fbpx

Statini zmanjšajo tveganje umiranja pri starejših odraslih s kronično ledvično boleznijo

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

• Starejši odrasli s kronično ledvično boleznijo, ki so jemali statine za zniževanje holesterola, so imeli manjše tveganje za smrt zaradi katerega koli vzroka, je pokazala nova študija.
• Udeleženci v študiji niso imeli zgodovine srčno-žilnih bolezni. Ta vrsta uporabe statinov je znana kot primarna preventiva.
• Strokovnjaki opozarjajo, da je študija vključevala predvsem starejše bele moške, zato rezultati morda ne veljajo za ženske ali rasne/etnične manjšine.

Statini, razred zdravil, ki se običajno uporabljajo za zdravljenje visokega holesterola, so zmanjšali tveganje smrti pri starejših odraslih s kronično ledvično boleznijo, vendar brez anamneze aterosklerotične bolezni srca in ožilja, je pokazala nova študija.

Aterosklerotična kardiovaskularna bolezen, znana tudi kot ateroskleroza, vključuje kopičenje maščobnih oblog, znanih kot plak, na notranjih stenah arterij.

Študija, objavljena 6. decembra v JAMA Network Open, podpira prejšnje raziskave, ki kažejo na koristi uporabe statinov za primarno preventivo pri ljudeh s kronično boleznijo ledvic, so zapisali raziskovalci.

Primarna preventiva je uporaba statinov pri ljudeh brez srčno-žilnih bolezni v anamnezi. Delovna skupina za preventivne storitve Združenih držav Amerike (USPSTF) priporoča ta pristop za določene odrasle osebe z večjim tveganjem za razvoj srčno-žilnih bolezni.

Trenutne klinične smernice priporočajo, da se ljudje z zmerno kronično ledvično boleznijo začnejo zdraviti s statini zaradi tveganja za aterosklerotične bolezni srca in ožilja.

“Vendar pa smernice ne razlikujejo med primarno in sekundarno preventivo” ali tistimi z anamnezo srčno-žilnih bolezni, so zapisali raziskovalci.

“Ta študija krepi pomen preventivne oskrbe pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo,” je povedal dr. Jesse Yang, kardiolog in višji podpredsednik medicinskega menedžmenta pri podjetju za nego ledvic Somatus, ki ni bil vključen v novo študijo.

“Statini skupaj z drugo preventivno oskrbo preprečujejo negativne rezultate za te ogrožene bolnike in jim pomagajo živeti bolj zdravo in daljše življenje,” je povedal za Healthline.


Manjše tveganje smrti zaradi katerega koli vzroka

V študiji 14.828 ljudi, starejših od 65 let, s kronično ledvično boleznijo, so raziskovalci ugotovili, da je uporaba statinov povezana z 9 % manjšim tveganjem smrti zaradi katerega koli vzroka.

Ljudje, ki so jemali statin, so imeli tudi 4 % manjše tveganje za večji neželeni srčno-žilni zaplet, kot sta srčni napad ali možganska kap. Vendar ta razlika ni bila statistično pomembna.

Podatki so prišli iz zdravstvenega sistema Veterans Affairs (VA).

Dr. Bradley Serwer je interventni kardiolog in glavni zdravnik pri VitalSolution, ki bolnišnicam zagotavlja kardiovaskularne in anesteziološke storitve.

Serwer je poudaril, da je VA “že vrsto let vodilni vir medicinskih raziskav.”

Vendar so bili udeleženci študije pretežno belci s povprečno starostjo 74 let. Posledično rezultati morda ne veljajo za druge skupine, kot so ženske ali rasne in etnične manjšine, je Serwer povedal za Healthline.

Poleg tega “ta študija ni ocenila odmerka ali trajanja terapije s statini, da bi določila optimalen izid,” je dejal.

In ker je študija opazovalna, ne dokazuje, da ljudje s kronično ledvično boleznijo, ki jemljejo statine, živijo dlje. “To samo kaže, da obstaja povezava z nižjo umrljivostjo zaradi vseh vzrokov pri tistih, ki so začeli jemati statin,” je dejal Serwer, ki ni bil vključen v novo raziskavo.


Statini preprečujejo srčno-žilne bolezni

Študija tudi ni natančno preučila, zakaj so ljudje, ki so jemali statin, imeli manjše tveganje smrti. Toda “iz številnih drugih študij vemo, da imajo statini številne koristi poleg zgolj znižanja ravni holesterola,” je dejal Serwer.

“Zdravila s statini lahko zmanjšajo stopnjo kapi in srčnega infarkta neodvisno od znižanja holesterola,” je dejal. “In statini pomagajo stabilizirati krvne žile in pomagajo preprečevati nastanek žilnih oblog in razpok oblog.”

Poleg tega je Yang dejal, da imajo ljudje s kronično ledvično boleznijo večje tveganje za kronične bolezni, kot sta hipertenzija in sladkorna bolezen, kar lahko povzroči zgodnejši razvoj bolezni srca in ožilja.

To lahko poveča tveganje za insulinsko rezistenco in dislipidemijo ali nezdrave ravni ene ali več vrst maščob v vaši krvi, je dejal.

Torej je “dokazan učinek statinov na preprečevanje srčno-žilnih bolezni pri bolnikih s presnovnim sindromom verjetno povzročil nižje stopnje srčno-žilnih dogodkov in smrti pri študijskih bolnikih,” je dejal.

Raziskovalci pišejo, da so za potrditev njihovih rezultatov potrebne dodatne raziskave – zlasti randomizirano klinično preskušanje.

Vendar ugotovitve priporočajo, da se pri starejših bolnikih s kronično ledvično boleznijo in brez srčno-žilnih bolezni v anamnezi ne zadržijo ali ukinejo jemanja statinov.


Zaključek

Raziskovalci so pregledali podatke o več kot 14.000 starejših odraslih s kronično ledvično boleznijo in brez zgodovine srčno-žilnih bolezni. Tisti, ki so jemali statine, skupino zdravil za zniževanje holesterola, so imeli manjše tveganje za smrt zaradi katerega koli vzroka.

Klinične smernice priporočajo uporabo statinov pri ljudeh z zmerno kronično ledvično boleznijo zaradi tveganja za aterosklerotično srčno-žilno bolezen. Ta študija potrjuje koristi statinov pri tej populaciji.

Za potrditev rezultatov so potrebne dodatne raziskave, vključno z randomiziranim kliničnim preskušanjem. Potrebne so tudi raziskave na bolj raznoliki populaciji, da bi ugotovili, ali uporaba statinov vsem skupinam koristi podobno.


vir: https://www.healthline.com/health-news/statins-lower-risk-of-dying-in-older-adults-with-chronic-kidney-disease

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas