fbpx

Kaj morate vedeti o dializi: vrste postopkov, koristi in tveganja

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Če vaše ledvice ne morejo vzdrževati filtrirane in prečiščene krvi, dializa opravlja funkcijo ledvic s pomočjo stroja.

Ledvice filtrirajo vašo kri tako, da iz telesa odstranijo odpadke in odvečno tekočino. Ti odpadki se pošljejo v mehur, da se odstranijo, ko urinirate.

Ko vaše ledvice zaradi bolezni ali poškodbe ne morejo dobro delovati, lahko dializa pomaga vzdrževati telo. Do odpovedi ledvic pride, ko ledvice opravljajo le 10 % do 15 % svoje tipične funkcije. Brez dialize se soli in drugi odpadni produkti kopičijo v krvi in ​​lahko poškodujejo druge organe.

Izvedite več o dializi, vključno z različnimi vrstami in možnimi tveganji.


Kako delujejo različne vrste dialize?

Vrste dialize lahko vključujejo hemodializo, peritonealno dializo in kontinuirano nadomestno ledvično zdravljenje (CRRT).

Kaj je hemodializa?

Hemodializa je oblika dialize, ki uporablja filter, imenovan hemodializator, za odstranjevanje odpadkov in dodatne tekočine iz krvi.

Pred hemodializo

Zdravnik opravi manjšo operacijo, da ustvari vstopno točko v krvne žile. To se naredi vnaprej, saj lahko zdravljenje traja več mesecev.

Tri vrste vstopnih točk vključujejo:

• Arteriovenska (AV) fistula
• AV presadek
• Kateter za žilni dostop

Tako AV fistula kot AV presadek sta zasnovana za dolgotrajno zdravljenje z dializo. Katetri so namenjeni za kratkotrajno ali začasno uporabo.

Med hemodializo

Med zdravljenjem se vaša kri odstrani iz telesa in filtrira skozi hemodializator. Filtrirana kri se nato s pomočjo dializnega aparata vrne v telo.

Hemodializa traja približno 4 ure, do 3-krat na teden. Obstaja tudi zdravljenje s hemodializo v krajših in pogostejših tretmajih.

Sprva se večina hemodializnih zdravljenj izvaja v bolnišnici, zdravniški ordinaciji ali dializnem centru. Dolžina zdravljenja je odvisna od velikosti vašega telesa, količine odpadkov v telesu in vašega trenutnega zdravstvenega stanja.

Po hemodializi

Ko ste bili na hemodializi dlje časa, ste morda pripravljeni na zdravljenje z dializo doma. Ta možnost je običajna za ljudi, ki potrebujejo dolgotrajno zdravljenje.

Kaj je peritonealna dializa?

Peritonealna dializa uporablja kateter za peritonealno dializo (PD) v vašem trebuhu za filtriranje krvi. Kateter filtrira kri skozi peritonej, membrano v vašem trebuhu.

Pred peritonealno dializo

Zdravnik izvede operacijo za vsaditev katetra. To se običajno zgodi približno 3 tedne vnaprej.

Običajno vas nekaj tednov pred dializo usposablja dializna medicinska sestra, da se naučite skrbeti za mesto katetra in izvajati menjave.

Med peritonealno dializo

Med zdravljenjem posebna tekočina, imenovana dializat, teče v peritonej. Dializat absorbira odpadke. Ko dializat potegne odpadke iz krvnega obtoka, se odvajajo iz vašega trebuha.

Ta postopek lahko traja nekaj ur in ga je treba ponoviti 3- do 5-krat na dan. Toda do te izmenjave tekočine lahko pride, ko spite ali ste budni – in celo med dnevnimi aktivnostmi.

Vrste peritonealne dialize vključujejo:

Kontinuirana ambulantna peritonealna dializa (CAPD): Vaš trebuh se napolni in izprazni večkrat na dan. Ta metoda ne zahteva stroja in jo je treba izvajati, ko ste budni.
Kontinuirana ciklična peritonealna dializa (CCPD): CCPD uporablja stroj za kroženje tekočine v vaš trebuh in iz njega. Običajno se izvaja ponoči, medtem ko spite.
Intermitentna peritonealna dializa (IPD): To zdravljenje se običajno izvaja v bolnišnici, čeprav ga lahko izvajate doma. Uporablja isti stroj kot CCPD, vendar postopek traja dlje.

Po peritonealni dializi

Po zdravljenju boste morali poskrbeti za svoje izstopno mesto, kateter in druge pripomočke, da preprečite okužbo.

Kaj je CRRT (stalno nadomestno ledvično zdravljenje)?

CRRT se uporablja predvsem na oddelku za intenzivno nego ljudi z akutno odpovedjo ledvic. Znana je tudi kot hemofiltracija.

Stroj vodi kri skozi cevje. Filter nato odstrani odpadne snovi in ​​vodo. Stroj vrne kri v telo skupaj z nadomestno tekočino.


Kakšna tveganja so povezana z dializo?

Vse tri oblike dialize lahko nosijo določena tveganja.

Tveganja, povezana s hemodializo

Tveganja pri hemodializi vključujejo naslednje:

• nizek krvni tlak (hipotenzija)
• slabokrvnost
• mišični krči
• težave s spanjem
• srbenje
• visoke ravni kalija v krvi (hiperkalemija)
• perikarditis, vnetje membrane okoli srca
• sepsa
• bakteriemija ali okužba krvi
• nereden srčni utrip
• nenaden srčni zastoj

Tveganja, povezana s peritonealno dializo

Peritonealna dializa lahko poveča tveganje za okužbe na mestu katetra ali okoli njega, kot je peritonitis.

Druga tveganja vključujejo naslednje:

• oslabitev trebušne mišice
• visok krvni sladkor zaradi dekstroze v dializatu
• povečanje telesne mase zaradi dekstroze in odvečne tekočine
• slabost ali bruhanje
• kila
• vročina
• bolečine v trebuhu

Tveganja, povezana s CRRT

Tveganja, povezana s CRRT, vključujejo naslednje:

• okužba
• hipotermija
• nizek krvni tlak (hipotenzija)
• elektrolitske motnje
• krvavitev
• zapoznelo okrevanje ledvic
• oslabitev kosti
• anafilaksa

Tisti, ki so na dolgotrajni dializi, so prav tako izpostavljeni tveganju za razvoj drugih zdravstvenih stanj, vključno z amiloidozo.

Nekateri ljudje po diagnozi dolgotrajne odpovedi ledvic razvijejo depresijo ali anksioznost. Če imate misli, povezane z depresijo, se pogovorite s članom vaše negovalne ekipe ali strokovnjakom za duševno zdravje.


Ali obstajajo druge možnosti za dializo?

Druge možnosti zdravljenja vam lahko pomagajo pri obvladovanju simptomov, če se odločite, da ne boste nadaljevali z dializo.

Ena od možnosti je obvladovanje anemije. Ko ledvice delujejo pravilno, se hormon eritropoetin (EPO) tvori naravno. Za pomoč pri slabo delujočih ledvicah lahko vsak teden dobite injekcijo EPO.

Vzdrževanje zdravega krvnega tlaka lahko pomaga upočasniti propadanje vaših ledvic. Pijte tekočino, da preprečite dehidracijo. Pred uporabo katerega koli protivnetnega zdravila, vključno z ibuprofenom (Advil) in diklofenakom (Solaraze, Voltaren), se posvetujte z zdravnikom.

Možnost je lahko presaditev ledvice. Pogovorite se z zdravnikom, da ugotovite, ali je presaditev prava za vas. Morda niste dober kandidat za presaditev ledvice, če:

• kadite
• pretirano uživate alkohol
• imate debelost
• imate nezdravljeno duševno zdravstveno stanje


Kako se pripravim na dializo?

Zdravstveni delavec lahko da posebna navodila. Morda boste morali biti pred zdravljenjem določen čas tešči.

Med zdravljenjem boste morda želeli nositi udobna oblačila.


Katere vrste dialize lahko izvajamo doma?

Doma lahko izvajate tako hemodializo kot peritonealno dializo. Peritonealno dializo lahko izvajamo sami, medtem ko je za hemodializo pogosto potreben partner. To je lahko prijatelj, družinski član ali medicinska sestra.

Pri obeh vrstah boste predhodno prejeli temeljito usposabljanje od zdravnika.


Kakšni so dolgoročni obeti?

Dializa lahko začasno služi enaki funkciji kot ledvice, dokler se vaše ledvice ne popravijo in spet ne začnejo delovati same.

Toda če imate kronično ledvično bolezen, greste običajno na dializo za stalno ali dokler presaditev ledvice ne postane možnost.

Med hemodializo boste morali omejiti vnos kalija, fosforja in natrija. Morda boste morali voditi evidenco o tem, koliko tekočine zaužijete. Preveč tekočine v telesu lahko povzroči težave.

Nefrolog (zdravnik za ledvice) ima običajno dietetika v ekipi, ki pomaga pri izbiri prehrane.

Če boste dosledni pri dializi, boste tudi zmanjšali možnosti, da boste potrebovali presaditev ledvice.

Prekinitev dialize

Če razmišljate o prenehanju dialize, zdravniku povejte morebitne pomisleke.

Čeprav imate pravico, da kadar koli prekinete kakršno koli zdravljenje, vam lahko predlaga, da se pogovorite s strokovnjakom za duševno zdravje, preden končate to zdravljenje, ki rešuje življenja. Če stanje, ki povzroča odpoved ledvic, ni bilo popravljeno, bo prekinitev dialize sčasoma povzročila smrt.


Zaključek

Dializa je rešilna terapija, ki lahko nadomesti delo nedelujočih ledvic. To je lahko posledica akutne odpovedi ledvic, kronične ledvične bolezni ali drugih težav z ledvicami. Deluje tako, da filtrira vašo kri in pomaga obnoviti ravnovesje tekočine in elektrolitov.

Upoštevati je treba tudi tveganja in zaplete, pa tudi težave z dostopom do zdravljenja. Pogovorite se z zdravnikom o prednostih in slabostih dialize in ga vprašajte, katera vrsta je najboljša za vašo situacijo.


vir: https://www.healthline.com/health/dialysis

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas