fbpx

Dodatki in zdravje ščitnice: Kaj je treba vedeti

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Bolezni ščitnice, vključno s hipotiroidizmom, hipertiroidizmom in rakom ščitnice, so pogoste. Na primer, do 7 % prebivalcev ZDA ima hipotirozo, stanje, pri katerem ščitnica ne tvori dovolj ščitničnih hormonov.

Glede na vrsto bolezni se bolezni ščitnice običajno zdravijo z zdravili, kot so nadomestni ščitnični hormoni, operacije in drugi postopki, na primer radioterapija pri raku ščitnice.

Raziskave kažejo, da lahko pri zdravljenju nekaterih bolezni ščitnice poleg običajnih načinov zdravljenja pomagajo tudi prehranski ukrepi, vključno s prehranskimi dopolnili.

Vendar lahko nekatera prehranska dopolnila zdravju ščitnice bolj škodijo kot koristijo.

V tem članku je pojasnjeno, kako lahko prehranska dopolnila pomagajo nekaterim ljudem z boleznimi, povezanimi s ščitnico.


Dodatki za splošno zdravje ščitnice

Če se sprehodite po hodniku z dodatki v svoji najljubši trgovini z zdravo prehrano, boste verjetno videli oddelek, namenjen zdravju ščitnice.

Zaradi razširjenosti bolezni ščitnice so številna podjetja, ki proizvajajo prehranska dopolnila, začela izdelovati dopolnila, ki so namenjena „podpori zdravja ščitnice“.

Čeprav so nekateri od teh izdelkov neškodljivi, lahko nekatera dopolnila za ščitnico povzročijo negativne stranske učinke in lahko celo škodujejo ščitnici.

Preden se lotimo vprašanja, zakaj prehranska dopolnila, namenjena ščitnici, morda niso najboljša izbira za vsakogar, je pomembno pojasniti, katera hranila ščitnica potrebuje za optimalno delovanje. V nadaljevanju so navedena nekatera najpomembnejša hranila za zdravje ščitnice:

Selen. Selen, mineral, ki je potreben za tvorbo ščitničnih hormonov, pomaga ščitnico zaščititi pred poškodbami, ki jih povzroča oksidativni stres. Ščitnica vsebuje velike količine selena, njegovo pomanjkanje pa lahko povzroči motnje v delovanju ščitnice.
Jod. Jod je ključnega pomena za delovanje ščitnice. Pravzaprav je trenutno edina znana vloga joda, da podpira tvorjenje ščitničnih hormonov. Trijodtironin (T3) in tiroksin (T4) sta ščitnična hormona, ki vsebujeta jod. Pomanjkanje joda povzroča bolezni ščitnice.
Cink. Mineral cink je potreben za tvorbo ščitničnih hormonov. Optimalna koncentracija cinka je potrebna za zdravo raven T3, T4 in ščitnično stimulirajočega hormona (TSH).
Železo. Ščitnica potrebuje železo za pretvorbo T4 v T3, aktivno obliko ščitničnega hormona. Pomanjkanje železa je povezano z motnjami v delovanju ščitnice.

Za optimalno delovanje ščitnice so potrebna tudi druga hranila, vključno z vitamini skupine B ter vitaminoma A in E. Pomanjkanje enega ali več hranil lahko negativno vpliva na zdravje ščitnice in poveča tveganje za bolezni ščitnice.

Pri večini ljudi je za vzdrževanje optimalnega delovanja ščitnice dovolj, če se prehranjujejo s hrano, bogato s polnovrednimi živili.

Vendar pa bodo nekatere skupine prebivalstva morda morale prehrano dopolnjevati z vitamini, minerali in drugimi hranili, da bi ohranile splošno zdravje, vključno z zdravjem ščitnice.

Mednje spadajo ljudje z omejujočimi dietami, nosečnice in doječe matere ter osebe z boleznimi ščitnice ali drugimi zdravstvenimi težavami.

Ali naj jemljete dodatke za ščitnico?

Ni dvoma, da je za ohranjanje zdravja ščitnice pomembna hranljiva prehrana, ki zagotavlja optimalno raven hranilnih snovi, in da lahko pomanjkanje hranilnih snovi povzroči težave s ščitnico.

Vendar pa ljudem, ki nimajo težav s ščitnico in se prehranjujejo uravnoteženo, s hranili bogato hrano, običajno ni treba jemati prehranskih dopolnil za ščitnico.

Pravzaprav je lahko jemanje nekaterih dodatkov, ki se tržijo za tiste, ki si prizadevajo za zdravje ščitnice, nevarno.

Na primer, številni dodatki za ščitnico vsebujejo veliko joda in lahko vsebujejo ščitnične hormone. Jemanje teh dodatkov lahko povzroči nevarne neželene učinke in težave s ščitnico pri ljudeh z zdravim delovanjem ščitnice.

V neki študiji, v kateri so analizirali 10 ščitničnih dodatkov, je bilo ugotovljeno, da večina od njih vsebuje zaznavne količine T3 in T4. Nekateri od testiranih izdelkov so vsebovali več T3 in T4, kot jih zdravniki običajno predpisujejo ljudem s hipotirozo.

Jemanje teh dodatkov lahko privede do povišane ravni ščitničnih hormonov v krvi in povzroči simptome hipertiroze, kar lahko privede do nevarnih zapletov.

Še več, prekomerno uživanje joda iz dodatkov lahko pri občutljivih posameznikih povzroči hipotirozo.

Ščitnični dodatki so lahko nevarni tudi za ljudi, ki imajo bolezni ščitnice.

Ljudje s težavami s ščitnico imajo namreč posebne potrebe, jemanje dodatkov, ki se tržijo za izboljšanje zdravja ščitnice, pa lahko negativno vpliva na delovanje ščitnice, zaradi česar se njihovo zdravje in simptomi poslabšajo.

Zato se morajo ljudje z boleznimi ščitnice in brez njih izogibati jemanju dodatkov, ki se tržijo za krepitev zdravja ščitnice. Namesto tega v sodelovanju z zdravnikom pripravite zdrav in varen načrt, ki temelji na vaših posebnih potrebah in zdravstvenem stanju.


Dodatki za Hashimotovo bolezen

Hashimotova bolezen je najpogostejši vzrok hipotiroze v Združenih državah Amerike. Gre za avtoimunsko bolezen, pri kateri imunski sistem tvori protitelesa, ki napadajo ščitnico in povzročajo fibrozo ali brazgotinjenje ščitničnega tkiva.

Hashimotova bolezen je povezana z različnimi simptomi, vključno s povečanjem telesne teže, utrujenostjo, izpadanjem las, anemijo, zaprtjem, preobčutljivostjo na mraz, bolečinami v sklepih, suho kožo, spremembami razpoloženja, težavami s koncentracijo in drugimi.

Poleg zdravil lahko prehrana in sprememba življenjskega sloga pomagata zmanjšati poškodbe ščitnice ter izboljšati simptome in splošno kakovost življenja pri ljudeh s Hašimotovo boleznijo.

Poleg tega je pri ljudeh s Hashimotovo boleznijo večja verjetnost, da jim primanjkuje določenih hranil, kar lahko poslabša simptome, povezane s Hashimotovo boleznijo.

Študije so pokazale, da so lahko naslednji dodatki koristni za osebe s Hashimotovo boleznijo:

Selen. Študije so pokazale, da lahko dodajanje 200 µg selena na dan pripomore k zmanjšanju ščitničnih protiteles in izboljšanju razpoloženja pri ljudeh s Hashimotovo boleznijo).
Mio-Inozitol. Inozitol je vrsta sladkorja, ki ima pomembno vlogo pri delovanju ščitnice. Nekateri dokazi kažejo, da lahko dnevno zdravljenje s 600 mg mio-inozitola in 83 µg selena pomaga izboljšati delovanje ščitnice pri ljudeh s Hashimotovo boleznijo.
Cink. Cink je potreben za tvorjenje ščitničnih hormonov, njegovo pomanjkanje pa lahko povzroči hipotirozo. 30 mg cinka na dan lahko pomaga izboljšati delovanje ščitnice pri ljudeh s Hashimotovo boleznijo, če se uporablja samostojno ali v kombinaciji s selenom.
Vitamin B12. Pomanjkanje vitamina B12 je pri ljudeh s Hashimotovo boleznijo pogosto. Jemanje dodatka vitamina B12 ali kompleksa B lahko pomaga pri preprečevanju in zdravljenju pomanjkanja ter vzdrževanju optimalne ravni vitamina B12.
Magnezij. Pomanjkanje magnezija lahko poveča tveganje za razvoj Hašimotove bolezni in je povezano s povišanimi ravnmi ščitničnih protiteles. Odpravljanje pomanjkanja magnezija lahko izboljša simptome Hašimotove bolezni.
Železo. Veliko žensk s Hashimotovo boleznijo ima nizko raven železa ali anemijo zaradi pomanjkanja železa. Anemija negativno vpliva na delovanje ščitnice. Za ponovno vzpostavitev optimalne ravni železa bo morda potreben dodatek železa.
Vitamin D. Pri ljudeh s Hashimotovo boleznijo je verjetnost pomanjkanja vitamina D večja kot pri splošni populaciji, pomanjkanje vitamina D pa lahko negativno vpliva na delovanje ščitnice.
Kurkumin. Kurkumin lahko pomaga zaščititi ščitnico pred oksidativnimi poškodbami. Poleg tega lahko jemanje kurkumina skupaj z drugimi protivnetnimi spojinami pomaga zmanjšati velikost ščitničnih vozlov, ki so pogosti pri Hašimotovi bolezni.
Vitamin C. Raziskave kažejo, da lahko jemanje dodatka vitamina C pomaga zmanjšati ščitnična protitelesa pri ljudeh s Hašimotovo boleznijo.

Ljudem s Hašimotovo boleznijo lahko pomagajo tudi drugi dodatki. Vendar pa je pri zgoraj navedenih dodatkih največ raziskav, ki podpirajo njihovo uporabo pri zdravljenju bolezni Hashimoto.


Dodatki za Gravesovo bolezen

Gravesova bolezen je najpogostejši vzrok hipertiroze v Združenih državah Amerike. Podobno kot Hashimotova bolezen velja za avtoimunsko bolezen.

Pri Gravesovi bolezni imunski sistem napade ščitnico, zaradi česar ta prekomerno tvori ščitnične hormone. Gravesova bolezen lahko povzroči tudi tiromegalijo ali povečano ščitnico.

Simptomi, povezani z Gravesovo boleznijo, so izguba telesne teže, razbijanje srca, težko dihanje, driska, bolečine in draženje oči, utrujenost, šibkost, menstrualne nepravilnosti, nespečnost, živčnost in drugo.

Sedanje zdravljenje Gravesove bolezni vključuje operacijo, zdravila in zdravljenje z radioaktivnim jodom (RAI).

Podobno kot pri Hašimotovi bolezni nekatere raziskave kažejo, da lahko spremembe prehrane pomagajo izboljšati simptome in kakovost življenja pri ljudeh z Gravesovo boleznijo.

Naslednji dodatki lahko pomagajo ljudem z Gravesovo boleznijo:

Selen. Pomanjkanje selena lahko poveča tveganje za Gravesovo bolezen. Pregled je pokazal, da so dodatki s selenom v dnevnih odmerkih 100 – 300 µg pri ljudeh z Gravesovo boleznijo v šestih mesecih izboljšali delovanje ščitnice, vendar se je ta učinek po devetih mesecih izgubil.
Vitamin D. Raziskave kažejo, da je pri ljudeh z Gravesovo boleznijo verjetnost pomanjkanja vitamina D večja kot pri splošni populaciji. Odpravljanje pomanjkanja z jemanjem dodatka lahko izboljša delovanje ščitnice.
L-karnitin. Raziskave so pokazale, da hipertiroza izčrpa zaloge karnitina v telesu, ki ima ključno vlogo pri tvorbi energije. Jemanje L-karnitina lahko pomaga zmanjšati simptome in izboljšati kakovost življenja pri ljudeh s hipertirozo.
Vitamin B12. Pri ljudeh z Gravesovo boleznijo obstaja večje tveganje za razvoj pomanjkanja vitamina B12. Jemanje kakovostnega dodatka B12 ali kompleksa B lahko pomaga vzdrževati zdravo raven B12.

Ljudem z Gravesovo boleznijo lahko pomagajo tudi drugi dodatki. Za pripravo za vas primernega režima dopolnil se posvetujte z usposobljenim zdravnikom.


Dodatki za raka ščitnice

Rak ščitnice velja za redko vrsto raka, saj predstavlja le 1 – 4 % vseh rakavih obolenj v Združenih državah Amerike. Rak, ki izhaja iz folikularnih celic ščitnice, predstavlja do 95 % vseh rakov ščitnice.

Zdravljenje raka ščitnice vključuje kirurško resekcijo, radioterapijo, supresijo ščitnično stimulirajočega hormona (TSH), zdravljenje z radioaktivnim jodom (RAI), totalno tiroidektomijo in paliativno oskrbo pri neozdravljivem raku ščitnice.

Poleg tradicionalnega zdravljenja lahko prehrana, prehranski dodatki in spremembe življenjskega sloga izboljšajo rezultate zdravljenja in kakovost življenja pri ljudeh z rakom ščitnice.

Nekatere raziskave na živalih in v epruvetah kažejo, da lahko maščobe omega-3, kurkumin, L-karnitin, kvercetin, melatonin, resveratrol, selen, inozitol, cink ter vitamini C, E, A in D koristijo bolnikom z rakom ščitnice.

Poleg tega je majhen vnos joda povezan s povečanim tveganjem za nastanek raka ščitnice, raziskave pa kažejo, da lahko odpravljanje pomanjkanja joda pomaga zaščititi pred razvojem agresivnejših oblik raka ščitnice.

Čeprav je znano, da imajo številna od teh hranil, vključno z vitaminom D in selenom, protirakave učinke, pa trenutno primanjkuje študij na ljudeh, ki bi preučevale učinke teh prehranskih dopolnil pri ljudeh z rakom ščitnice.

Zato je potrebnih več študij, preden bi lahko ta prehranska dopolnila rutinsko priporočali ljudem z rakom ščitnice.

Najboljši način za določitev najboljšega režima dopolnil za vaše posebne potrebe je, da se posvetujete s svojim zdravnikom.

Pogosto vam bo ponudnik zdravstvenih storitev ali registrirani dietetik, ki je specializiran za prehrano v onkologiji, priporočil dodatke glede na vašo prehrano, splošno zdravje in zdravljenje, ki ga trenutno imate zaradi raka ščitnice.


Previdnostni ukrepi

Kot smo že omenili, se je najbolje izogibati mešanicam dodatkov, ki so specifični za ščitnico, razen če jih izrecno priporoča vaš zdravnik.

Jemanje teh dodatkov lahko škoduje ščitnici.

Kljub temu obstaja veliko vitaminov, mineralov in drugih prehranskih dopolnil, ki dokazano izboljšujejo delovanje ščitnice, zmanjšujejo simptome bolezni in izboljšujejo splošno kakovost življenja ljudi z boleznimi ščitnice.

Za ljudi, ki imajo Hashimotovo bolezen, Gravesovo bolezen, raka ščitnice ali drugo bolezen, ki prizadene ščitnico, je najbolje, da sodelujejo z usposobljenim strokovnjakom, ki je specializiran za bolezni ščitnice.

To je še posebej pomembno, če trenutno jemljete zdravila. Številni dodatki, zlasti rastlinski izdelki, lahko vplivajo na običajno predpisana zdravila in povzročijo nevarne neželene učinke.

Pomembno je tudi, da prehranska dopolnila vedno kupujete pri zaupanja vrednih blagovnih znamkah, ki svoje izdelke neodvisno testirajo glede kakovosti in čistosti s pomočjo organizacij, kot sta USP in NSF International.


Zaključek

Raziskave kažejo, da lahko nekateri vitamini, minerali in druga hranila koristijo ljudem z določenimi boleznimi ščitnice.

Vendar pa je pomembno, da si na podlagi svojih posebnih potreb in zdravstvenih težav oblikujete režim dopolnil.

Če želite ščitnično bolezen zdraviti s prehranskimi dopolnili, je pomembno, da sodelujete z usposobljenim zdravstvenim strokovnjakom, da zagotovite varnost in učinkovitost.


vir: https://www.healthline.com/nutrition/thyroid-vitamins

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas