ima vaša juha dodane sladkorje, si oglejte seznam sestavin za imena, kot so:

• saharoza
• ječmenov slad
• dekstroza
• maltoza
• koruzni sirup z visoko vsebnostjo fruktoze (HFCS) in drugi sirupi

Višje kot je sestavina na seznamu, večja je njena vsebnost v izdelku. Pazite, če proizvajalci navajajo majhne količine različnih sladkorjev, saj je to še en znak, da bi izdelek lahko vseboval veliko skupnega sladkorja.


13. Kosmiči za zajtrk

Žitarice so priljubljena, hitra in enostavna hrana za zajtrk.

Vendar pa lahko žito, ki ga izberete, močno vpliva na vašo porabo sladkorja, še posebej, če ga uživate vsak dan.

Nekateri kosmiči za zajtrk, tudi tisti, ki se tržijo za otroke, imajo veliko dodanega sladkorja. Nekateri vsebujejo 12 gramov ali 3 čajne žličke sladkorja v majhni 34-gramski porciji.

Preverite etiketo in poskusite izbrati žito, ki vsebuje veliko vlaknin in malo dodanega sladkorja.

Še bolje, zbudite se nekaj minut prej in si hitro pripravite zdrav zajtrk z visoko beljakovinsko hrano, kot so jajca, saj lahko uživanje beljakovin za zajtrk pomaga pri izgubi teže.


14. Žitne ploščice

Za zajtrke na poti se žitne ploščice lahko zdijo zdrava in priročna izbira.

Vendar pa so, tako kot druge “zdrave ploščice”, žitne ploščice pogosto le preoblečene čokoladice. Mnoge vsebujejo zelo malo vlaknin ali beljakovin in so polne dodanega sladkorja.


15. Konzervirano sadje

Vse sadje vsebuje naravne sladkorje. Vendar pa je nekaj sadja v pločevinkah olupljeno in konzervirano v sladkem sirupu. Ta predelava sadežu odvzame vlaknine in temu, kar bi moral biti zdrav prigrizek, doda veliko nepotrebnega sladkorja.

Postopek konzerviranja lahko uniči tudi toplotno občutljiv vitamin C, čeprav se večina drugih hranil dobro ohrani.

Celo, sveže sadje je najboljše. Če želite jesti sadje v pločevinkah, poiščite tisto, ki je bilo konzervirano v soku in ne v sirupu. Sok ima nekoliko nižjo vsebnost sladkorja.


16. Pečen fižol v konzervi

Pečen fižol je še ena slana hrana, ki ima pogosto presenetljivo veliko sladkorja.

Ena skodelica (254 gramov) običajnega pečenega fižola vsebuje približno 5 čajnih žličk sladkorja.

Če imate radi pečen fižol, lahko izberete različice z nizko vsebnostjo sladkorja.


17. Pripravljeni smuti

Če zjutraj zmešate sadje z mlekom ali jogurtom in si pripravite smuti, je lahko odličen način za začetek dneva.

Niso pa vsi smutiji zdravi.

Veliko komercialno proizvedenih smutijev je na voljo v večjih velikostih in jih je mogoče sladkati s sestavinami, kot sta sladoled ali sirup. To poveča njihovo vsebnost sladkorja.

Nekateri od njih vsebujejo smešno visoke količine kalorij in sladkorja, z več kot 50 grami (13 čajnih žličk) sladkorja v eni sami 16- ali 20-unčni (473- ali 591-ml) porciji.

Za zdrav smoothie preverite vsebnost sestavin in bodite pozorni na velikost porcije.


Zaključek

Dodani sladkorji niso nujen del vaše prehrane. Čeprav so majhne količine v redu, lahko povzročijo resno škodo, če redno uživate velike količine.

Najboljši način, da se izognete skritim sladkorjem v svojih obrokih, je, da jih pripravite doma, da boste natančno vedeli, kaj je v njih.

Če pa morate kupiti predpakirano hrano, preverite etiketo, da ugotovite morebitne skrite dodane sladkorje, zlasti ko kupujete živila s tega seznama.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/18-surprising-foods-high-in-sugar

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas