fbpx

14 znakov sladkorne bolezni tipa 2

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Sladkorna bolezen tipa 2 je pogosto stanje, pri katerem vaše telo izgubi sposobnost porabe glukoze v krvi, znane tudi kot krvni sladkor. Obstajajo številni simptomi, ki lahko spremljajo sladkorno bolezen tipa 2 – in mnogi od njih se začnejo kazati zgodaj.

Najpogostejši zgodnji znaki sladkorne bolezni tipa 2 so pogosto uriniranje, huda žeja in trdovratna lakota. Obstajajo pa tudi drugi simptomi, ki vas lahko opozorijo na to bolezen. Diagnoza lahko spremeni življenje, vendar je sladkorna bolezen tipa 2 zelo obvladljiva, če jo odkrijemo zgodaj.

Preberite, če želite izvedeti o drugih simptomih, ki so lahko znak sladkorne bolezni tipa 2, in o tem, kako začeti zdravljenje čim prej.


1. Pogosto uriniranje

Poznano tudi kot poliurija, je pogosto in/ali prekomerno uriniranje znak, da je raven sladkorja v krvi dovolj visoka, da se “razlije” v vaš urin.

Ko vaše ledvice ne morejo dohajati količine glukoze, dovolijo, da gre del le-te v vaš urin. Zaradi tega morate pogosto urinirati, tudi ponoči.


2. Ekstremna žeja

Ekstremna žeja je še en pogost zgodnji simptom sladkorne bolezni. Povezana je z visokim krvnim sladkorjem in se poslabša s pogostim uriniranjem. Pitje pogosto ne bo potešilo žeje.


3. Povečana lakota

Močna lakota ali polifagija je tudi zgodnji opozorilni znak sladkorne bolezni.

Vaše telo uporablja glukozo v krvi za hranjenje celic. Ko je ta sistem pokvarjen, vaše celice ne morejo absorbirati glukoze. Posledično vaše telo nenehno išče več goriva, kar povzroča vztrajno lakoto.


4. Bolečina ali otrplost živcev

Če imate sladkorno bolezen tipa 2, lahko čutite mravljinčenje ali otrplost v rokah, prstih na rokah in nogah. To je znak poškodbe živcev ali diabetične nevropatije.

To stanje se običajno razvija počasi. To boste verjetno doživeli po letih življenja s sladkorno boleznijo, vendar je lahko za nekatere prvi znak.


5. Rane, ki se počasi celijo

Obstaja več razlogov, da se rane celijo počasneje, če imate sladkorno bolezen. Sčasoma visoka raven sladkorja v krvi zoži krvne žile, upočasni krvni obtok in prepreči dostop potrebnih hranil in kisika do ran.

Dolgotrajna visoka raven sladkorja v krvi poškoduje tudi vaš imunski sistem, zato se vaše telo težje bori z okužbo.


6. Zamegljen vid

Zamegljen vid se običajno pojavi zgodaj pri neurejeni sladkorni bolezni. Lahko je posledica nenadno visoke ravni sladkorja v krvi, ki prizadene drobne krvne žilice v očeh, kar povzroči pronicanje tekočine v očesno lečo. Zamegljenost se običajno izboljša. Vseeno takoj obiščite očesnega zdravnika.

Pri dolgotrajnem visokem krvnem sladkorju postanete izpostavljeni tveganju za resnejše bolezni, ki lahko povzročijo slepoto, kot je diabetična retinopatija.


7. Temne kožne lise

Temna, žametna sprememba barve v gubah vaše kože se imenuje acanthosis nigricans. To je še en zgodnji opozorilni znak sladkorne bolezni tipa 2. Najpogostejši je v predelu pazduh, vratu in dimelj. Koža na prizadetem območju postane tudi zadebeljena.

To je posledica presežka insulina v krvi. To je pogosto pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2, ker je insulinska rezistenca glavni predhodnik sladkorne bolezni tipa 2.


8. Pogoste okužbe

Vsakdo lahko dobi bakterijsko ali glivično okužbo, vendar ljudje s sladkorno boleznijo tipa 2 zbolijo pogosteje.

Ko je vaš krvni sladkor previsok, da ga ledvice dobro filtrirajo, sladkor konča v urinu. To lahko povzroči okužbe sečil, pa tudi glivične okužbe. Pogoste so tudi okužbe dlesni in kože.

Bakterijske okužbe. Pogosto jih lahko zdravite sami doma, vendar boste morda potrebovali antibiotik, ki vam ga predpiše zdravnik. Pogoste bakterijske okužbe pri ljudeh s sladkorno boleznijo vključujejo:

• čmiček (v ali blizu vek)
• vreli na površini kože ali karbunkuli globlje
• okužbe lasnih mešičkov, imenovane folikulitis
• okužbe okrog nohtov

Glivične okužbe. Ljudje s sladkorno boleznijo najpogosteje dobijo glivično okužbo, ki jo povzroča Candida albicans. To je kvasovkam podobna gliva, ki povzroča srbeče rdeče izpuščaje, obdane z drobnimi mehurji in luskami. Te okužbe najpogosteje najdemo v toplih, vlažnih kožnih gubah, kot so:

• pod prsmi
• okoli dimelj
• v nožnici
• okoli nohtov
• med prsti na rokah in nogah


9. Srbeča koža

Srbenje kože je pogosto posledica sladkorne bolezni in je včasih eden prvih simptomov. Lahko ga povzročijo različna stanja, povezana s sladkorno boleznijo, vključno z naslednjimi:

• glivična okužba
• suha koža
• slaba cirkulacija, pogosto v spodnjem delu nog


10. Suha usta

Po podatkih Nacionalnega inštituta za sladkorno bolezen ter prebavne in ledvične bolezni (NIDDKD) so suha usta eden najpogostejših simptomov sladkorne bolezni.

Zdravniki ne vedo natančno, zakaj se pri sladkorni bolezni pojavijo suha usta ali kserostomija. Menijo, da je to povezano z visokim krvnim sladkorjem ali hiperglikemijo, ki je povezana s sladkorno boleznijo.

Nekateri simptomi suhih ust vključujejo:

• usta so nenehno suha
• težave pri žvečenju, požiranju ali govoru
• suhe, razpokane ustnice
• rane ali okužbe v ustih
• hrapav, suh jezik


11. Utrujenost

Ekstremna utrujenost je eden od značilnih simptomov sladkorne bolezni. Včasih se imenuje sindrom utrujenosti pri sladkorni bolezni. Raziskovalci ne vedo natančno, zakaj se pojavi. O utrujenosti in sladkorni bolezni je bilo izvedenih veliko študij, vendar nobena ni povsem natančno opredelila vzročne povezave.

Najpogostejša razlaga je, da je utrujenost, povezana s sladkorno boleznijo, posledica nihanja ravni glukoze v krvi, ki telesu ne zagotovi dovolj glukoze, da bi jo uporabilo za energijo. Raziskovalci tudi priznavajo, da je težko proučevati povezavo med sladkorno boleznijo in utrujenostjo.

Številna sočasna stanja lahko povzročijo utrujenost, pa tudi dejavniki življenjskega sloga:

• dehidracija
• slaba kakovost spanja
• pomanjkanje telesne dejavnosti
• debelost
• pomanjkljiva prehrana
• psihične težave
• hormonska neravnovesja


12. Nenamerna izguba teže

Če izgubljate težo, ne da bi poskušali, je to lahko opozorilni znak za sladkorno bolezen. Lahko je tudi znak drugih stanj, zato se vsekakor posvetujte s svojim zdravnikom in se testirajte.

Če imate sladkorno bolezen tipa 2, v vašem telesu kroži toliko dodatne glukoze, da gre v vaš urin. Zaradi tega lahko izgubite težo, čeprav jeste vedno več, da potešite lakoto.

Raziskovalci so ugotovili, da imajo ljudje, ki so pred diagnozo sladkorne bolezni nenamerno izgubili težo, večjo verjetnost, da bodo pozneje razvili zaplete sladkorne bolezni, vključno z diabetično retinopatijo (očesno boleznijo) in diabetično nefropatijo (ledvično boleznijo).


13. Razdražljivost

Razdražljivost ali spremembe razpoloženja so lahko znak sladkorne bolezni tipa 2. Obstaja veliko drugih zdravstvenih stanj, ki lahko povzročijo spremembe v razpoloženju. Zato ne domnevajte, da imate sladkorno bolezen, če se nenadoma počutite nekoliko jezni.

Spremembe razpoloženja, ki so povezane s sladkorno boleznijo tipa 2, se običajno pojavijo z drugimi znaki sladkorne bolezni, ne same po sebi. Vse več raziskav kaže na povezavo med vašim razpoloženjem in nihajočimi spremembami krvnega sladkorja, ki so značilne za sladkorno bolezen.

Zvišanja in padci krvnega sladkorja so tesno povezani s simptomi duševnega zdravja, kot so:

• razdražljivost
• anksioznost
• skrbi


14. Prediabetes

Ljudje skoraj vedno razvijejo preddiabetes pred sladkorno boleznijo tipa 2. Vaše ravni sladkorja v krvi na ravni preddiabetesa so visoke, vendar še niso dovolj visoke, da bi upravičili diagnozo sladkorne bolezni. Pri prediabetesu se lahko pojavijo nekateri simptomi sladkorne bolezni ali pa tudi ne.

Če veste ali verjamete, da živite s prediabetesom, so tukaj krvne ravni, ki jih bodo pokazale tri glavne vrste testov za sladkorno bolezen:

• A1C od 5.7 do 6.4 odstotka
• krvni sladkor na tešče 100 – 125 miligramov na deciliter (mg/dl)
• 2-urni krvni sladkor OGTT 140 mg/dl–199 mg/dl


Kaj storiti, če se vam pojavijo zgodnji znaki sladkorne bolezni

Če menite, da morda doživljate katerega od teh zgodnjih znakov sladkorne bolezni tipa 2, je najbolje, da se takoj pogovorite s svojim zdravnikom.

Test za sladkorno bolezen je pogosto preprost krvni test in rezultate boste izvedeli precej hitro. Možno je, da v resnici ne živite s sladkorno boleznijo – številni zgodnji simptomi sladkorne bolezni posnemajo simptome drugih bolezni.

Sladkorna bolezen je obvladljivo stanje, zlasti če jo odkrijemo zgodaj. Zgodnja diagnoza in hitro zdravljenje lahko znatno zmanjšata tveganje za kasnejše zaplete.

Spremembe življenjskega sloga, povezane s prehrano in telesno vadbo, lahko veliko pripomorejo k obvladovanju sladkorne bolezni. Morda ne potrebujete zdravil, a če jih potrebujete, je najbolje, da začnete zgodaj.


vir: https://www.healthline.com/health/diabetes/early-warning-signs-type-2-diabetes

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas