fbpx

10 načinov za zdravljenje nizkega krvnega sladkorja s pravo hrano

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Zdravje in dobro počutje se vsakega izmed nas dotakneta drugače. To je zgodba ene osebe:

“Tresoče. mehko. zaspano. utrujen. zrušitev.

To so vse besede, ki sem jih uporabljal med odraščanjem s sladkorno boleznijo tipa 1, da bi opisal, kako sem se počutil, ko je bil moj krvni sladkor nizek.

Diagnozo so mi postavili, ko sem bil star 5 let. Zato sem se domislil nekaj zanimivih načinov, kako opisati, kako se počutim svojim staršem in drugim odraslim v svojem življenju.

Spominjam se, da sem nekoč, ko sem bil v vrtcu, učiteljici športne vzgoje opisoval, kako se počutim, ona pa je mislila, da se samo poskušam rešiti te dejavnosti.

Skoraj sem imel hipoglikemični napad, ker nisem imel dostopa do ustrezne pozornosti ali zdravljenja.”

Kakšno je torej pravilno zdravljenje nizkega krvnega sladkorja? Da bi odgovorili na to vprašanje, moramo najprej vedeti, kaj se šteje za nizek krvni sladkor ali hipoglikemijo.

Ameriško združenje za sladkorno bolezen (ADA) opredeljuje hipoglikemijo kot kadar koli je vaš krvni sladkor nižji od zdravega območja. To je lahko različno za vsako osebo s sladkorno boleznijo, vendar običajno pomeni krvni sladkor pod 70 mg/dL.

Simptomi, na katere morate biti pozorni, lahko vključujejo:

• utrujenost
• povečan apetit
• motno razmišljanje
• zamegljen vid
• nezmožnost koncentracije
• bleda polt obraza
• potenje

Svojim prijateljem, ki nimajo sladkorne bolezni, sem to včasih opisal kot izkušnjo skoraj »zunaj telesa«.

Ko začnete čutiti te simptome, je ključnega pomena, da takoj preverite krvni sladkor, da potrdite, ali res doživljate hipoglikemijo.

Nekateri od teh simptomov so značilni tudi za visoko raven sladkorja v krvi ali hiperglikemijo. Te simptome lahko občutite tudi vsakič, ko vam krvni sladkor hitro pade.

Na primer: če je vaš krvni sladkor visok in jemljete inzulin, da ga znižate, boste morda občutili simptome, ki so običajno povezani s hipoglikemijo, ko se vaš krvni sladkor zniža, tudi če po definiciji ni nizek.

Ko potrdite, da je vaš krvni sladkor nizek – ali nižji od običajnega -, kako naj ga zdravite? V bistvu želite hitrodelujoče ogljikove hidrate, ki so preprosti sladkorji z malo ali nič vlaknin.

Prav tako se morate izogibati živilom z visoko vsebnostjo maščob. Maščoba, ki pogosto stabilizira krvni sladkor po obroku, lahko dejansko upočasni, kako hitro vaše telo absorbira potrebne preproste ogljikove hidrate.

V primeru nizkega krvnega sladkorja je to ravno nasprotno od tistega, kar želite.

Najpogosteje priporočeno zdravljenje nizkega krvnega sladkorja so tablete glukoze ali glukozni gel.

In naj vam povem, da te tablete glukoze niso najbolj okusna stvar na svetu. Pomislite na kredasto, super sladko in ponarejeno sadno aromo, vse združeno v enem … sliši se privlačno, vem.

Torej, čeprav so ta zdravljenja zelo učinkovita, niso ravno tisto, kar bi ta dietetik imenoval “hranljiva”.

Ne razumite me narobe; prehrana ni naš glavni cilj pri zdravljenju nizkega krvnega sladkorja – primarni cilj je hitro zvišanje krvnega sladkorja.

Kaj pa, če bi lahko ustrezno zdravili nizek krvni sladkor in se vam ne bi bilo treba zateči k kredastim tabletam, polnjenim s predelanim sladkorjem, živilskimi barvili in umetnimi aromami?

Če govorimo iz poklicnih in osebnih izkušenj, je tukaj 10 načinov za zdravljenje nizkega krvnega sladkorja s pravo hrano:

Če je vaš krvni sladkor višji od 80 mg/dL, vendar čutite simptome hipoglikemije:

1. popolnoma naravno arašidovo maslo brez dodanega sladkorja

Če je vaš krvni sladkor večji od 80 mg/dl, verjetno doživljate te simptome zaradi hitrega spreminjanja ravni krvnega sladkorja in ne potrebujete hitrodelujočih ogljikovih hidratov.

Arašidovo maslo (ali katero koli maslo iz oreščkov) brez dodanega sladkorja je polno beljakovin in maščob ter lahko pomaga ublažiti te simptome, ne da bi zvišal vaš krvni sladkor.

Če je vaš krvni sladkor 70 – 80 mg/dL:

2. arašidovo maslo in krekerji

Na tej točki vaš krvni sladkor po definiciji še vedno ni tehnično nizek. Vendar je to lahko nižje, kot vam ustreza.

Kakršna koli oblika škroba – v tem primeru krekerji – vam bo le rahlo pomagala postopno zvišati krvni sladkor, maščoba in beljakovine v arašidovem maslu pa bodo ohranile te ravni.

Če je vaš krvni sladkor 55 – 70 mg/dL:

3. rozine

4. medjool datlji

5. jabolčna omaka

6. banane

7. grozdje

8. ananas

Vsa zgoraj našteta živila so sveže ali suho sadje z večjo količino naravno prisotnih sladkorjev kot drugo sadje. Čeprav je v teh prisotnih nekaj vlaknin, je količina minimalna in bo hitro in učinkovito dvignila krvni sladkor.

Če je vaš krvni sladkor nižji od 55 mg/dl:

9. 100 % grozdni sok

10. med ali javorjev sirup

Če je vaš krvni sladkor padel pod 55 mg/dl, potrebujete hitre, hitro delujoče tekoče ogljikove hidrate. Ne sme biti prisotnih vlaknin, maščob ali beljakovin.

Grozdni sok je eden izmed sokov z največjo vsebnostjo ogljikovih hidratov in je moja izbira zase in za druge, ki doživljajo tako resno hipoglikemijo.

Nekateri ljudje imajo težave z žvečenjem in požiranjem, ko krvni sladkor doseže to raven, zato se želimo osredotočiti na koncentrirane vire ogljikovih hidratov, kot so sokovi z večjo vsebnostjo ogljikovih hidratov, ali sladila, kot sta javorjev sirup in med.

Preden katerega koli od teh predlogov vključite v svoj načrt za hipoglikemijo, se najprej pogovorite s svojim zdravnikom.


vir: https://www.healthline.com/health/diabetes/low-blood-sugar-healthy-food-type-1-diabetes

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas