fbpx

4 stopnje diabetične retinopatije

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Diabetična retinopatija je očesna bolezen, ki prizadene ljudi s sladkorno boleznijo. Razvije se, ko visok krvni sladkor poškoduje drobne krvne žile v mrežnici. To povzroča različne simptome, kot sta zamegljen vid in izguba vida.

Ta napredujoča bolezen lahko povzroči nepopravljivo izgubo vida, zato je pomembno, da redno opravljate preglede oči. Zdravnik lahko nato zgodaj diagnosticira stanje in upočasni napredovanje bolezni.


Kaj povzroča diabetično retinopatijo?

Glukoza ali krvni sladkor je glavni vir energije, vendar je prevelika količina v krvi lahko škodljiva za telo.

Običajno trebušna slinavka sprošča hormon insulin, ki pomaga celicam absorbirati glukozo za energijo. V primeru sladkorne bolezni pa telo ne tvori dovolj inzulina ali pa ga ne uporablja pravilno. To povzroči kopičenje glukoze v krvi.

Stalne ravni visokega krvnega sladkorja lahko vplivajo na različne dele telesa, vključno z očmi.

Diabetična retinopatija ne le oslabi ali poškoduje krvnih žil v očesu. Lahko povzroči tudi razvoj novih nenormalnih krvnih žil v mrežnici.


Katere so stopnje diabetične retinopatije?

Diabetična retinopatija je progresivna očesna bolezen, ki je razdeljena na dve vrsti in štiri stopnje.

Dve vrsti sta neproliferativni in proliferativni. Neproliferativna se nanaša na zgodnje faze bolezni, medtem ko je proliferativna napredovala oblika bolezni.

1. stopnja: Blaga neproliferativna diabetična retinopatija

To je najzgodnejša stopnja diabetične retinopatije, za katero so značilna majhna področja otekline v krvnih žilah mrežnice. Ta področja otekanja so znana kot mikro anevrizme.

Majhne količine tekočine lahko uhajajo v mrežnico na stopnji, kar povzroči otekanje makule. To je območje blizu središča mrežnice.

2. stopnja: Zmerna neproliferativna diabetična retinopatija

Povečano otekanje drobnih krvnih žilic začne ovirati pretok krvi v mrežnico. To povzroči kopičenje krvi in ​​drugih tekočin v makuli.

3. stopnja: Huda neproliferativna diabetična retinopatija

Večji del krvnih žil v mrežnici se zamaši, kar povzroči občutno zmanjšanje pretoka krvi v tem predelu. Na tej točki telo prejme signale za začetek rasti novih krvnih žil v mrežnici.

4. stopnja: Proliferativna diabetična retinopatija

To je napredovala bolezen, v kateri nastanejo nove krvne žile v mrežnici. Ker so te krvne žile pogosto krhke, obstaja večje tveganje za uhajanje tekočine. To sproži različne težave z vidom, kot so zamegljenost, zmanjšano vidno polje in celo slepota.


Kakšni so simptomi diabetične retinopatije?

Diabetična retinopatija običajno ne povzroča simptomov med neproliferativnimi stopnjami, zato je možno, da jo imate in tega ne veste. To je zato, ker krvne žile v teh fazah ne puščajo vedno.

Mnogi ljudje nimajo simptomov, dokler bolezen ne napreduje v proliferativno diabetično retinopatijo.

Vendar lahko pregled pri očesnem specialistu ali oftalmologu odkrije diabetično retinopatijo v zgodnejših fazah, preden postanejo simptomi očitni.

Simptomi proliferativne diabetične retinopatije vključujejo:

• povečano število lebdečih lis
• zamegljen vid
• popačen vid
• slab nočni vid
• izguba vida
• zmanjšano vidno polje
• sprememba barv

Upoštevajte tudi, da simptomi diabetične retinopatije običajno prizadenejo obe očesi hkrati.


Kako se diagnosticira diabetična retinopatija?

Za diagnosticiranje diabetične retinopatije lahko vaš zdravnik opravi celovit očesni pregled. To vključuje merjenje naslednjega:

• ostrina vida
• gibanje očesnih mišic
• periferni vid
• globinsko zaznavanje
• ukrivljenost roženice

Vaš zdravnik vam bo verjetno tudi razširil oko, da bi pregledal vidni živec in mrežnico s posebnimi kapljicami za oči.

Zdravniki lahko diabetično retinopatijo diagnosticirajo tudi s fluoresceinsko angiografijo, ki preverja nenormalno rast ali puščanje krvnih žil.

Rumeno barvilo vam bodo vbrizgali v veno na roki, kar bo barvilu omogočilo potovati po krvnih žilah. Posebna kamera posname barvilo, ko potuje skozi krvne žile vaše mrežnice.


Kako zdraviti diabetično retinopatijo

Diabetična retinopatija lahko povzroči nepopravljivo izgubo vida, vendar jo je mogoče zdraviti. Zdravljenje se začne z uravnavanjem krvnega sladkorja in sladkorne bolezni. To vključuje jemanje zdravil za sladkorno bolezen po navodilih, spremljanje prehrane in povečanje telesne dejavnosti.

Ohranjanje krvnega sladkorja v zdravem območju lahko upočasni napredovanje izgube vida.

Druga zdravljenja bodo odvisna od stopnje ali obsega bolezni. Če se odkrije zelo zgodaj – preden pride do poškodbe mrežnice – je lahko uravnavanje krvnega sladkorja edino potrebno zdravljenje. Vaš zdravnik bo še naprej spremljal vaše oči, da zagotovi, da bolezen ne napreduje.

Če ste v neproliferativni fazi, vendar imate nekaj poškodb oči, lahko možnosti zdravljenja vključujejo:

Laserska operacija. Laserska operacija, imenovana fotokoagulacija, zmanjša verjetnost nastajanja nenormalnih krvnih žil in oteklin mrežnice.
Zdravila za oči. Steroidna injekcija v oko lahko ustavi vnetje in prepreči nastanek novih krvnih žil. Morda ste tudi kandidat za zdravila proti VEGF, ki lahko zmanjšajo otekanje makule in izboljšajo vid. Zdravniki dajejo obe terapiji kot injekcijo v oko.
Vitrektomija. Če imate proliferativno diabetično retinopatijo, boste morda potrebovali operacijo oči, imenovano vitrektomija. Ta operacija zdravi težave z mrežnico in steklovino, želatinasto snovjo v sredini očesa. Z operacijo lahko odstranimo brazgotinsko tkivo, kri ali tekočino in nekaj steklastega gela, da se lahko svetlobni žarki pravilno osredotočijo na mrežnico. Hkrati se lahko popravi vlek v mrežnici ali odstop mrežnice.


Kateri so načini za preprečevanje diabetične retinopatije?

Preprečevanje diabetične retinopatije se začne z uravnavanjem krvnega sladkorja.

To vključuje obvladovanje sladkorne bolezni z zdravili, uravnoteženimi prehranjevalnimi navadami in redno telesno dejavnostjo. Prav tako morate redno spremljati krvni sladkor in se pogovoriti s svojim zdravnikom, če je vaše ravni težko obvladovati.

Zdrava prehrana je sestavljena iz naslednjega:

• ogljikovi hidrati z nizkim glikemičnim indeksom
• zelenjava
• sadje
• cela zrna
• stročnice
• mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob
• zdrave maščobe (avokado in oreščki)
• za srce zdrave ribe, kot sta losos in tuna

Vodenje sladkorne bolezni lahko vključuje tudi druge spremembe. To lahko vključuje uravnavanje krvnega tlaka in holesterola ter izogibanje tobaku.


Drugi zapleti

Diabetična retinopatija ni edini zaplet sladkorne bolezni. Raven sladkorja v krvi zunaj zdravega območja lahko povzroči druge dolgoročne težave, kot so:

• srčna bolezen
• poškodbe ledvic
• poškodbe živcev
• Alzheimerjeva bolezen
• poškodbe stopala
• depresija
• kožne bolezni

Lahko povzroči tudi druga stanja, ki vključujejo znatno izgubo vida ali slepoto, kot so:

Makularni edem: kopičenje tekočine v središču mrežnice, ki povzroča otekanje in popačen vid
Odstop mrežnice: stanje, ko se mrežnica odmakne od podpornega tkiva v očesu
Neovaskularni glavkom: vrsta sekundarnega glavkoma, kjer nove krvne žile rastejo pod očesnim kotom in preprečujejo odtekanje očesnih tekočin
Krvavitev v steklovino: nove krvaveče žile krvavijo in popolnoma blokirajo vid


Kdaj k zdravniku

Če imate sladkorno bolezen, se vsaj enkrat na leto ali tako pogosto, kot vam priporoča zdravnik, naročite na obisk pri specialistu za nego oči, kot je oftalmolog.

Zdravnika morate obiskati tudi, če vaša raven glukoze ostaja visoka kljub zdravilom in drugim spremembam ali če opazite kakršne koli spremembe vida, tudi če so subtilne.


Zaključek

Diabetična retinopatija je potencialno resna očesna bolezen, ki lahko povzroči trajno popačen vid ali izgubo vida. Kakršne koli spremembe vida, kot so zamegljenost, slab nočni vid in povečanje lebdečih lis, bi morale spodbuditi obisk k očesnemu zdravniku.

Pogovorite se s svojim očesnim specialistom, da diagnosticirate morebitna očesna stanja. Čeprav diabetična retinopatija ni reverzibilna, je ozdravljiva.


vir: https://www.healthline.com/health/diabetes/diabetic-retinopathy-stages

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas