fbpx

Ali lahko motnje ščitnice povzročijo omotico in težave z ravnotežjem?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Nezdravljeni simptomi hipertiroidizma in hipotiroidizma, kot so razbijanje srca ali upočasnjen srčni utrip, lahko povzročijo občutek omotice ali vrtoglavice.

Občutki omotice in nestabilnosti med stojo so pogosti simptomi, povezani s številnimi različnimi zdravstvenimi stanji. V Združenih državah Amerike vsako leto bolnišnice obišče približno 2.6 milijona ljudi, ki se pritožujejo zaradi vrtoglavice.

Nekatere motnje ščitnice, če se ne zdravijo, lahko povzročijo simptome, kot sta razbijanje srca ali upočasnjen srčni utrip. Ti simptomi, povezani s srcem, lahko povzročijo vrtoglavico ali neravnovesje.

Ščitnica tvori hormone, ki so odgovorni za uravnavanje presnove (proces pretvarjanja hrane v energijo, ki poganja telo), srčnega utripa in telesne temperature.

Če vaša ščitnica ne deluje tako, kot bi morala, lahko to opazite na več različnih načinov.

V tem članku si podrobneje oglejte simptome in morebitne zaplete motenj ščitnice ter njihovo zdravljenje.

 

Katere vrste motenj ščitnice lahko povzročijo omotico in neravnovesje?

Hipotiroidizem in hipertiroidizem sta dve vrsti bolezni ščitnice, ki lahko povzročita zaplete, ki najverjetneje povzročijo omotico ali težave z ravnotežjem.

Oba stanja povzročata nepravilnosti v količini ščitničnega hormona, ki se tvori in prenaša v krvni obtok.

Hipotiroidizem: Hipotiroidizem je, ko vaša ščitnica deluje premalo in sprošča premalo ščitničnih hormonov.
Hipertiroidizem: Hipertiroidizem je, ko je vaša ščitnica čezmerno aktivna in sprošča preveč ščitničnih hormonov.

 

Kako lahko simptomi hipertiroidizma povzročijo omotico in neravnovesje?

Hipertiroidizem je, ko vaša ščitnica sprošča preveč ščitničnih hormonov. Povečane količine ščitničnih hormonov lahko zvišajo srčni utrip. Če ste starejši od 60 let, lahko preveč ščitničnih hormonov poveča tveganje za razvoj atrijske aritmije (nereden srčni utrip).

Preveč ščitničnih hormonov lahko povzroči tudi hitrejše bitje srca. To se imenuje tahikardija. Če se tahikardija ne zdravi, lahko povzroči omotico.

Drugi zapleti zaradi nezdravljenega hipertiroidizma so:

• osteoporoza in redčenje kosti
• povečano tveganje za nastanek krvnih strdkov in možganske kapi
• nereden menstrualni ciklus in težave s plodnostjo

Drugi simptomi, ki jih povzroča hipertiroidizem

Medtem ko so nekateri simptomi hipertiroidizma vidno očitni, so drugi lahko subtilni in jih je težko opaziti. Simptomi vključujejo:

• hujšanje kljub povečanemu apetitu
• hiter srčni utrip, ki lahko povzroči omotico, če se ne zdravi
• živčnost
• utrujenost
• tresoče roke in šibkost mišic
• pogosto odvajanje blata
• izbuljene oči (Gravesova bolezen)

Pri starejših odraslih se lahko pojavita tudi izguba apetita in umik iz socialnih interakcij.

 

Kako lahko simptomi hipotiroidizma povzročijo omotico in neravnovesje?

Hipotiroidizem je, ko vaša ščitnica ne tvori dovolj ščitničnih hormonov. Če hipotiroidizma ne zdravite, lahko povzroči zvišanje diastoličnega krvnega tlaka. To je pritisk na vaše arterije, ko je vaše srce sproščeno.

Približno 30 % ljudi s hipotiroidizmom ima zvišan diastolični krvni tlak. Visok krvni tlak (imenovan hipertenzija) lahko povzroči občutek omotice.

Drugi zapleti nezdravljenega hipotiroidizma so:

• razvojne težave pri dojenčku, rojenem materi z nezdravljenim hipotiroidizmom
• težave z zanositvijo, saj lahko hipotiroidizem vpliva na ovulacijo
• depresija
• miksedem ali hud in nezdravljen hipotiroidizem

Drugi simptomi, ki jih povzroča hipotiroidizem

Simptomi hipotiroidizma se med posamezniki razlikujejo. Resnost vašega stanja lahko vpliva tudi na to, kako so simptomi prisotni. Zgodnji simptomi so lahko povečanje telesne mase in utrujenost. Ti so pogosti ne glede na starost ali spol.

Najpogostejši simptomi vključujejo:

• zaprtje
• zabuhel obraz
• izguba las
• upočasnjen srčni utrip, ki lahko povzroči omotico, če se ne zdravi
• občutek mraza
• suha koža
• lomljivi nohti
• izguba las
• redčenje las
• okorelost mišic
• bolečine v sklepih
• oslabljen spomin

Ko se delovanje vaše ščitnice upočasni, se postopoma pojavi več simptomov. Zato lahko hipotiroidizem več let ostane nediagnosticiran. Če imate več kot enega od zgornjih simptomov in sumite, da imate težave s ščitnico, se posvetujte z zdravnikom.

 

Kako se zdravita hipertiroidizem in hipotiroidizem?

Vse težave z omotico ali neravnovesjem, ki jih povzročijo nezdravljeni zapleti motenj ščitnice, se običajno odpravijo z zdravljenjem.

Zdravljenje hipertiroidizma

Zdravljenje hipertiroidizma deluje tako, da se zmanjša število hormonov, ki jih sprošča vaša ščitnica. Možnosti zdravljenja vključujejo:

Zdravila proti ščitnici: ta zdravila vaši ščitnici preprečujejo, da bi sproščala hormone. Zdravnik lahko predpiše metimazol ali propiltiouracil. Varni so za odrasle in otroke, pa tudi za nosečnice.

Terapija z radioaktivnim jodom: To učinkovito, enkratno zdravljenje uniči celice v vaši ščitnici, ki tvorijo ščitnične hormone. Radioaktivni jod lahko jemljete v obliki tablet ali tekočine. Večina ljudi, ki se zdravijo z radioaktivnim jodom, razvije hipotiroidizem, ki ga je lažje zdraviti kot hipertiroidizem. Zdravljenje hipotiroidizma preprosto vključuje stalno jemanje tablet dodatka za ščitnico.

Operacija: odstranitev vaše ščitnice lahko vrne visoke ravni hormonov na standardne ravni. Če vam po tej operaciji odstranijo celotno žlezo, je pogost stranski učinek razvoj hipotiroidizma. To je lažje zdraviti kot hipertiroidizem.

Ko se z zdravnikom pogovarjate o možnostih zdravljenja, mu povejte svojo anamnezo in vsa zdravila, ki jih trenutno jemljete.

Zdravljenje hipotiroidizma

Zdravila lahko ublažijo simptome hipotiroidizma. Levotiroksin je zdravilo, ki ga zdravniki uporabljajo za uravnovešanje vaših hormonov. Je sintetična različica hormona T4. Posnema delovanje T4 in lahko pomaga vrniti vaše hormone na priporočene ravni.

Morda bo minilo nekaj tednov, preden se bodo vaši hormoni uravnovesili. Ko se pojavijo, bi morali vaši simptomi izginiti ali se zmanjšati na obvladljivo raven.

Pogovorite se z zdravnikom, če opazite kakršne koli simptome povečanja telesne mase, občutljivosti na temperaturo ali depresije.

Zdravnik bo uporabil krvne preiskave za spremljanje ravni ščitničnih hormonov in lahko glede na rezultate prilagodi vaš odmerek.

 

Kako se diagnosticirajo bolezni ščitnice?

Če sumite, da je vaša raven ščitnice previsoka ali prenizka, bo zdravnik opravil fizični pregled in preveril vašo zdravstveno anamnezo. Preveril bo tudi telesne simptome, kot sta suha koža in spremenjen srčni utrip.

Krvni test je najnatančnejši način za ugotavljanje stanja ščitnice. Med tem testom količina ščitničnega stimulirajočega hormona (TSH) kaže na delovanje vaše ščitnice.

Hipotiroidizem: Če vaša ščitnica ne tvori dovolj hormonov, bo vaša raven TSH visoka.

Hipertiroidizem: Če vaša ščitnica tvori preveč hormonov, bo raven TSH nizka.


Stanje ščitnice TSH T4 T3
Hipertiroidizem (nezdravljen) nizek visok visok
Hipotiroidizem (nezdravljen) visok nizek nizek ali normalen

 

Zaključek

Omotičnost in občutek neravnovesja so lahko posledica nezdravljenih zapletov bolezni ščitnice, kot sta hipertiroidizem in hipotiroidizem.

Hipertiroidizem in hipotiroidizem sta ozdravljiva. Simptomi se bodo zmanjšali ali popolnoma izginili, ko bodo ravni ščitničnih hormonov spet v normalnem območju.

Omeniti velja, da lahko zdravila za hipotiroidizem povzročijo tudi omotico. Če je temu tako, se posvetujte z zdravnikom. Po potrebi lahko prilagodi vaše odmerke.

vir: https://www.healthline.com/health/hypothyroidism/can-thyroid-cause-dizziness-balance-problems

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas