fbpx

Kako sladkorna bolezen tipa 2 vpliva na pričakovano življenjsko dobo

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav


Sladkorna bolezen in življenjska doba

Sladkorna bolezen tipa 2 se običajno pojavi pozneje v življenju, čeprav se pojavnost pri mlajših ljudeh povečuje. Bolezen, za katero je značilna visoka glukoza (sladkor) v krvi ali hiperglikemija, je običajno posledica kombinacije nezdravih življenjskih navad, debelosti in genov. Sčasoma lahko nezdravljena hiperglikemija povzroči resne, življenjsko nevarne zaplete. Sladkorna bolezen tipa 2 vas ogroža tudi zaradi nekaterih zdravstvenih stanj, ki lahko skrajšajo vašo pričakovano življenjsko dobo.

Po podatkih Centers for Disease Control and Prevention je sladkorna bolezen sedmi najpogostejši vzrok smrti v Združenih državah. Vendar pa ni jasne statistike, ki bi vam povedala, kako dolgo boste živeli s sladkorno boleznijo tipa 2. Bolj ko imate sladkorno bolezen pod nadzorom, manjše je tveganje za razvoj povezanih bolezni, ki lahko skrajšajo vašo življenjsko dobo.

Glavni vzrok smrti pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2 so bolezni srca in ožilja. To je posledica dejstva, da lahko visoka raven sladkorja v krvi poškoduje krvne žile, in tudi zato, ker imajo ljudje s sladkorno boleznijo tipa 2 pogosto visok krvni tlak, visoko raven holesterola in druge dejavnike, ki povečujejo tveganje za bolezni srca.


Dejavniki tveganja

Če imate sladkorno bolezen tipa 2, obstaja veliko dejavnikov, ki lahko povečajo tveganje za zaplete, ti zapleti pa lahko vplivajo na vašo pričakovano življenjsko dobo. Vključujejo:

Visoke ravni sladkorja v krvi: nenadzorovane visoke ravni sladkorja v krvi prizadenejo številne organe in prispevajo k razvoju zapletov.

Visok krvni tlak: Po podatkih Ameriškega združenja za sladkorno bolezen (ADA) ima 71 odstotkov ljudi s sladkorno boleznijo visok krvni tlak. Visok krvni tlak poveča tveganje za bolezni ledvic, možgansko kap, bolezni srca in ožilja ter druge zaplete.

Motnje lipidov: Po podatkih ADA ima 65 odstotkov bolnikov s sladkorno boleznijo visoko raven lipoproteinov nizke gostote (LDL) ali slabega holesterola, kar lahko poveča tveganje za bolezni žil. Pri sladkorni bolezni so pogoste tudi visoke ravni trigliceridov in nizke ravni lipoproteina visoke gostote (HDL) ali dobrega holesterola, kar prav tako poveča tveganje za zaplete.

Kajenje: Kajenje lahko poveča tveganje za številne zaplete, povezane s sladkorno boleznijo, ter poveča tveganje splošne umrljivosti zaradi drugih bolezni, kot je rak.


Zapleti

Zaradi zgoraj navedenih dejavnikov tveganja sladkorna bolezen poveča tveganje za razvoj nekaterih zapletov, ki vplivajo tudi na pričakovano življenjsko dobo.

Bolezen ledvic

Po podatkih ADA je sladkorna bolezen vzrok za 44 odstotkov vseh novih primerov odpovedi ledvic v Združenih državah. Zdi se, da bolezen ledvic povečuje tveganje za bolezni srca in ožilja. Obe bolezni lahko skrajšata pričakovano življenjsko dobo.

Poškodbe živcev

Kronično visoka raven sladkorja v krvi lahko poškoduje živce. Če do te poškodbe pride v avtonomnih živcih, ki nadzorujejo nehotene funkcije vašega telesa, kot sta srčni utrip in krvni tlak, ste lahko izpostavljeni tveganju zapletov, ki lahko skrajšajo pričakovano življenjsko dobo.

Poškodbe perifernih živcev lahko povzročijo težave z občutkom v stopalih. To pa lahko povzroči težave pri celjenju, poveča tveganje za okužbe in amputacije. Okužbe je težje odpraviti z visokim krvnim sladkorjem, okužbe, ki se širijo, pa so lahko usodne.

Bolezen dlesni

Bolezen dlesni je pogostejša pri odraslih s sladkorno boleznijo tipa 2 kot pri drugih odraslih.

Ta zaplet sladkorne bolezni:

• zmanjša cirkulacijo
• povečuje zobne obloge zaradi visoke ravni krvnega sladkorja
• zmanjša nastajanje sline, kar povzroča suha usta
• zmanjša zaščitni kolagen v dlesnih

Hudi primeri bolezni dlesni lahko povzročijo težave s srcem, kar vpliva na pričakovano življenjsko dobo. Vaša najboljša obramba pred boleznimi dlesni je pravilna ustna nega in redni zobozdravniški pregledi.

Diabetična ketoacidoza

Čeprav je pri sladkorni bolezni tipa 2 redka, lahko visoka raven sladkorja v krvi brez ustreznega insulina povzroči kopičenje ravni ketonov v krvi, kar povzroči potencialno smrtonosno stanje, imenovano diabetična ketoacidoza.


Zagotavljanje dolgega življenja s sladkorno boleznijo

Sladkorna bolezen tipa 2 zahteva stalno zdravljenje. Najprej je pomembno, da redno preverjate krvni sladkor, da se prepričate, da ni previsok. Za vzdrževanje normalne ravni glukoze je potrebno jemanje pravih odmerkov zdravil. Življenjske navade, kot sta zdrava prehrana in telesna vadba, lahko prav tako pomagajo pri uravnavanju glukoze v krvi. Bolje kot je vaša sladkorna bolezen urejena, dlje boste verjetno živeli.


vir: https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes-life-expectancy

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas