fbpx

Primarni hipotiroidizem

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav


Kaj je primarni hipotiroidizem?

Vaša ščitnica nadzoruje metabolizem vašega telesa. Za stimulacijo ščitnice vaša hipofiza sprošča hormon, znan kot ščitnično stimulirajoči hormon (TSH). Vaša ščitnica nato sprosti dva hormona, T3 in T4. Ti hormoni nadzorujejo vaš metabolizem.

Pri hipotiroidizmu vaša ščitnica ne tvori dovolj teh hormonov. To je znano tudi kot premajhno delovanje ščitnice.

Obstajajo tri vrste hipotiroidizma: primarni, sekundarni in terciarni.

Pri primarnem hipotiroidizmu se vaša ščitnica pravilno stimulira. Vendar pa ne more tvoriti dovolj ščitničnih hormonov, da bi vaše telo pravilno delovalo. To pomeni, da je vaša ščitnica sama vir težave.

Pri sekundarnem hipotiroidizmu vaša hipofiza ne spodbuja ščitnice, da tvori dovolj hormonov. Z drugimi besedami, težava ni v vaši ščitnici. Enako velja za terciarni hipotiroidizem.


Kaj povzroča primarni hipotiroidizem?

Najpogostejši vzrok primarnega hipotiroidizma je Hashimotov tiroiditis. To je avtoimunska bolezen, ki povzroči, da vaš imunski sistem pomotoma napade vašo ščitnico.

Primarni hipotiroidizem lahko razvijete tudi zaradi številnih drugih razlogov.

Če ste imeli hipertiroidizem (ali prekomerno delovanje ščitnice), ste zaradi zdravljenja morda imeli hipotiroidizem. Običajno zdravljenje hipertiroidizma je radioaktivni jod. To zdravljenje uniči ščitnico. Manj pogosto zdravljenje hipertiroidizma vključuje kirurško odstranitev dela ali celotne ščitnice. Oboje lahko povzroči hipotiroidizem.

Če bi imeli raka ščitnice, bi vam zdravnik za zdravljenje raka kirurško odstranil ščitnico ali njen del.

Drugi možni vzroki hipotiroidizma vključujejo:

• premalo joda v prehrani
• prirojena bolezen
• nekatera zdravila
• virusni tiroiditis

V nekaterih primerih lahko ženska po porodu razvije hipotiroidizem. Po podatkih Nacionalnega inštituta za zdravje je bolezen najpogostejša pri ženskah in ljudeh, starejših od 60 let.


Kakšni so simptomi primarnega hipotiroidizma?

Simptomi hipotiroidizma se od osebe do osebe zelo razlikujejo. Simptomi se običajno razvijajo počasi in so odvisni od resnosti bolezni.

Sprva boste morda opazili splošne simptome, kot so:

• utrujenost
• letargija
• občutljivost na mraz
• depresija
• mišična oslabelost

Ker ščitnični hormoni nadzorujejo presnovo vseh vaših celic, se lahko tudi zredite.

Drugi možni simptomi vključujejo:

• bolečine v sklepih ali mišicah
• zaprtje
• lomljivi lasje ali nohti
• hripavost glasu
• zabuhlost obraza

Z napredovanjem bolezni postanejo ti simptomi postopoma hujši.

Če je vaš hipotiroidizem izjemno hud, lahko padete v komo, znano kot miksedemska koma. To je življenjsko nevarno stanje.


Kako se diagnosticira primarni hipotiroidizem?

Če imate fizične simptome hipotiroidizma, se bo vaš zdravnik morda odločil, da bo opravil preiskave, da preveri, ali imate to stanje.

Vaš zdravnik bo običajno uporabil preiskavo krvi, da preveri vaše vrednosti T4 in TSH. Če vaša ščitnica ne deluje pravilno, bo vaša hipofiza tvorila več TSH, da bi spodbudila ščitnico, da sprošča več T3 in T4. Povišana raven TSH lahko zdravniku nakazuje, da imate težave s ščitnico.


Kako se zdravi primarni hipotiroidizem?

Zdravljenje hipotiroidizma vključuje jemanje zdravil za nadomestitev manjkajočih ščitničnih hormonov. Zdravnik vam bo običajno predpisal majhni odmerek in ga bo postopoma povečeval. Cilj je, da se vaše ravni ščitničnih hormonov vrnejo v normalno območje.

Zdravila za ščitnico boste jemali vse življenje. Vaše zdravilo nadomešča ščitnične hormone, ki jih vaša ščitnica ne more tvoriti. To ne odpravi bolezni ščitnice. To pomeni, da se bodo vaši simptomi vrnili, če ga prenehate jemati.

Nekatera zdravila in živila lahko vplivajo na vaša zdravila. Obvestite svojega zdravnika o vseh zdravilih, ki jih jemljete, vključno z zdravili brez recepta. Nekateri vitamini in dodatki, zlasti tisti za železo in kalcij, lahko tudi motijo ​​vaše zdravljenje. O vseh dodatkih, ki jih jemljete, se morate pogovoriti s svojim zdravnikom. Morda boste morali tudi zmanjšati uživanje vsega, kar je narejeno iz soje, in nekaterih živil z veliko vlakninami.


vir: https://www.healthline.com/health/hypothyroidism-primary

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas