fbpx

Test TSH (ščitnični stimulirajoči hormon)

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Test ščitničnega stimulirajočega hormona (TSH) meri količino TSH v krvi. Krvni test lahko izmeri TSH in pomaga zdravniku diagnosticirati stanje ščitnice, kot je hipotiroidizem ali hipertiroidizem.


Kaj je test hormona, ki stimulira ščitnico?

Test ščitničnega stimulirajočega hormona (TSH) meri količino TSH v krvi. TSH tvori hipofiza, ki se nahaja na dnu možganov. Odgovorna je za uravnavanje količine hormonov, ki jih sprošča ščitnica.

Ščitnica je majhna žleza v obliki metulja, ki se nahaja na sprednji strani vratu. Je pomembna žleza, ki tvori tri primarne hormone:

• trijodtironin (T3)
• tiroksin (T4)
• kalcitonin

Ščitnica nadzoruje številne različne telesne funkcije, vključno s presnovo in rastjo, s sproščanjem teh treh hormonov.

Vaša ščitnica bo tvorila več hormonov, če vaša hipofiza tvori več TSH. Na ta način obe žlezi delujeta skupaj, da zagotovita tvorbo prave količine ščitničnih hormonov.

Ko pa je ta sistem moten, lahko vaša ščitnica tvori preveč ali premalo hormonov.

Test TSH se pogosto izvaja za določitev osnovnega vzroka nenormalnih ravni ščitničnih hormonov. Uporablja se tudi za odkrivanje premajhnega ali čezmernega delovanja ščitnice. Z merjenjem ravni TSH v krvi lahko zdravnik ugotovi, kako dobro deluje ščitnica.


Zakaj se izvaja test ščitničnega stimulirajočega hormona?

Zdravnik vam lahko naroči test TSH, če imate simptome motnje ščitnice. Bolezni ščitnice lahko kategoriziramo kot hipotiroidizem ali hipertiroidizem.

Hipotiroidizem

Hipotiroidizem je stanje, pri katerem ščitnica tvori premalo hormonov, zaradi česar se presnova upočasni. Simptomi hipotiroidizma vključujejo utrujenost, šibkost in težave s koncentracijo.

Sledi nekaj najpogostejših vzrokov za hipotiroidizem:

Hashimotov tiroiditis. To je avtoimunsko stanje, ki povzroči, da telo napade lastne celice ščitnice. Posledično ščitnica ne more tvoriti zadostne količine hormonov. Stanje ne povzroča vedno simptomov, zato lahko napreduje več let, preden povzroči opazno škodo.
Tiroiditis. To je vnetje ščitnice. Pogosto ga povzroči virusna okužba ali avtoimunska motnja, kot je Hashimotov tiroiditis. To stanje moti tvorjenje ščitničnih hormonov in sčasoma povzroči hipotiroidizem.
Poporodni tiroiditis. To je začasna oblika tiroiditisa, ki se lahko pri nekaterih ženskah razvije po porodu.
Pomanjkanje joda. Ščitnica uporablja jod za tvorjenje hormonov. Pomanjkanje joda lahko povzroči hipotiroidizem. Zaradi razširjene uporabe jodirane soli je v Združenih državah to izjemno redko. Vendar je pogostejše v drugih regijah sveta.

Hipertiroidizem

Hipertiroidizem je stanje, pri katerem ščitnica proizvaja preveč hormonov, zaradi česar se metabolizem pospeši. Simptomi hipertiroidizma vključujejo povečan apetit, tesnobo in težave s spanjem.

Sledi nekaj najpogostejših vzrokov za hipertiroidizem:

Gravesova bolezen. To je pogosta motnja, pri kateri se ščitnica poveča in tvori čezmerno količino hormonov. Stanje ima veliko enakih simptomov kot hipertiroidizem in pogosto prispeva k razvoju hipertiroidizma.
Tiroiditis. Sčasoma vodi v hipotiroidizem, vendar kratkoročno lahko sproži tudi hipertiroidizem. To se lahko zgodi, ko vnetje povzroči, da ščitnica tvori preveč hormonov in jih sprosti vse naenkrat.
Presežek joda. Preveč joda v telesu lahko povzroči čezmerno delovanje ščitnice. To se običajno pojavi kot posledica stalne uporabe zdravil, ki vsebujejo jod. Ta zdravila vključujejo nekatere sirupe proti kašlju in amiodaron, ki se uporablja za zdravljenje srčnih aritmij.
Vozli na ščitnici. To so benigne zatrdline, ki včasih nastanejo na ščitnici. Ko se te grudice začnejo povečevati, lahko postanejo čezmerno aktivne in ščitnica lahko začne tvoriti preveč hormonov.


Kako se pripravim na test hormona, ki stimulira ščitnico?

Test TSH ne zahteva posebne priprave. Vendar pa je pomembno, da svojemu zdravniku poveste, če jemljete zdravila, ki bi lahko vplivala na točnost meritve TSH. Nekatera zdravila, ki bi lahko vplivala na test TSH, so:

• amiodaron
• dopamin
• litij
• prednizon
• kalijev jodid
• biotin

Morda se boste morali izogibati uporabi teh zdravil pred testom. Vendar pa ne prenehajte jemati svojih zdravil, razen če vam tako naroči zdravnik.


Kako poteka testiranje ščitničnega hormona?

Test TSH vključuje odvzem vzorca krvi. Kri se običajno vzame iz vene, ki je znotraj notranjega komolca.

Zdravstveni delavec bo izvedel naslednji postopek:

1. Najprej bo očistil območje z antiseptično ali drugo raztopino za sterilizacijo.
2. Nato vam bo okoli roke zavezal elastiko, da bodo žile nabreknile s krvjo.
3. Ko najde veno, bo tja vstavil iglo za odvzem krvi. Kri bo zbrana v majhno epruveto ali vialo, pritrjeno na iglo.
4. Ko bo odvzel dovolj krvi, bo iglo odstranil in mesto vboda pokril s povojem, da ustavi morebitno krvavitev.

Vzorec krvi bo poslan v laboratorij na analizo.

Ko vaš zdravnik prejme rezultate preiskave, se bo dogovoril za sestanek z vami, da se pogovorite o rezultatih.


Kaj pomenijo rezultati testa ščitničnega hormona?

Normalno območje ravni TSH je od 0.4 do 4.0 mili-internacionalnih enot na liter. Če se že zdravite zaradi bolezni ščitnice, je normalno območje od 0.5 do 3.0 milimednarodnih enot na liter.

Vrednost nad normalno vrednostjo običajno pomeni, da ščitnica deluje premalo. To kaže na hipotiroidizem. Ko ščitnica ne tvori dovolj hormonov, hipofiza sprosti več TSH, da bi jo poskušala spodbuditi.

Vrednost pod normalno vrednostjo pomeni, da je ščitnica čezmerno aktivna. To kaže na hipertiroidizem. Ko ščitnica tvori preveč hormonov, hipofiza sprosti manj TSH.

Glede na rezultate bo zdravnik morda želel opraviti dodatne preiskave za potrditev diagnoze.


vir: https://www.healthline.com/health/tsh

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas