fbpx

Odstranitev ščitnice

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav


Operacija ščitnice

Ščitnica je majhna žleza v obliki metulja. Nahaja se v spodnjem sprednjem delu vratu, tik pod glasilkami

Ščitnica tvori hormone, ki jih kri prenaša v vsa tkiva v telesu. Pomaga uravnavati metabolizem – proces, pri katerem telo hrano spremeni v energijo. Ima tudi vlogo pri ohranjanju pravilnega delovanja organov in pomaga telesu ohranjati toploto.

Včasih ščitnica tvori preveč hormonov. Lahko se razvijejo tudi strukturne težave, kot je otekanje in rast cist ali vozličkov. Ob pojavu teh težav bo morda potrebna operacija ščitnice.

Operacija ščitnice vključuje odstranitev celotne ščitnice ali njenega dela. Zdravnik bo to operacijo izvedel v bolnišnici, medtem ko je bolnik pod splošno anestezijo.


Razlogi za operacijo ščitnice

Najpogostejši razlog za operacijo ščitnice je prisotnost vozličev ali tumorjev na ščitnici. Večina vozličev je benignih, nekateri pa so lahko rakavi ali predrakavi.

Celo benigni vozliči lahko povzročijo težave, če zrastejo dovolj, da ovirajo grlo, ali če spodbujajo ščitnico k prekomernemu tvorjenju hormonov (stanje, imenovano hipertiroidizem).

Operacija lahko odpravi hipertiroidizem. Hipertiroidizem je pogosto posledica avtoimunske motnje, imenovane Gravesova bolezen.

Gravesova bolezen povzroči, da telo napačno prepozna ščitnico kot tuje telo in pošlje protitelesa, da jo napadejo. Ta protitelesa vnamejo ščitnico in povzročijo čezmerno tvorbo hormonov.

Drug razlog za operacijo ščitnice je otekanje ali povečanje ščitnice. To se imenuje golša. Tako kot veliki vozli lahko golše zamašijo grlo in ovirajo prehranjevanje, govorjenje in dihanje.


Vrste operacij ščitnice

Obstaja več različnih vrst operacij ščitnice. Najpogostejše so lobektomija, subtotalna tiroidektomija in totalna tiroidektomija.

Lobektomija

Včasih vozlič, vnetje ali oteklina prizadene le polovico ščitnice. Ko se to zgodi, bo zdravnik odstranil le enega od obeh režnjev. Del, ki ostane za njim, mora ohraniti del ali vso svojo funkcijo.

Vmesna tiroidektomija

Z vmesno tiroidektomijo se odstrani ščitnica, vendar ostane manjši del ščitničnega tkiva. Ta ohranja nekaj delovanja ščitnice.

Mnogi posamezniki, ki so podvrženi tej vrsti operacije, razvijejo hipotiroidizem, stanje, ki se pojavi, ko ščitnica ne tvori dovolj hormonov. To se zdravi z dnevnimi hormonskimi dodatki.

Popolna tiroidektomija

Z popolno tiroidektomijo se odstrani celotna ščitnica in ščitnično tkivo. Ta operacija je primerna, kadar vozliči, oteklina ali vnetje prizadenejo celotno ščitnico ali če je prisoten rak.


Kako poteka operacija ščitnice?

Operacija ščitnice poteka v bolnišnici. Pomembno je, da po polnoči pred operacijo ne jeste ali pijete ničesar.

Ko prispete v bolnišnico, se boste prijavili in nato odšli v prostor za pripravo, kjer boste slekli oblačila in oblekli bolnišnično haljo. Medicinska sestra vam bo v zapestje ali roko vstavila intravensko injekcijo za dajanje tekočine in zdravil.

Pred operacijo se boste srečali s svojim kirurgom. Opravili bodo hiter pregled in odgovorili na vsa vaša vprašanja o posegu. Srečali se boste tudi z anesteziologom, ki vam bo med postopkom dajal zdravilo, zaradi katerega boste spali.

Ko bo čas za operacijo, boste v operacijsko sobo vstopili na vozičku. Anesteziolog vam bo injiciral zdravilo v veno intravenozno. Zdravilo lahko hladi ali peče, ko vstopi v vaše telo, vendar vas bo hitro potopilo v globok spanec.

Kirurg bo naredil rez nad ščitnico in skrbno odstranil celotno žlezo ali njen del. Ker je ščitnica majhna in obdana z živci in žlezami, lahko postopek traja 2 uri ali več.

Zbudili se boste v sobi za okrevanje, kjer bo osebje poskrbelo, da vam bo udobno. Preverili bodo vaše vitalne znake in vam po potrebi dali zdravila proti bolečinam. Ko bo vaše stanje stabilno, vas bodo premestili v sobo, kjer boste ostali na opazovanju 24 do 48 ur.

Robotska tiroidektomija

Druga vrsta operacije se imenuje robotska tiroidektomija. Pri robotski tiroidektomiji lahko kirurg odstrani celotno ščitnico ali njen del skozi aksilarni rez (skozi pazduho) ali transoralno (skozi usta).


Naknadna nega

Dan po operaciji lahko nadaljujete z večino običajnih dejavnosti. Vendar počakajte vsaj 10 dni ali dokler vam zdravnik ne dovoli, da se vključite v naporne dejavnosti, kot je fizična vadba z velikim naporom.

Grlo vas bo verjetno bolelo še nekaj dni. Za lajšanje bolečin boste morda lahko vzeli zdravila proti bolečinam brez recepta, kot sta ibuprofen ali acetaminofen. Če ta zdravila ne olajšajo bolečin, vam lahko zdravnik predpiše narkotična zdravila proti bolečinam.

Po operaciji se lahko razvije hipotiroidizem. Če se to zgodi, vam bo zdravnik predpisal neko obliko levotiroksina, ki vam bo pomagal uravnovesiti raven hormonov. Za iskanje najboljšega odmerka za vas bo morda potrebnih več prilagoditev in preiskav krvi.


Tveganja operacije ščitnice

Kot pri vsaki večji operaciji tudi pri operaciji ščitnice obstaja tveganje neželene reakcije na splošno anestezijo. Druga tveganja vključujejo močno krvavitev in okužbo.

Tveganja, značilna za operacijo ščitnice, se redko pojavijo. Vendar sta dve najpogostejši nevarnosti:

• poškodbe ponavljajočih se laringealnih živcev (živcev, povezanih z vašimi glasilkami)
• poškodbe obščitničnih žlez (žlez, ki nadzorujejo raven kalcija v telesu)

Dodatki lahko zdravijo nizke ravni kalcija (hipokalciemija). Zdravljenje je treba začeti čim prej. Obvestite svojega zdravnika, če se počutite živčni ali vznemirjeni ali če vam mišice začnejo trzati. To so znaki nizkega kalcija.

Od vseh bolnikov s tiroidektomijo bo le pri manjšini prišlo do hipokalciemije. Od tistih, pri katerih se razvije hipokalciemija, jih približno 75 odstotkov ozdravi v enem letu.


vir: https://www.healthline.com/health/thyroid-gland-removal

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas