fbpx

Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS): simptomi, vzroki in zdravljenje

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Sindrom policističnih jajčnikov je posledica neravnovesja androgenov. Pogosti simptomi vključujejo ciste na jajčnikih, neredne menstruacije ter dlake na obrazu in telesu. Možnosti zdravljenja vključujejo hormonsko kontracepcijo in zdravilo za sladkorno bolezen metformin.

Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) je stanje, ki vpliva na ravni ženskih hormonov.

Pri ženskah s sindromom policističnih jajčnikov se tvori več kot običajna količina moških hormonov. To hormonsko neravnovesje povzroči, da njihovo telo preskoči menstruacijo, zaradi česar težje zanosijo.

PCOS povzroča tudi rast dlak na obrazu in telesu ter plešavost. In lahko prispeva k dolgoročnim zdravstvenim težavam, kot sta sladkorna bolezen in bolezni srca.

Kontracepcijske tablete in zdravila za sladkorno bolezen (ki se borijo proti inzulinski rezistenci, simptom PCOS) lahko pomagajo popraviti hormonsko neravnovesje in izboljšati simptome.

Preberite si o možnih vzrokih PCOS in njegovih možnih učinkih na žensko telo.


Kaj je PCOS?

PCOS je težava s hormoni, ki prizadene ženske v rodni dobi (od 15 do 44 let). Med 2.2 in 26.7 odstotka žensk v tej starostni skupini ima PCOS.

Mnoge ženske imajo PCOS, a tega ne vedo. V eni študiji do 70 odstotkov žensk s PCOS ni bilo diagnosticirano.

PCOS vpliva na ženske jajčnike, reproduktivne organe, ki tvorijo estrogen in progesteron – hormona, ki uravnavata menstrualni ciklus. Jajčniki tvorijo tudi majhno količino moških hormonov, imenovanih androgeni.

Jajčniki sproščajo jajčeca, ki jih oplodi moška sperma. Sprostitev jajčeca vsak mesec se imenuje ovulacija.

Folikle stimulirajoči hormon (FSH) in luteinizirajoči hormon (LH), ki nastajata v hipofizi, nadzorujeta ovulacijo.

FSH stimulira jajčnik, da tvori folikel – vrečko, ki vsebuje jajčece – nato pa LH povzroči, da jajčnik sprosti zrelo jajčece.

PCOS je “sindrom” ali skupina simptomov, ki vpliva na jajčnike in ovulacijo. Njegove tri glavne značilnosti so:

• ciste v jajčnikih
• visoka raven moških hormonov
• neredne ali izostale menstruacije

Pri sindromu policističnih jajčnikov (PCOS) znotraj jajčnikov raste veliko majhnih vrečk, napolnjenih s tekočino. Beseda “policistični” pomeni “številne ciste”.

Te vrečke so pravzaprav folikli, od katerih vsaka vsebuje nezrelo jajčece. Jajčeca nikoli ne dozorijo dovolj, da bi sprožila ovulacijo.

Pomanjkanje ovulacije spremeni ravni estrogena, progesterona, FSH in LH. Ravni progesterona so nižje kot običajno, ravni androgenov pa višje kot običajno.

Dodatni moški hormoni zmotijo ​​menstrualni cikel, zato imajo ženske s PCOS manj menstruacij kot običajno.

PCOS ni novo stanje. Njene simptome je leta 1721 prvi opisal italijanski zdravnik Antonio Vallisneri.


Kaj ga povzroča?

Zdravniki ne vedo natančno, kaj povzroča PCOS. Menijo, da visoka raven moških hormonov preprečuje, da bi jajčniki tvorili hormone in normalno ustvarjali jajčeca.

Geni, inzulinska rezistenca in vnetje so povezani s prekomernim tvorjenjem androgenov.

Geni

Študije kažejo, da PCOS poteka v družinah.

Verjetno veliko genov – ne samo eden – prispeva k stanju.

Inzulinska rezistenca

Do 70 odstotkov žensk s PCOS ima insulinsko rezistenco, kar pomeni, da njihove celice ne morejo pravilno uporabljati insulina.

Insulin je hormon, ki ga tvori trebušna slinavka, da telesu pomaga uporabiti sladkor iz hrane za energijo.

Ko celice ne morejo pravilno uporabljati insulina, se telesna potreba po le-temu poveča. Trebušna slinavka tvori več inzulina za kompenzacijo. Dodaten inzulin sproži, da jajčniki sporoščajo več moških hormonov.

Debelost je glavni vzrok za insulinsko rezistenco. Tako debelost kot insulinska rezistenca lahko povečata tveganje za sladkorno bolezen tipa 2.

Vnetje

Ženske s PCOS imajo pogosto povečano stopnjo vnetja v telesu. K vnetju lahko prispeva tudi prekomerna teža. Študije so prekomerno vnetje povezale z višjimi ravnmi androgenov.


Pogosti simptomi PCOS

Nekatere ženske začnejo opažati simptome približno v času prve menstruacije. Druge ugotovijo, da imajo sindrom policističnih jajčnikov šele potem, ko so pridobile veliko teže ali so imele težave z zanositvijo.

Najpogostejši simptomi PCOS so:

Neredne menstruacije. Pomanjkanje ovulacije preprečuje luščenje maternične sluznice vsak mesec. Nekatere ženske s PCOS dobijo manj kot osem menstruacij na leto ali sploh nobene.
Močna krvavitev. Maternična sluznica se kopiči dlje časa, zato so lahko menstruacije močnejše od običajnih.
Rast las. Več kot 70 odstotkom žensk s tem stanjem rastejo dlake na obrazu in telesu – tudi na hrbtu, trebuhu in prsih. Prekomerna rast las se imenuje hirzutizem.
Akne. Moški hormoni lahko naredijo kožo bolj mastno kot običajno in povzročijo izbruhe na predelih, kot so obraz, prsi in zgornji del hrbta.
Pridobivanje telesne teže. Do 80 odstotkov žensk s PCOS ima prekomerno telesno težo ali debelost.
Moška plešavost. Lasje na lasišču postanejo tanjši in lahko izpadajo.
Temnenje kože. Temne lise kože se lahko oblikujejo v telesnih gubah, kot so tiste na vratu, v dimljah in pod prsmi.
Glavoboli. Hormonske spremembe lahko pri nekaterih ženskah sprožijo glavobole.


Kako PCOS vpliva na vaše telo

Raven androgenov, ki je višja od normalne, lahko vpliva na vašo plodnost in druge vidike vašega zdravja.

Neplodnost

Če želite zanositi, morate ovulirati. Ženske, ki ne ovulirajo redno, ne sprostijo toliko jajčec, kot bi jih bilo potrebno za oploditev. PCOS je eden glavnih vzrokov neplodnosti pri ženskah.

Metabolični sindrom

Do 80 odstotkov žensk s PCOS ima prekomerno telesno težo ali debelost. Tako debelost kot PCOS povečujeta tveganje za:

• visok krvni sladkor
• visok krvni pritisk
• nizek “dober” holesterol HDL
• visok “slab” holesterol LDL

Te dejavnike skupaj imenujemo presnovni sindrom in povečujejo tveganje za naslednje:

• srčna bolezen
• diabetes
• možganska kap

Apneja v spanju

To stanje povzroča ponavljajoče se prekinitve dihanja ponoči, kar prekine spanec.

Apneja v spanju je pogostejša pri ženskah s prekomerno telesno težo – še posebej, če imajo tudi PCOS. Tveganje za spalno apnejo je 5 do 10-krat večje pri ženskah, ki imajo tako debelost kot PCOS, kot pri tistih brez PCOS.

Rak endometrija

Med ovulacijo pride do luščenja maternične sluznice. Če ovulacije nimate vsak mesec, se lahko obloga nabere.

Zadebeljena maternična sluznica lahko poveča tveganje za raka endometrija.

Depresija

Tako hormonske spremembe kot simptomi, kot je neželena rast las, lahko negativno vplivajo na vaša čustva. Mnoge ženske s PCOS sčasoma doživijo depresijo in anksioznost.


Kako se diagnosticira PCOS

Zdravniki običajno diagnosticirajo PCOS pri ženskah, ki imajo vsaj dva od teh treh simptomov:

• visoke ravni androgenov
• neredni menstrualni cikli
• ciste v jajčnikih

Zdravnik vas mora tudi vprašati, ali ste imeli simptome, kot so akne, rast las na obrazu in telesu ter povečanje telesne mase.

Medenični pregled lahko odkrije morebitne težave z jajčniki ali drugimi deli vašega reproduktivnega trakta. Med tem testom vaš zdravnik vstavi prste v rokavicah v vašo nožnico in preveri morebitne izrastke v jajčnikih ali maternici.

S krvnim testom se preveri, ali so ravni moških hormonov višje od običajnih.

Morda boste imeli tudi krvne preiskave za preverjanje ravni holesterola, inzulina in trigliceridov, da ocenite tveganje za sorodna stanja, kot so bolezni srca in sladkorna bolezen.

Ultrazvok uporablja zvočne valove za iskanje nenormalnih foliklov in drugih težav z jajčniki in maternico.


Nosečnost in PCOS

PCOS prekine normalen menstrualni ciklus in oteži zanositev. Med 70 in 80 odstotkov žensk s PCOS ima težave s plodnostjo.

To stanje lahko poveča tudi tveganje za zaplete v nosečnosti.

Pri ženskah s sindromom policističnih jajčnikov je verjetnost prezgodnjega poroda dvakrat večja kot pri ženskah brez tega stanja. Prav tako so izpostavljene večjemu tveganju za spontani splav, visok krvni tlak in gestacijski diabetes.

Vendar pa lahko ženske s PCOS zanosijo z zdravljenjem plodnosti, ki izboljša ovulacijo. Izguba teže in znižanje ravni sladkorja v krvi lahko izboljšata vaše možnosti za zdravo nosečnost.


Nasveti glede prehrane in življenjskega sloga za zdravljenje PCOS

Zdravljenje sindroma policističnih jajčnikov se običajno začne s spremembo življenjskega sloga, kot so hujšanje, dieta in telesna vadba.

Izguba samo 5 do 10 odstotkov vaše telesne teže lahko pomaga uravnavati vaš menstrualni cikel in izboljša simptome PCOS. Izguba teže lahko tudi povzroči naslednje:

• izboljšanje ravni holesterola
• nižji insulin
• zmanjšanje tveganja za bolezni srca in sladkorno bolezen

Vsaka dieta, ki vam pomaga shujšati, lahko pomaga vašemu stanju. Vendar imajo lahko nekatere diete prednosti pred drugimi.

Študije, ki so primerjale diete za sindrom policističnih jajčnikov, so pokazale, da so diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov učinkovite za hujšanje in znižanje ravni inzulina.

Dieta z nizkim glikemičnim indeksom (nizek GI), pri kateri večino ogljikovih hidratov pridobite iz sadja, zelenjave in celih zrn, pomaga uravnavati menstrualni ciklus bolje kot običajna dieta za hujšanje.

Nekaj ​​študij je pokazalo, da lahko 30-minutna zmerno intenzivna vadba vsaj 3 dni na teden ženskam s PCOS pomaga pri izgubi teže. Izguba teže z vadbo izboljša tudi ovulacijo in raven insulina.

Vadba je še bolj koristna, če jo kombiniramo z zdravo prehrano. Prehrana in telesna vadba vam pomagata izgubiti več teže kot kateri koli poseg sam po sebi, in zmanjša tveganje za sladkorno bolezen in bolezni srca.

Obstaja nekaj dokazov, da lahko akupunktura pomaga pri izboljšanju PCOS, vendar je potrebnih več raziskav.


Pogosta medicinska zdravljenja

Kontracepcijske tablete in druga zdravila lahko pomagajo pri uravnavanju menstrualnega cikla in pri zdravljenju simptomov PCOS, kot so rast las in akne.

Kontracepcija

Vsakodnevno jemanje progestina lahko pozvroči:

• vzpostavitev normalnega hormonskega ravnovesja
• uravnava ovulacijo
• lajša simptome, kot je prekomerna poraščenost
• ščiti pred rakom endometrija

Ti hormoni so na voljo v tabletah, obližih ali vaginalnem obročku.

Metformin

Metformin (Glucophage, Fortamet) je zdravilo za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2. Prav tako zdravi PCOS z izboljšanjem ravni insulina.

Ena študija je pokazala, da jemanje metformina ob spreminjanju prehrane in vadbe poveča izgubo teže, zniža krvni sladkor in vzpostavi normalen menstrualni cikel bolje kot samo spremembe prehrane in vadbe.

Klomifen

Klomifen (Clomid) je zdravilo za plodnost, ki lahko ženskam s PCOS pomaga zanositi.

Pomembno je omeniti, da ko razpravljate o načrtovanju družine, ne pozabite, da klomifen poveča možnosti za dvojčke in druge večplodne porode.

Zdravila za odstranjevanje dlak

Nekaj ​​tretmajev lahko pomaga znebiti se neželenih dlak ali ustaviti njihovo rast.

Eflornithine (Vaniqa) krema je zdravilo na recept, ki upočasni rast las. Z laserskim odstranjevanjem dlak in elektrolizo se lahko znebite neželenih dlak na obrazu in telesu.

Kirurgija

Operacija je lahko možnost za izboljšanje plodnosti, če drugi načini zdravljenja ne delujejo. Vrtanje jajčnika je postopek, pri katerem se z laserjem ali tanko ogreto iglo naredijo drobne luknje v jajčniku za ponovno vzpostavitev normalne ovulacije.


Kdaj k zdravniku

Obiščite zdravnika v naslednjih primerih:

• Izostala vam je menstruacija in niste noseči.
• Imate simptome PCOS, kot je rast las na obrazu in telesu.
• Že več kot 12 mesecev poskušate zanositi, vendar niste bili uspešni.
• Imate simptome sladkorne bolezni, kot so prekomerna žeja ali lakota, zamegljen vid ali nepojasnjena izguba teže.

Če so vaše menstruacije že neredne ali izostajajo in poskušate zanositi, ne čakajte 12 mesecev, da obiščete specialista, ki vas bo ocenil.

Upoštevajte tudi, da če ne želite zanositi, neredne ali odsotne menstruacije same po sebi niso kontracepcija.

Tudi pod temi pogoji je morda še vedno mogoče zanositi. V tem primeru je najbolje uporabiti kontracepcijo, tudi če imate PCOS.

Če imate PCOS, načrtujte redne obiske pri svojem zdravniku primarne zdravstvene oskrbe. Potrebovali boste redne teste za preverjanje sladkorne bolezni, visokega krvnega tlaka in drugih možnih zapletov.


Zaključek

PCOS lahko moti ženske menstrualne cikluse in oteži zanositev. Visoke ravni moških hormonov povzročajo tudi neželene simptome, kot je rast las na obrazu in telesu.

Intervencije v življenjskem slogu so prva zdravila, ki jih zdravniki priporočajo za PCOS, in pogosto dobro delujejo.

Izguba teže lahko odpravi simptome PCOS in izboljša možnosti zanositve. Dieta in aerobna vadba sta dva učinkovita načina za hujšanje.

Zdravila so možnost, če spremembe življenjskega sloga ne delujejo. Kontracepcijske tablete in metformin lahko obnovijo normalnejše menstrualne cikle in ublažijo simptome PCOS.


vir: https://www.healthline.com/health/polycystic-ovary-disease

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas