fbpx

Kakšni so simptomi odpovedi ledvic?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Odpoved ledvic pogosto povzroči spremembe urina, otekanje in zmedenost. Resnejši simptomi lahko vključujejo težko dihanje, epileptične napade in komo.

Ledvična odpoved – ko vaše ledvice ne morejo več učinkovito delovati – je lahko posledica napredovale kronične ledvične bolezni (CKD) ali akutne ledvične poškodbe (AKI).

Če vaše ledvice ne morejo več filtrirati krvi, se lahko kopičijo odpadne snovi, kar povzroči pomembne simptome.

Možno je, da imate KLB (kronično ledvično bolezen) in tega ne veste, dokler nimate napredovale bolezni in simptomov odpovedi ledvic. Brez zdravljenja lahko odpoved ledvic povzroči smrt.

Preberite, če želite izvedeti več o znakih in simptomih odpovedi ledvic.


Težave s sečili

Imate dve ledvici, od katerih vsaka vsebuje približno 1 milijon nefronov. Vsak nefron vsebuje filtrirno enoto, imenovano glomerul, sestavljeno iz drobnih krvnih žil.

Glomeruli filtrirajo toksine, kislino in odvečno tekočino iz krvi. Ko so vaše ledvice zdrave, ti odpadni produkti zapustijo telo z urinom.

Bolezen ledvic poškoduje nefrone in glomerule, kar oteži njihovo delovanje.

Pri CKD lahko čutite povečano potrebo po uriniranju, zlasti ponoči. Morda boste opazili tudi:

• temen urin
• kri v urinu
• izločanje penastega urina

Ko imate odpoved ledvic, lahko izločate manj urina ali pa ga sploh ne.


Edem (oteklina)

Zmanjšana filtracija ledvic lahko povzroči preobremenitev s tekočino. To lahko povzroči otekanje nog, trebuha in drugih predelov, če je dovolj močno. Lahko povzroči tudi pljučni edem, nabiranje tekočine v pljučih.

Oteklina je lahko tudi posledica nefrotskega sindroma. To se zgodi, ko poškodba nefronov v ledvicah omogoči, da preveč albumina (krožeče beljakovine) zapusti kri in preide v urin.

Nefrotski sindrom povzroča edem (otekanje), zlasti v stopalih, gležnjih in nogah. Morda imate tudi otekanje rok in okoli oči.


Zasoplost

Preobremenitev s tekočino in pljučni edem pri ljudeh z odpovedjo ledvic lahko povzročita dispnejo (kratko dihanje).

Raziskave prav tako povezujejo odpoved ledvic s srčnim popuščanjem, kar lahko poslabša preobremenitev s tekočino in dispnejo.


Utrujenost

Utrujenost je lahko simptom KLB veliko preden stanje napreduje v odpoved ledvic. Ker pa je utrujenost lahko posledica številnih stanj, je zdravniki pogosto ne povezujejo z boleznijo ledvic v zgodnjih fazah.

Ni povsem jasno, zakaj bolezen ledvic povzroča utrujenost. Strokovnjaki menijo, da lahko kopičenje toksinov in nečistoč v krvi vašemu telesu jemlje energijo, kar povzroča šibkost in izčrpanost.


Gastrointestinalni simptomi

Če vaše ledvice ne delujejo več, se v telesu kopičijo telesni odpadki, elektroliti in tekočine. To povzroča abdominalne simptome, kot so:

• slabost
• bruhanje
• izguba apetita


Nevrološki simptomi

Raziskave kažejo, da lahko kronična ledvična bolezen in AKI (akutna ledvična poškodba) vplivata na vaše možgane.

Odrasli in otroci z odpovedjo ledvic so izpostavljeni tveganju za kognitivne motnje, zlasti na področju izvršilnih funkcij. To lahko povzroči težave pri uravnavanju čustev, obvladovanju impulzov in sposobnosti osredotočanja.

Osnovni razlogi za vpliv odpovedi ledvic na možgane niso povsem jasni. Strokovnjaki menijo, da ta učinek povzročajo skupni učinki visokega krvnega tlaka, anemije in kopičenja snovi v krvi (uremija).

Pri odpovedi ledvic lahko uremija povzroči uremično encefalopatijo, možgansko motnjo. Simptomi uremične encefalopatije vključujejo:

• zmedenost
• delirij
• epileptični napadi
• koma


Mišični krči

Odpoved ledvic lahko povzroči spremembo ravnovesja elektrolitov, tako da moti naravno ravnovesje tekočine in elektrolitov v telesu, kot so:

• fosfor
• kalcij
• kalij
• magnezij

Neravnovesje elektrolitov negativno vpliva na sposobnost delovanja živčnega sistema.

Živčni impulzi (komunikacije) med možgani in drugimi deli telesa, vključno z mišicami, postanejo oslabljeni. Mišični krči so pogost rezultat.


Pogosta vprašanja

Kateri so prvi znaki težav z ledvicami?

Zgodnji simptomi so različni in se lahko začnejo subtilno. Vključujejo:

• utrujenost
• težave s spanjem
• suha ali srbeča koža
• oteklina ali zabuhlost okrog oči
• otekle noge ali gležnji
• spremembe v uriniranju, vključno s pogostnostjo, nagoni in penastim ali krvavim urinom
• mišični krči

Ali lahko oseba z odpovedjo ledvic preživi?

Z odpovedjo ledvic lahko preživite, če prejmete ustrezno zdravljenje.

Akutna odpoved ledvic običajno izzveni po uspešnem zdravljenju osnovne bolezni.

Kronična odpoved ledvic ni ozdravljiva, vendar jo je mogoče dolgoročno uspešno zdraviti z dializo ali presaditvijo ledvice.

Kakšne barve je tvoja urin, ko ti odpovedujejo ledvice?

Pri odpovedi ledvic lahko urinirate zelo malo. Urin, ki ga izločate, bo vseboval odvečne beljakovine, toksine in kri, zaradi česar bo videti temnejši kot običajno. Lahko celo postane rjav ali rdeč.


Zaključek

Bolezen ledvic lahko povzroči opazne simptome šele v poznejših fazah, ko je delovanje ledvic resno zmanjšano. Simptomi odpovedi ledvic običajno vključujejo otekanje, spremembe urina in izjemno utrujenost.

Odpoved ledvic je nujno medicinsko stanje, ki zahteva takojšnje zdravljenje. Če imate ali mislite, da bi lahko imeli KLB ali AKI in opazite nove simptome ali simptome, ki se poslabšajo, ne oklevajte in takoj poiščite zdravniško pomoč.


vir: https://www.healthline.com/health/kidney-health/kidney-failure-symptoms

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas