fbpx

Razumevanje A1C testa za sladkorno bolezen: ravni, normalni razpon in več

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Ljudje s sladkorno boleznijo so bili včasih odvisni od dnevnih vbodov v prste za merjenje krvnega sladkorja. Ti testi so natančni, vendar le v tem trenutku – dejansko so zelo omejeni kot celotna meritev nadzora krvnega sladkorja.

To je zato, ker se lahko vaš krvni sladkor zelo razlikuje glede na čas dneva, vašo raven aktivnosti in celo hormonske spremembe. Nekateri ljudje imajo lahko visok krvni sladkor ob 3. uri zjutraj in se tega sploh ne zavedajo. Testi A1C so bili na voljo v osemdesetih letih prejšnjega stoletja in so hitro postali pomembno orodje pri spremljanju nadzora sladkorne bolezni.

Testi A1C merijo povprečno glukozo v krvi v zadnjih 2 do 3 mesecih. Torej, tudi če imate visok krvni sladkor na tešče, je lahko vaš splošni krvni sladkor normalen ali obratno. Normalen krvni sladkor na tešče morda ne bo izključil možnosti sladkorne bolezni tipa 2.

Zato se testi A1C zdaj uporabljajo za diagnozo in presejanje prediabetesa in sladkorne bolezni. Ker ne zahteva tešča, lahko test opravite kadar koli kot del splošnega krvnega pregleda.

Test A1C je znan tudi kot test hemoglobina A1c ali test HbA1c. Druga imena za test vključujejo test glikoziliranega hemoglobina, test glikohemoglobina, test glikiranega hemoglobina ali A1C.


Kaj meri test A1C za sladkorno bolezen?

A1C meri količino hemoglobina v krvi, na katerega je vezana glukoza. Hemoglobin je beljakovina v rdečih krvnih celicah, ki prenaša kisik v telo. Celice hemoglobina nenehno umirajo in se obnavljajo.

Njihova življenjska doba je približno 3 mesece. Glukoza se veže (glicira) na hemoglobin, zato zapis o tem, koliko glukoze je vezane na vaš hemoglobin, traja tudi približno 3 mesece. Če je na celice hemoglobina vezane preveč glukoze, boste imeli visok A1C. Če je količina glukoze normalna, bo vaš A1C normalen.


O stopnjah A1C

Nekdo brez sladkorne bolezni bo imel približno 5 odstotkov glikiranega hemoglobina. Po podatkih Nacionalnega inštituta za sladkorno bolezen ter prebavne in ledvične bolezni je normalna raven A1C 5.6 odstotka ali manj. Raven od 5.7 do 6.4 odstotka kaže na prediabetes. Ljudje s sladkorno boleznijo imajo raven A1C 6.5 odstotka ali več.

Ameriško združenje za sladkorno bolezen ponuja kalkulator, ki prikazuje, kako so ravni A1C povezane z ravnmi glukoze. Za spremljanje splošnega nadzora glukoze morajo ljudje s sladkorno boleznijo opraviti test A1C vsaj dvakrat letno.

Pogostejše meritve (npr. vsake 3 mesece) je treba opraviti, če:

• imate sladkorno bolezen tipa 1
• se vaše zdravljenje prilagaja
• vi in ​​vaš zdravnik postavljata določene ciljne vrednosti sladkorja v krvi
• ste noseče


Kako deluje test A1C za sladkorno bolezen?

Test je učinkovit zaradi življenjske dobe celic hemoglobina. Recimo, da je bila vaša glukoza v krvi prejšnji teden ali prejšnji mesec visoka, zdaj pa je normalna. Vaš hemoglobin bo imel “zapis” visoke glukoze v krvi prejšnjega tedna v obliki več A1C v vaši krvi.

Glukozo, ki je bila v zadnjih 3 mesecih vezana na hemoglobin, bo test še vedno zabeležil, saj celice živijo približno 3 mesece. Test A1C zagotavlja povprečje odčitkov krvnega sladkorja v zadnjih 3 mesecih. Ni natančen za kateri koli dan, vendar vašemu zdravniku daje dobro predstavo o tem, kako učinkovit je bil nadzor krvnega sladkorja skozi čas.


Kaj lahko vpliva na vaše rezultate A1C?

Vsakdo, ki ima sladkorno bolezen že dlje časa, ve, da testi A1C do nedavnega niso bili zanesljivi. V preteklosti je veliko različnih vrst testov A1C dalo različne rezultate, odvisno od laboratorija, ki jih je analiziral. Toda nacionalni program standardizacije glikohemoglobina je pomagal izboljšati natančnost teh testov.

Proizvajalci testov A1C morajo zdaj dokazati, da so njihovi testi skladni s tistimi, uporabljenimi v veliki študiji sladkorne bolezni. Zdaj so na voljo tudi natančni testni kompleti za dom.

Toda točnost je relativna, ko gre za A1C ali celo teste glukoze v krvi. Rezultat testa A1C je lahko do pol odstotka višji ali nižji od dejanskega odstotka. To pomeni, da če je vaš A1C 6, lahko pomeni razpon od 5.5 do 6.5.

Pri nekaterih ljudeh lahko test glukoze v krvi pokaže sladkorno bolezen, vendar je njihov A1C normalen ali obratno. Preden potrdi diagnozo sladkorne bolezni, mora zdravnik ponoviti test, ki je bil nenormalen na drug dan. To ni potrebno ob prisotnosti nedvoumnih simptomov sladkorne bolezni (povečana žeja, uriniranje in izguba teže) in naključnega sladkorja nad 200 mg/dl.

Nekateri ljudje lahko dobijo napačne rezultate, če imajo odpoved ledvic, bolezen jeter ali hudo anemijo. Na test lahko vpliva tudi etnična pripadnost. Ljudje afriškega, sredozemskega ali jugovzhodnoazijskega porekla imajo morda manj pogosto vrsto hemoglobina, ki lahko moti nekatere teste A1C. Na A1C lahko vpliva tudi, če se zmanjša preživetje rdečih krvničk.


Kdo naj dobi test A1C za sladkorno bolezen?

Odrasli, starejši od 45 let, bi morali opraviti test A1C, da dobijo osnovno vrednost. Osebe, mlajše od 45 let, naj opravijo test, če imajo prekomerno telesno težo ali naslednje dejavnike tveganja:

• diagnoza gestacijskega diabetesa v preteklosti
• diagnoza prediabetesa
• diagnoza sladkorne bolezni


Kaj storiti, če so ravni visoke

Visoke ravni A1C kažejo na nenadzorovano sladkorno bolezen, ki je povezana s povečanim tveganjem za naslednja stanja:

• bolezni srca in ožilja, kot sta kap in srčni infarkt
• bolezni ledvic
• poškodbe živcev
• poškodbe oči, ki lahko povzročijo slepoto
• otrplost, mravljinčenje in pomanjkanje občutka v stopalih zaradi poškodbe živca
• počasnejše celjenje ran in okužba


Kako upravljati ravni A1C

Če ste v zgodnjih fazah sladkorne bolezni tipa 2, lahko majhne spremembe v življenjskem slogu veliko spremenijo in celo povzročijo remisijo sladkorne bolezni. Začetek programa vadbe lahko pomaga. Sladkorna bolezen tipa 1 potrebuje zdravljenje z insulinom takoj, ko je diagnosticirana.

Za tiste, ki so že dolgo imeli prediabetes ali sladkorno bolezen, so lahko višji rezultati A1C znak, da morate začeti jemati zdravila ali spremeniti tisto, kar že jemljete.

Prediabetes lahko napreduje v sladkorno bolezen. Morda boste morali narediti tudi druge spremembe življenjskega sloga in natančneje spremljati dnevno raven glukoze v krvi. Pogovorite se s svojim zdravnikom o najboljšem načrtu zdravljenja za vas.


Zaključek

Test A1C meri količino hemoglobina v krvi, na katerega je pritrjena glukoza. Test zagotavlja povprečje odčitkov krvnega sladkorja v zadnjih 3 mesecih.

Uporablja se za spremljanje ravni sladkorja v krvi, pa tudi za diagnosticiranje in presejanje prediabetesa in sladkorne bolezni. Ljudje s sladkorno boleznijo bi morali opraviti test A1C vsaj dvakrat letno, v nekaterih primerih pa tudi pogosteje.


vir: https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes/a1c-test

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas