fbpx

Kaj morate vedeti o hiperlipidemiji

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Hiperlipidemija je medicinski izraz za nenormalno visoke ravni maščob (lipidov) v krvi, ki vključujejo holesterol in trigliceride. Lahko jo podedujete ali pa se razvije zaradi dejavnikov življenjskega sloga, vključno s prehrano in premalo telesne dejavnosti.

Najpogostejša vrsta hiperlipidemije je visok holesterol. Druge oblike hiperlipidemije vključujejo hipertrigliceridemijo in mešano hiperlipidemijo, pri kateri so visoke ravni holesterola in trigliceridov.

Hiperlipidemija je zelo pogosta, zlasti v sodobnih razvitih državah. Narašča tudi po vsem svetu.

V Združenih državah ima 94 milijonov ljudi, starejših od 20 let, povišano raven skupnega holesterola. To znaša približno 50 odstotkov vseh odraslih v ZDA.

Ljudje z nezdravljeno hiperlipidemijo imajo dvakrat večjo verjetnost, da bodo razvili koronarno arterijsko bolezen (CAD) kot tisti z normalnimi ravnmi holesterola. To lahko povzroči zamašitev arterij, kar lahko povzroči srčni infarkt, možgansko kap ali druge resne težave.

Vendar je hiperlipidemija običajno precej obvladljiva in tem izrednim dogodkom se je pogosto mogoče izogniti. Ključna je zgodnja diagnoza in načrt zdravljenja, da preprečimo njeno napredovanje.

Razumevanje holesterola

Holesterol je maščobna snov, ki potuje skozi krvni obtok na beljakovinah, imenovanih lipoproteini.

Če imate v krvi preveč holesterola, se lahko ta kopiči na stenah krvnih žil in tvori obloge. Sčasoma se obloge povečajo in začnejo mašiti vaše arterije. To lahko povzroči naslednje:

• srčna bolezen
• srčni infarkt
• možganska kap
• bolezen perifernih arterij, ki lahko povzroči ishemijo uda ali gangreno

Obstajata dve vrsti holesterola, LDL in HDL. Verjetno ste slišali, da jih imenujejo “slab” oziroma “dober” holesterol.

LDL (»slab«) holesterol se kopiči v stenah arterij, zaradi česar postanejo trde in ozke. HDL (»dobri«) holesterol očisti presežek »slabega« holesterola in ga premakne stran od arterij nazaj v jetra.


Vzroki in dejavniki tveganja

Hiperlipidemija je neravnovesje holesterola v krvi, ki ga povzroča kombinacija preveč holesterola LDL in premalo holesterola HDL, da bi ga očistili.

Obstajata dve glavni klasifikaciji hiperlipidemije: družinska in pridobljena. Družinski tip izhaja iz genov, ki jih podedujete od staršev.

Pridobljena vrsta je posledica tega:

• osnovna zdravstvena stanja
• zdravila, ki jih jemljete
• izbire življenjskega sloga

Pridobljena hiperlipidemija

Pridobljena hiperlipidemija je največkrat posledica nekaterih dejavnikov življenjskega sloga. Lahko je tudi posledica zdravil, ki jih jemljete, ali osnovnih zdravstvenih težav.

Vzroki hiperlipidemije zaradi življenjskega sloga

Dejavniki življenjskega sloga lahko zvišajo raven “slabega” holesterola in znižajo raven “dobrega” holesterola.

Po podatkih Ameriškega združenja za srce glavne izbire življenjskega sloga, ki povečajo vaše možnosti za razvoj visoke ravni holesterola, vključujejo naslednje:

• neuravnotežena prehrana
• premalo gibanja
• kajenje ali redna izpostavljenost pasivnemu kajenju
• prekomerna telesna teža ali debelost
• prekomerno uživanje alkohola (čeprav ima pitje zmernih količin rdečega vina lahko pozitiven učinek)

Zdravstvena stanja, ki prispevajo k hiperlipidemiji

Nekatera zdravstvena stanja lahko prispevajo tudi k visokemu holesterolu:

• bolezni ledvic
• diabetes
• sindrom policističnih jajčnikov (PCOS)
• premalo delujoča ščitnica
• bolezen jeter

K visokemu holesterolu lahko prispevajo tudi druge dedne bolezni in nosečnost.

Zdravila, ki prispevajo k hiperlipidemiji

Na raven holesterola lahko včasih vplivajo nekatera zdravila, kot so:

• kontracepcijske tablete
• diuretiki
• kortikosteroidi
• protiretrovirusna zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje HIV
• zaviralci beta

Zaviralci adrenergičnih receptorjev beta redko vplivajo na raven holesterola in pogosto ne dovolj, da bi bila potrebna prekinitev jemanja teh zdravil.

Družinska kombinirana hiperlipidemija

Družinska kombinirana hiperlipidemija (ali mešana hiperlipidemija) je vrsta, ki jo lahko podedujete od staršev ali starih staršev. Povzroča visok holesterol in visoke ravni trigliceridov.

Ljudje z družinsko kombinirano hiperlipidemijo pogosto razvijejo visok holesterol ali visoke ravni trigliceridov v najstniških letih in dobijo diagnozo v svojih 20-ih ali 30-ih. To stanje poveča možnosti zgodnje bolezni koronarnih arterij in srčnega infarkta.

Za razliko od ljudi s tipično hiperlipidemijo se lahko pri ljudeh z družinsko kombinirano hiperlipidemijo pojavijo simptomi bolezni srca in ožilja zgodaj v življenju, kot so:

• bolečine v prsih v mladosti
• srčni infarkt v mladosti
• krči v mečih med hojo
• rane na prstih, ki se ne celijo pravilno
• simptomi možganske kapi, vključno s težavami pri govoru, povešenostjo na eni strani obraza ali šibkostjo okončin


Znaki in simptomi

Hiperlipidemija običajno ne kaže simptomov, dokler ne napreduje do stanja, ko imajo ljudje nujne zaplete, kot sta srčni napad ali možganska kap. Do teh lahko pride, ko visok holesterol povzroči nabiranje oblog v arterijah, ki omejujejo ali blokirajo pretok krvi.

S preprostim krvnim testom boste vi in ​​vaš zdravnik izvedeli raven holesterola v krvi.

Smernice iz leta 2018, objavljene v Journal of the American College of Cardiology (JACC), predlagajo, da se skupna raven holesterola v krvi nad 240 miligramov na deciliter (mg/dL) šteje za visoko, medtem ko se ravni nad 200 mg/dl štejejo za povišane. Vendar se to lahko razlikuje glede na številne dejavnike.

CDC priporoča, da na splošno opravite test holesterola, začenši pri starosti 20 let, nato:

• vsakih 5 let, če imate majhno tveganje za srčno-žilne bolezni
• pogosteje kot vsakih 5 let, če imate dejavnike tveganja za bolezni srca in ožilja

Včasih so testi primerni za otroke in mladostnike. CDC poudarja, da ima 1 od 5 mladostnikov v Združenih državah visok holesterol.

Posvetujte se s svojim zdravnikom o testu holesterola za vašega otroka, če:

• je vaša družina imela zgodnje srčne napade ali bolezni srca
• ima vaš otrok prekomerno telesno težo ali debelost
• ima vaš otrok sladkorno bolezen


Kako se diagnosticira

Hiperlipidemija nima simptomov, zato je edini način, da jo odkrijete, da vaš zdravnik zahteva krvni test, imenovan lipidni panel ali lipidni profil. Vaš zdravnik bo na podlagi vaše lipidne plošče postavil diagnozo hiperlipidemije.

Ta test določa raven holesterola. Zdravnik bo vzel vzorec vaše krvi in ​​ga poslal v laboratorij na testiranje, nato pa vam bo poslal popolno poročilo. Poročilo bo pokazalo vaše ravni naslednjega:

• skupni holesterol
• holesterol lipoproteinov nizke gostote (LDL).
• holesterol lipoproteinov visoke gostote (HDL).
• trigliceridi

Zdravnik vam bo morda naročil, da ste 8 do 12 ur pred odvzemom krvi tešči. To pomeni, da se boste morali v tem času izogibati uživanju hrane ali pijače razen vode. Vendar nedavne študije kažejo, da post ni vedno potreben, zato upoštevajte zdravnikova navodila.

Varne ravni holesterola se lahko razlikujejo od osebe do osebe, odvisno od zdravstvene anamneze in trenutnih zdravstvenih težav in jih je najbolje določiti s svojim zdravnikom.


Zdravljenje hiperlipidemije

Spremembe življenjskega sloga so prva linija zdravljenja hiperlipidemije. Če ti ne zadoščajo, vam bo zdravnik morda predpisal zdravila za pomoč pri obvladovanju visokega holesterola.

Spremembe življenjskega sloga

Spremembe življenjskega sloga so pogosto ključne za obvladovanje hiperlipidemije doma. Tudi če je vaša hiperlipidemija podedovana (družinska kombinirana hiperlipidemija), so spremembe življenjskega sloga še vedno bistveni del zdravljenja.

Že te spremembe so lahko dovolj za zmanjšanje tveganja za zaplete, kot so bolezni srca in možganska kap.

Če že jemljete zdravila za obvladovanje hiperlipidemije, lahko spremembe življenjskega sloga izboljšajo njihove učinke na zniževanje holesterola.

Jejte hrano, zdravo za srce

Če spremenite svojo prehrano, lahko znižate raven holesterola LDL in povečate raven holesterola HDL. Tukaj je nekaj sprememb, ki jih lahko naredite:

Izberite bolj zdrave maščobe. Izogibajte se nasičenim maščobam, ki jih najdemo predvsem v rdečem mesu, slanini, klobasah in polnomastnih mlečnih izdelkih. Če je mogoče, izberite bolj puste beljakovine, kot so piščanec, puran in ribe. Za kuhanje uporabljajte mononenasičene maščobe, kot so olivno, avokadovo in repično olje.
Izključite transmaščobe. Transmaščobe se nahajajo v ocvrti hrani in predelani hrani, kot so piškoti, krekerji in drugi prigrizki. Preverite sestavine na etiketah izdelkov. Preskočite vse izdelke, ki navajajo »delno hidrogenirano olje«.
Uživajte več omega-3. Omega-3 maščobne kisline imajo številne koristi za srce. Najdete jih v nekaterih vrstah rib, vključno z lososom, skušo in sledom. Najdemo jih tudi v nekaterih oreščkih in semenih, kot so orehi in lanena semena.
Povečajte vnos vlaknin. Vse vlaknine so zdrave za srce, toda topne vlaknine, ki jih najdemo v ovsu, otrobih, sadju, fižolu in zelenjavi, lahko znižajo raven holesterola LDL.
Naučite se receptov za zdravo srce.
Jejte več sadja in zelenjave. Vsebujejo veliko vlaknin in vitaminov ter malo nasičenih maščob.

Ohranjajte zdravo težo

Če imate visoko telesno težo ali debelost, lahko izguba teže pomaga znižati raven skupnega holesterola.

Hujšanje se začne z ugotavljanjem, koliko kalorij vnesete in koliko porabite. Tipična odrasla oseba mora iz prehrane zmanjšati 3500 kalorij, da izgubi približno pol kilograma.

Vendar vam tega postopka ni treba začeti sami. Lahko sodelujete z zdravnikom ali registriranim dietetikom, da ustvarite načrt prehranjevanja, ki deluje za vas, skupaj s povečano telesno aktivnostjo, tako da boste porabili več kalorij, kot jih jeste.

Postanite aktivni, če lahko

Telesna dejavnost je pomembna za splošno zdravje, izgubo teže in raven holesterola. Ko nimate dovolj telesne dejavnosti, se raven HDL holesterola zniža. To pomeni, da ni dovolj “dobrega” holesterola, da bi “slabi” holesterol odpeljal stran od vaših arterij.

Za znižanje ravni skupnega holesterola potrebujete le 40 minut zmerne do močne vadbe 3- ali 4-krat na teden. Cilj naj bo 150 minut skupne vadbe vsak teden.

To je lahko videti kot karkoli, kar počnete radi, vendar vam lahko nekaj od naslednjega pomaga dodati vadbo vaši dnevni rutini:

• Poskusite se v službo voziti s kolesom.
• S psom se hitro sprehajajte.
• Izvajajte plavalne kroge v bazenu.
• Obiščite telovadnico (in jo uporabljajte!).
• Pojdite po stopnicah namesto z dvigalom.
• Če uporabljate javni prevoz, izstopite postajo ali dve prej.

Poiščite strategije za prenehanje kajenja

Kajenje znižuje raven “dobrega” holesterola in zvišuje trigliceride. Tudi če vam niso diagnosticirali hiperlipidemije, lahko kajenje poveča tveganje za bolezni srca.

Pogovorite se s svojim zdravnikom o prenehanju kajenja ali poskusite z nikotinskim obližem. Nikotinske obliže dobite v lekarni brez recepta.

Zdravila

Če spremembe življenjskega sloga niso dovolj za zdravljenje vaše hiperlipidemije, vam bo zdravnik morda predpisal zdravila.

Statini so zdravila prve izbire za hiperlipidemijo. Če ne prenašate statinov ali če ne znižajo dovolj LDL holesterola, so nedavno razvili zdravila za mRNA in monoklonska protitelesa.

Običajna zdravila za zniževanje holesterola in trigliceridov vključujejo:

• statini, kot so:
◦ atorvastatin (Lipitor)
◦ fluvastatin (Lescol XL)
◦ lovastatin (Altoprev)
◦ pitavastatin (Livalo)
◦ pravastatin (Pravachol)
◦ rosuvastatin (Crestor)
◦ simvastatin (Zocor)
• smole, ki vežejo žolčne kisline, kot so:
◦ holestiramin (Prevalite)
◦ kolesevelam (Welchol)
◦ holestipol (Colestid)
• zaviralci absorpcije holesterola, kot je ezetimib (Zetia/Nexlizet)
• injekcijske alternative statinom, kot sta alirokumab (Praluent) ali evolokumab (Repatha)
• fibrati, kot je fenofibrat (Fenoglide, Tricor, Triglide) ali gemfibrozil (Lopid)
• niacin (Niacor)
• dodatki omega-3 maščobnih kislin
• drugi dodatki za zniževanje holesterola

Nova zdravila za visok holesterol

Inclisiran

Inclisiran je novo zdravilo, ki uporablja tehnologijo mRNA. V Evropi je bil odobren, v Združenih državah pa še ne.

Klinična preskušanja leta 2020 so pokazala, da lahko zdravilo zniža raven holesterola LDL za 50 odstotkov pri ljudeh, ki bodisi ne prenašajo standardna zdravila statin ali so odporni nanj.

Inclisiran je pionirsko zdravilo za holesterol v tako imenovani “terapiji z majhno motečo RNA”. To je vrsta zdravila, ki blokira ali moti delovanje prenašalca RNA (mRNA). MRNA je molekula, ki nosi kodo za izdelavo določenega proteina.

V primeru zdravila Inclisiran ta blokira ali moti tvorbo encima, imenovanega PCSK9 (proprotein konvertaza subtilisin keksin tipa 9). Ta encim povzroča težave z receptorji LDL v jetrih, ki so potrebni za prevzem holesterola LDL v jetrnih celicah.

Z blokiranjem aktivnosti PCSK9 Inclisiran pomaga telesu zmanjšati količino holesterola LDL. Zdravilo je namenjeno zdravljenju hiperlipidemije pri odraslih, pri katerih visok holesterol LDL vztraja tudi med zdravljenjem s statinom v največjem odmerku, ki ga še prenašajo.

Bempedojska kislina (Nexlitol) in ezetimib (Nexlizet)

Dve zdravili Nexlitol in Nexlizet, ki ju je FDA odobrila leta 2020, sta prvi novi nestatinski zdravili za holesterol, ki ju je odobrila FDA od leta 2002.

Nexlitol vsebuje bempedojsko kislino, za katero so v kliničnih preskušanjih dokazali, da zavira holesterol. Zasnovan je za jemanje v kombinaciji z največjim sprejemljivim odmerkom statinov.

Zdravilo Nexlizet vsebuje ezetimib, ki znižuje holesterol tako, da telesu preprečuje absorpcijo holesterola iz hrane. Zasnovan je tudi za jemanje skupaj s statini.

Tako Nexlitol kot Nexlizet lahko povzročita resne neželene učinke. Vaš zdravnik vam lahko pomaga pri odločitvi, ali bi eno od teh zdravil koristilo vašemu načrtu zdravljenja.

Alirocumab (Praluent)

FDA je leta 2021 odobrila Praluent (alirocumab) kot dodatno zdravljenje družinske hiperholesterolemije. To je genetska bolezen, ki povzroča zelo visok holesterol.

Praluent je leta 2015 prvotno odobrila FDA za zdravljenje bolezni srca in primarno podedovane hiperlipidemije. Takrat je bil prvi zaviralec PCSK9, ki ga je odobrila FDA.

Zaviralci PCSK9 delujejo tako, da se vežejo na gen PCSK9 in tako preprečijo, da bi razgradil receptorje LDL v jetrih, ki pomagajo zniževati holesterol LDL v telesu. To se razlikuje od novega zdravila mRNA Inclirisan, saj se inhibitorji pritrdijo na gen PCSK9, medtem ko zdravilo mRNA preprečuje nastajanje PCSK9.

Alirocumab, aktivno zdravilo v Praluentu, je monoklonsko protitelo. To je beljakovina, sintetizirana v laboratoriju, ki se obnaša kot protitelesa, ki jih tvori človeško telo.

Praluent je na voljo kot tekoča raztopina v napolnjenem injekcijskem peresniku. Dajete ga v obliki injekcije vsake 2 do 4 tedne, kar lahko naredite doma. Ima številne poročane možne stranske učinke, zato se posvetujte s svojim zdravnikom, ali bi ustrezal vašemu načrtu zdravljenja.


Kako preprečiti visok holesterol

Spremenite lahko svoj življenjski slog, da preprečite visok holesterol ali zmanjšate tveganje za razvoj hiperlipidemije:

• Telovadite več dni na teden, če lahko.
• Jejte hrano z nizko vsebnostjo nasičenih in trans maščob.
• V svojo prehrano redno vključite veliko sadja, zelenjave, fižola, oreščkov, polnozrnatih žitaric in rib.
• Omejite rdeče meso in predelano meso, kot so slanina, klobase in narezki.
• Ohranjajte telesno težo, ki je za vas zdrava.
• Jejte veliko zdravih maščob, kot so tiste v avokadu, mandljih in oljčnem olju.

Morda boste želeli preizkusiti prehranjevalni načrt za zdravo srce, kot je sredozemska dieta, ki vključuje veliko zgoraj omenjenih hranljivih živil.


Zaključek

Ljudje z nezdravljeno hiperlipidemijo imajo dvojno tveganje za razvoj koronarne srčne bolezni kot tisti z normalno ravnjo holesterola. Koronarna srčna bolezen lahko povzroči srčni napad, možgansko kap ali druge resne težave.

Vendar pa je hiperlipidemija zelo ozdravljiva in se je pogosto mogoče izogniti zapletom.

Morda boste lahko preprečili zaplete in obvladali hiperlipidemijo z izbiro življenjskega sloga, kot je:

• uživanje uravnotežene in s hranili bogate prehrane
• redna vadba
• izogibanje kajenju
• vzdrževanje zdrave telesne teže

Če izbira življenjskega sloga ne zadostuje, se lahko pogovorite s svojim zdravnikom o dodajanju zdravil, kot so statini, ki vam bodo pomagala znižati holesterol in trigliceride na zdravo raven.


vir: https://www.healthline.com/health/hyperlipidemia

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas