fbpx

Glavkom

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Glavkom je očesna bolezen, ki lahko poškoduje tkivo vidnega živca in povzroči izgubo vida. Zdravljenje lahko vključuje zdravila ali operacijo, odvisno od vrste.

Optični živec posreduje vizualne informacije vašim možganom iz oči.

Glavkom je običajno, a ne vedno, posledica nenormalno visokega tlaka v očesu. Sčasoma lahko povečan pritisk razjeda tkivo vidnega živca, kar lahko povzroči izgubo vida ali celo slepoto. Če ga odkrijete zgodaj, boste morda lahko preprečili dodatno izgubo vida.


Kakšni so simptomi glavkoma?

Najpogostejši tip glavkoma je primarni glavkom odprtega zakotja. Nima znakov ali simptomov, razen postopne izgube vida. Zato je pomembno, da greste na letne celovite preglede oči, da lahko vaš oftalmolog ali očesni specialist spremlja morebitne spremembe vašega vida.

Za glavkom z akutnim zaprtim zakotjem, znan tudi kot glavkom z ozkim zakotjem, je nujna medicinska pomoč. Takoj obiščite zdravnika, če opazite katerega od naslednjih simptomov:

• hude bolečine v očeh
• slabost
• bruhanje
• rdečina v očesu
• nenadne motnje vida
• videnje barvnih obročev okoli luči
• nenaden zamegljen vid


Kaj povzroča glavkom?

Zadnji del vašega očesa nenehno tvori bistro tekočino, imenovano prekatna vodica. Ko ta tekočina nastane, napolni sprednji del očesa. Nato zapusti vaše oko skozi kanale v roženici in šarenici. Če so ti kanali zamašeni ali delno zamašeni, se lahko naravni tlak v vašem očesu, ki se imenuje intraokularni tlak (IOP), poveča. Ko se vaš IOP poveča, se lahko poškoduje vaš vidni živec. Ko poškodba vašega živca napreduje, lahko začnete izgubljati vid na očesu.

Kaj povzroča povečanje tlaka v očesu, ni vedno znano. Vendar pa zdravniki verjamejo, da ima lahko vlogo eden ali več teh dejavnikov:

• kapljice za razširitev oči
• zamašen ali omejen odtok v očesu
• zdravila, kot so kortikosteroidi
• slab ali zmanjšan pretok krvi v vaš vidni živec
• visok ali zvišan krvni tlak


Katere so vrste glavkoma?

Obstaja pet glavnih vrst glavkoma. To so:

Kronični glavkom odprtega zakotja

Glavkom odprtega zakotja ali kronični glavkom nima znakov ali simptomov, razen postopne izgube vida. Ta izguba je lahko tako počasna, da lahko vaš vid utrpi nepopravljivo škodo, preden se pokažejo kakršni koli drugi znaki. Glede na vir Nacionalnega inštituta za oči (NEI) je to najpogostejša vrsta glavkoma.

Glavkom z zaprtim zakotjem (akutni)

Če je pretok vaše očesne tekočine nenadoma blokiran, lahko hitro kopičenje tekočine povzroči hudo, hitro in boleče povečanje pritiska. Glavkom z zaprtim zakotjem je nujno stanje. Takoj pokličite svojega zdravnika, če začnete doživljati simptome, kot so huda bolečina, slabost in zamegljen vid.

Prirojeni glavkom

Otroci, rojeni s prirojenim glavkomom, imajo okvaro očesnega kota, kar upočasni ali prepreči normalno odtekanje tekočine. Prirojeni glavkom se običajno kaže s simptomi, kot so motne oči, čezmerno solzenje ali občutljivost na svetlobo. Prirojeni glavkom se lahko pojavlja v družinah.

Sekundarni glavkom

Sekundarni glavkom je pogosto stranski učinek poškodbe ali drugega očesnega stanja, kot je siva mrena ali očesni tumor. Tudi zdravila, kot so kortikosteroidi, lahko povzročijo to vrsto glavkoma. Redko lahko očesna operacija povzroči sekundarni glavkom.

Normalni tenzijski glavkom

V nekaterih primerih se pri ljudeh brez povečanega očesnega tlaka pojavi poškodba vidnega živca. Vzrok za to ni znan. Vendar pa je ekstremna občutljivost ali pomanjkanje krvnega pretoka v vašem optičnem živcu lahko dejavnik pri tej vrsti glavkoma.


Kdo je v nevarnosti za glavkom?

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je glavkom drugi najpogostejši vzrok slepote po vsem svetu. Dejavniki tveganja za glavkom vključujejo:

Starost

Ljudje, starejši od 60 let, so izpostavljeni povečanemu tveganju za glavkom, opozarja NEI, tveganje za glavkom pa se nekoliko poveča z vsakim letom starosti. Če ste afroameričan, se vaše tveganje začne pri starosti 40 let.

Etnična pripadnost

Afroameričani ali ljudje afriškega porekla imajo znatno večjo verjetnost, da bodo zboleli za glavkomom kot belci. Ljudje azijskega porekla so izpostavljeni večjemu tveganju za glavkom z zaprtim zakotjem, ljudje japonskega porekla pa imajo večje tveganje za razvoj glavkoma z nizko napetostjo.

Težave z očmi

Kronično vnetje oči in tanka roženica lahko povzročita povečan pritisk v očeh. Telesna poškodba ali poškodba očesa, na primer udarec v oko, lahko povzroči tudi zvišanje očesnega tlaka.

Družinska zgodovina

Nekatere vrste glavkoma se lahko pojavljajo v družinah. Če je vaš starš ali stari starš imel glavkom z odprtim zakotjem, imate povečano tveganje za razvoj bolezni.

Zdravstvena zgodovina

Ljudje s sladkorno boleznijo ter tisti z visokim krvnim tlakom in boleznimi srca imajo povečano tveganje za nastanek glavkoma.

Uporaba določenih zdravil

Dolgotrajna uporaba kortikosteroidov lahko poveča tveganje za razvoj sekundarnega glavkoma.


Kako se diagnosticira glavkom?

Za diagnosticiranje glavkoma bo vaš oftalmolog želel opraviti celovit pregled oči. Preveril bo znake poslabšanja, vključno z izgubo živčnega tkiva. Uporabi lahko tudi enega ali več naslednjih testov in postopkov:

Podrobna anamneza

Vaš zdravnik bo želel vedeti, kakšne simptome imate in ali imate osebno ali družinsko anamnezo glavkoma. Zahteval bo tudi splošno oceno zdravja, da bi ugotovil, ali lahko katera koli druga zdravstvena stanja vplivajo na vaše zdravje oči, kot je sladkorna bolezen ali visok krvni tlak.

Tonometrijski test

Ta razred testov meri notranji tlak vašega očesa.

Pahimetrični test

Ljudje s tanko roženico imajo povečano tveganje za razvoj glavkoma. Pahimetrični test lahko zdravniku pove, če je vaša roženica tanjša od povprečja.

Perimetrični test

Ta test, znan tudi kot test vidnega polja, lahko zdravniku pove, ali glavkom vpliva na vaš vid, tako da izmeri vaš periferni ali stranski vid in vaš osrednji vid.

Spremljanje vidnega živca

Če želi vaš zdravnik spremljati postopne spremembe vašega vidnega živca, bo morda posnel fotografije vašega vidnega živca, da bo opravil vzporedno primerjavo skozi čas.


Kako se zdravi glavkom?

Cilj zdravljenja glavkoma je znižanje očesnega tlaka, da se prepreči morebitna dodatna izguba vida. Običajno bo vaš zdravnik začel zdravljenje s kapljicami za oči na recept. Če ti ne delujejo ali je potrebno naprednejše zdravljenje, vam lahko zdravnik predlaga eno od naslednjih zdravljenj:

Zdravila

Na voljo je več zdravil za znižanje IOP (intraokularni tlak). Ta zdravila so na voljo v obliki kapljic za oči ali tablet, vendar so kapljice pogostejše. Zdravnik vam lahko predpiše enega ali kombinacijo teh zdravil.

Kirurgija

Če zamašen ali počasen kanal povzroča zvišanje očesnega tlaka, vam bo zdravnik morda predlagal operacijo za vzpostavitev drenažne poti za tekočino ali uničenje tkiv, ki so odgovorna za povečano tekočino.

Zdravljenje glavkoma z zaprtim zakotjem je drugačno. Za to vrsto glavkoma je nujna medicinska pomoč in zahteva takojšnje zdravljenje za čim hitrejše zmanjšanje očesnega tlaka. Običajno se najprej poskuša z zdravili obrniti zapiranje kota, vendar je to lahko neuspešno. Lahko se izvede tudi laserski postopek, imenovan laserska periferna iridotomija. Ta postopek ustvari majhne luknje v vaši šarenici, da omogoči povečano gibanje tekočine.


Ali bo oseba z glavkomom oslepela?

Če je vaš povečan očesni tlak mogoče ustaviti in se tlak povrne na normalno vrednost, je mogoče izgubo vida upočasniti ali celo ustaviti. Ker pa zdravila za glavkom ni, boste verjetno do konca življenja potrebovali zdravljenje za uravnavanje očesnega tlaka. Na žalost vida, izgubljenega zaradi glavkoma, ni mogoče obnoviti.


Ali je mogoče glavkom preprečiti?

Glavkoma ni mogoče preprečiti, vendar je vseeno pomembno, da ga odkrijete zgodaj, da lahko začnete zdravljenje, ki bo pomagalo preprečiti poslabšanje. Najboljši način, da zgodaj odkrijete katero koli vrsto glavkoma, je letni preventivni pregled oči. Dogovorite se za pregled pri oftalmologu. Preprosti testi, opravljeni med temi rutinskimi pregledi oči, lahko odkrijejo poškodbe zaradi glavkoma, preden napreduje in začne povzročati izgubo vida.


vir: https://www.healthline.com/health/glaucoma

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas