fbpx

Učinki nizkega krvnega sladkorja na vaše telo

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Vsaka celica v telesu potrebuje energijo za delovanje. Glavni vir energije bi lahko presenetil: to je sladkor, znan tudi kot glukoza. Krvni sladkor je bistven za pravilno delovanje možganov, srca in prebave. Pomaga celo ohranjati zdravo kožo in vid.

Ko raven sladkorja v krvi pade pod normalno območje, se to imenuje hipoglikemija. Obstaja veliko prepoznavnih simptomov nizkega krvnega sladkorja, vendar je edini način, da ugotovite, ali imate nizek krvni sladkor, test glukoze v krvi.

Izvedite več o simptomih nizkega krvnega sladkorja in dolgoročnih učinkih na telo.

Najpogostejši razlogi za nizek krvni sladkor so nekatera zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni, na primer inzulin.

Pri sladkorni bolezni tipa 1 trebušna slinavka ne more več tvoriti insulina. Pri sladkorni bolezni tipa 2 trebušna slinavka ne tvori dovolj insulina ali pa ga telo ne more pravilno uporabiti. Preveč inzulina ali peroralnih zdravil za sladkorno bolezen lahko zniža raven sladkorja v krvi, kar povzroči hipoglikemijo.

Vendar pa v nasprotju s splošnim prepričanjem nizek krvni sladkor ni prisoten izključno pri sladkorni bolezni, čeprav je redek. Lahko se pojavi tudi, če vaše telo tvori več insulina, kot bi moralo.

Drug možen vzrok za nizek krvni sladkor je prekomerno pitje alkohola, zlasti v daljšem časovnem obdobju. To lahko moti sposobnost jeter, da ustvarijo kopičenje glukoze in jo nato sprostijo v krvni obtok, ko jo potrebujete.

Drugi vzroki vključujejo:

• bolezni ledvic
• hepatitis
• bolezen jeter
• anoreksija
• tumor trebušne slinavke
• motnje nadledvične žleze
• sepsa (običajno zaradi zelo hudih okužb)

Ko je raven sladkorja v krvi prenizka, postanejo vaše celice lačne energije. Sprva boste morda opazili manjše simptome, kot so lakota in glavoboli. Če pa ravni sladkorja v krvi ne zvišate pravočasno, obstaja tveganje za resne zaplete.

Da preprečite preveliko zvišanje krvnega sladkorja – kar imenujemo hiperglikemija – potrebujete pravo količino insulina. Pri pomanjkanju inzulina se raven sladkorja v krvi dvigne. Po drugi strani pa lahko preveč insulina povzroči hiter padec sladkorja v krvi.


Prebavni, endokrini in obtočni sistem

Po obroku vaš prebavni sistem razgradi ogljikove hidrate in jih spremeni v glukozo. V bistvu je glukoza vir goriva za vaše telo.

Ko raven sladkorja narašča, trebušna slinavka sprošča hormon, imenovan inzulin, ki pomaga, da se glukoza absorbira in uporabi v celicah po telesu. Če imate sladkorno bolezen, odvisno od insulina, morate vzeti pravo količino insulina, da boste lahko opravili svoje delo.

Odvečna glukoza gre v skladišče v jetra.

Ko nekaj ur ne jeste, se raven sladkorja v krvi zniža. Če imate zdravo trebušno slinavko, sprošča hormon, imenovan glukagon, da nadomesti pomanjkanje hrane. Ta hormon sporoča vašim jetrom, naj predelajo shranjene sladkorje in jih sprostijo v krvni obtok.

Če vse deluje tako, kot bi moralo, mora biti raven sladkorja v krvi v normalnem območju do naslednjega obroka.

Nezadostna raven sladkorja v krvi lahko povzroči hitro bitje srca in srčne palpitacije. Vendar tudi če imate sladkorno bolezen, morda nimate vedno očitnih simptomov nizkega krvnega sladkorja. To je potencialno nevarno stanje, imenovano nezavedanje hipoglikemije. To se zgodi, ko imate tako pogosto nizek krvni sladkor, da spremeni odziv vašega telesa nanj.

Običajno nizek krvni sladkor povzroči, da telo sprošča stresne hormone, kot je epinefrin. Epinefrin je odgovoren za te zgodnje opozorilne znake, kot sta lakota in tresenje.

Ko se krvni sladkor zniža prepogosto, lahko vaše telo preneha sproščati stresne hormone, kar se imenuje s hipoglikemijo povezana avtonomna odpoved ali HAAF. Zato je tako pomembno, da pogosto preverjate raven sladkorja v krvi.

Pogosto lahko nizek krvni sladkor signalizira neizmerno lakoto. Vendar pa lahko včasih zaradi nizkega krvnega sladkorja izgubite zanimanje za obrok, tudi če ste lačni.


Centralni živčni sistem

Nizka raven sladkorja v krvi lahko povzroči tudi različne težave v vašem centralnem živčnem sistemu. Zgodnji simptomi vključujejo šibkost in omotico. Glavoboli se lahko pojavijo zaradi pomanjkanja glukoze, zlasti če imate sladkorno bolezen.

Morda boste čutili tudi znake stresa, kot so živčnost, tesnoba in razdražljivost. Ko ponoči raven sladkorja v krvi pade, imate lahko nočne more, jokate med spanjem ali imate druge motnje spanja.

Pri nizkem krvnem sladkorju se lahko pojavijo pomanjkanje koordinacije, mrzlica, vlažna koža in potenje. Mravljinčenje ali odrevenelost ust sta druga učinka, ki se lahko pojavita. Poleg tega se lahko pojavi zamegljen vid, glavobol in zmedenost. Tudi vsakodnevna opravila in koordinacija se izkažejo za težke.

Nezdravljen, hudo nizek krvni sladkor je lahko zelo nevaren. Lahko povzroči epileptične napade, izgubo zavesti ali smrt.


vir: https://www.healthline.com/health/low-blood-sugar-effects-on-body

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas