fbpx

Zapleti sladkorne bolezni in kako jih preprečiti

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Sladkorna bolezen je vseživljenjsko stanje, ki zahteva stalno pozornost. Brez ustreznega zdravljenja lahko povzroči več potencialno resnih zapletov.

Če imate sladkorno bolezen, je pomembno, da redno spremljate krvni sladkor. Ne glede na to, kako previdni ste, je še vedno možno, da se pojavi težava.

Ta članek podrobno opisuje različne zaplete, ki se lahko pojavijo pri sladkorni bolezni.


Zapleti sladkorne bolezni

Obstajata dve vrsti zapletov, ki jih lahko doživite: akutni in kronični.

Akutni zapleti zahtevajo nujno oskrbo. Hipoglikemija (nizek krvni sladkor) in ketoacidoza (kopičenje kisline v krvi kot posledica visokega krvnega sladkorja) sta primera akutnih zapletov.

Če se ta stanja ne zdravijo, lahko povzročijo naslednje:

• epileptični napadi
• izguba zavesti
• smrt

Brez ustreznega zdravljenja lahko sladkorna bolezen povzroči tudi kronične zaplete.

Sladkorna bolezen povzroča visok krvni sladkor. Sčasoma in brez ustreznega zdravljenja lahko to poškoduje različne organe, vključno z naslednjimi:

• oči
• ledvice
• srce
• koža

Neurejena sladkorna bolezen lahko povzroči tudi poškodbe živcev.


Nizek krvni sladkor (hipoglikemija)

Ljudje s sladkorno boleznijo lahko občutijo nenaden padec sladkorja v krvi. Preskakovanje obroka ali jemanje preveč zdravil, ki zvišajo raven insulina v telesu, lahko pogosto povzročijo to. Simptomi lahko vključujejo:

• zamegljen vid
• hitro bitje srca
• glavobol
• tresenje
• omotica

Če se vam krvni sladkor preveč zniža, se lahko pojavi omedlevica, epileptični napad ali koma.


Ketoacidoza

Ta zaplet sladkorne bolezni se pojavi, ko vaše telo ne more uporabljati sladkorja ali glukoze kot vira goriva, ker vaše telo nima insulina ali pa ga premalo. Ketoacidoza je najpogostejša pri sladkorni bolezni tipa 1.

Če vaše celice ne dobijo dovolj energije, vaše telo začne razgrajevati maščobo. Potencialno strupene kisline, imenovane ketonska telesa, ki so stranski produkti razgradnje maščob, se nato kopičijo v vašem telesu. To lahko povzroči:

• dehidracijo
• bolečine v trebuhu
• težave z dihanjem


Težave z očmi

Sladkorna bolezen lahko poškoduje krvne žile v vaših očeh in povzroči različne očesne bolezni, kot so:

Siva mrena

Pri ljudeh s sladkorno boleznijo obstaja 2- do 5-krat večja verjetnost za nastanek sive mrene. Katarakta povzroči, da postane prozorna očesna leča motna, kar prepreči vstop svetlobe. Sončna očala in leče proti bleščanju lahko pogosto pomagajo pri zdravljenju blage sive mrene. Pri hudi sivi mreni bo morda potrebna vsaditev leče.

Izvedite več o sivi mreni.

Glavkom

Takrat se v očesu poveča pritisk in omeji pretok krvi v mrežnico in vidni živec. Glavkom povzroča postopno izgubo vida. V primerjavi z ljudmi brez sladkorne bolezni je pri ljudeh s sladkorno boleznijo dvakrat večja verjetnost, da zbolijo za najpogostejšim tipom glavkoma.

Spoznajte vzroke, vrste in zdravljenje glavkoma.

Diabetična retinopatija

Diabetična retinopatija je kategorija, ki vključuje vse težave z mrežnico, povezane s sladkorno boleznijo. V zgodnjih fazah se lahko kapilare (majhne krvne žile) na očesnem ozadju povečajo in tvorijo vrečke. To lahko povzroči otekanje in krvavitev, ki izkrivljata vaš vid.

To stanje lahko napreduje tudi v proliferativno obliko, pri kateri se poškodovane krvne žile mrežnice zaprejo in povzročijo nastanek novih krvnih žil. Te nove žile so šibke in lahko krvavijo. Proliferativna oblika diabetične retinopatije lahko povzroči trajno izgubo vida.

Preberite več o štirih stopnjah diabetične retinopatije.

Makularni edem

Makularni edem je posledica diabetične retinopatije. Ko kapilarne stene izgubijo sposobnost nadzora nad prehodom snovi med krvjo in mrežnico, lahko tekočina uhaja v makulo, kar povzroči njeno otekanje. Makula je del očesa, ki vam omogoča, da vidite obraze in berete.

To stanje povzroča zamegljen vid in morebitno izgubo vida. Hitro zdravljenje je pogosto učinkovito in lahko pomaga preprečiti izgubo vida.


Diabetična bolezen ledvic

Sčasoma lahko visoka raven sladkorja v krvi vpliva na sposobnost ledvic, da filtrirajo odpadke iz telesa. Ko se to zgodi, lahko snovi, kot so beljakovine, nepravilno prehajajo v vaš urin. Ta progresivna okvara vaših ledvic se imenuje diabetična nefropatija.

Če imate tudi visok krvni tlak, imate večje tveganje za bolezen ledvic. Sladkorna bolezen je glavni vzrok bolezni ledvic. Če se ne zdravi, lahko diabetična ledvična bolezen povzroči potrebo po dializi.


Nevropatija

Presežek sladkorja v krvnem obtoku lahko poškoduje živce vašega telesa. To se lahko zgodi z živci, ki nadzorujejo samodejne procese, kot je prebava, in živci, ki nadzorujejo vaše okončine, kot so stopala. To lahko povzroči:

• mravljinčenje
• otrplost
• bolečino
• pekoč občutek

Če otrplost postane huda, morda sčasoma ne boste mogli niti opaziti poškodbe, dokler se ne razvije velika rana ali okužba.


Poškodbe krvnih žil

Visoka raven sladkorja v krvi lahko poškoduje krvne žile v telesu. To lahko povzroči težave s cirkulacijo in poveča tveganje za srčno-žilne zaplete, kot sta srčni napad in možganska kap.


Težave s stopali in kožo

Pri ljudeh s sladkorno boleznijo je večja verjetnost, da bodo imeli težave s stopali zaradi poškodb živcev in krvnih žil ter omejenega pretoka krvi v okončinah.

Če imate sladkorno bolezen, je ključnega pomena, da težave s stopali jemljete resno. Brez ustrezne nege se lahko majhne rane ali razpoke na vaši koži spremenijo v globoke kožne razjede. Če se kožne razjede povečajo ali rastejo globlje, lahko povzročijo gangreno, ki lahko zahteva amputacijo stopala.

Kožni zapleti, kot so bakterijske in virusne okužbe, so pogosto prvi simptomi sladkorne bolezni. Sladkorna bolezen lahko povzroči tudi specifične kožne bolezni, kot so diabetična dermopatija, diabetični mehurji in nekrobioza.


Kako preprečiti zaplete sladkorne bolezni

Dolgotrajni zapleti sladkorne bolezni se razvijajo postopoma. Dlje ko imate sladkorno bolezen, večje je tveganje za zaplete.

Vendar vam lahko ustrezna preventivna nega pomaga zmanjšati ali preprečiti številne ali vse te zaplete sladkorne bolezni. Bolj kot učinkovito uravnavate raven krvnega sladkorja, manjše je tveganje za razvoj zapletov in boljši so vaši dolgoročni obeti.

V zadnjih 20 letih se je stopnja več večjih zapletov sladkorne bolezni med odraslimi v Združenih državah zmanjšala.

Zapleti sladkorne bolezni imajo pogosto enake vzroke in dejavnike tveganja. Spremembe za izboljšanje splošnega zdravja lahko tudi zmanjšajo tveganje za več zapletov. Obete glede sladkorne bolezni lahko izboljšate na naslednje načine:

• prizadevanje za doseganje ali vzdrževanje zmerne teže
• več telesne dejavnosti, ko je to mogoče
• uživanje uravnotežene, hranljive prehrane
• vestno jemanje zdravil po navodilih zdravnika


Zaključek

Sladkorna bolezen je vseživljenjsko stanje in brez ustreznega zdravljenja lahko povzroči številne zaplete. Sem spadajo kronična ledvična bolezen, poškodbe živcev in stanja, ki prizadenejo vaše oči, stopala, krvne žile in kožo.

Doseganje ali vzdrževanje zmerne telesne teže, aktiven življenjski slog, zdrava prehrana in upoštevanje načrta zdravljenja vam lahko pomagajo pri obvladovanju sladkorne bolezni.


vir: https://www.healthline.com/health/diabetes-complications

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas