fbpx

Hipotiroidizem in krvni pritisk: kakšna je povezava med njima?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Nizka raven ščitničnih hormonov povzroča številne spremembe v telesu, vključno z možnostjo visokega krvnega pritiska.

Ščitnica je majhna žleza, ki se nahaja v spodnjem delu vratu. Sprošča hormone, ki pomagajo uravnavati številne sisteme v vašem telesu. Ščitnični hormoni pomagajo vzdrževati srčni utrip, presnovo, prebavni sistem in zdravje kosti.

Včasih vaša ščitnica morda ne tvori dovolj ščitničnih hormonov. Kadar je raven ščitničnih hormonov nizka, lahko dobite diagnozo hipotiroze. Raziskave kažejo, da ima to diagnozo približno 5 % ljudi, pri drugih 5 % pa je hipotiroidizem morda nediagnosticiran.

Ščitnični hormoni imajo v vašem telesu številne vloge, zato morda ni presenečenje, da lahko nizka raven ščitničnih hormonov vpliva tudi na vaš krvni pritisk. Hipotiroidizem lahko povzroči visok krvni pritisk, ki je znan tudi kot hipertenzija.

Tukaj je več informacij o povezavi med ščitnico in krvnim pritiskom.


Ali lahko hipotiroidizem povzroči hipertenzijo?

Da, obstaja povezava med hipotiroidizmom in hipertenzijo. Pri vseh bolnikih s hipotirozo se ne razvije visok krvni pritisk, vendar se je pomembno zavedati, da se to lahko zgodi.

Vaš krvni pritisk se lahko čez dan nekoliko spreminja. Kadar pa krvni pritisk ostaja visok, govorimo o hipertenziji. Hipotiroidizem je eden od dejavnikov tveganja za razvoj hipertenzije.

Ščitnični hormoni sodelujejo pri uravnavanju srčnega utripa in ohranjanju zdravja krvnih žil. Zaradi nizke ravni ščitničnih hormonov ste lahko bolj nagnjeni k visokemu krvnemu pritisku.


Kako vaša ščitnica vpliva na vaš krvni pritisk?

Ščitnični hormoni med številnimi drugimi funkcijami v telesu pomagajo ohranjati enakomeren srčni utrip in zdrave krvne žile.

Kadar ščitnica ne sprošča dovolj hormonov, se srčni utrip upočasni. Zaradi nizke ravni ščitničnih hormonov so lahko tudi vaše krvne žile manj prožne. V tem primeru se zviša krvni pritisk, saj se srce bolj trudi, da bi zagotovilo črpanje krvi po telesu.

Hipotiroidizem je povezan tudi z visokimi vrednostmi holesterola. Visoka raven holesterola lahko sčasoma povzroči zoženje krvnih žil, kar še poveča krvni pritisk.


Simptomi hipertenzije ščitnice

Veliko ljudi z visokim krvnim pritiskom nima nobenih simptomov. Če živite s hipotiroidizmom, je dobro, da redno preverjate krvni pritisk.

Hipertenzija morda ne povzroča nobenih simptomov, vendar se pri nekaterih ljudeh pojavijo naslednji znaki:

• glavoboli
• povečana tesnoba
• zamegljen vid
• bolečine v prsih
• omotica

Hipotiroidizem lahko povzroči različne simptome, ki pa so lahko nejasni in podobni simptomom drugih bolezni.

Simptomi hipotiroze vključujejo:

• utrujenost
• občutek mraza
• spremembe razpoloženja
• bolečine v mišicah in sklepih
• počasnejša prebava
• redčenje las


Ali lahko zdravila za ščitnico zvišajo ali znižajo krvni pritisk?

Če ščitnica ne tvori dovolj hormonov, boste potrebovali zdravila, da telesu zagotovite pravo količino hormonov. Zdravnik vam bo predpisal zdravilo, imenovano levotiroksin. To zdravilo ima več blagovnih znamk, med drugim Synthroid, Levoxyl in Tirosint.

Raziskovalci ocenjujejo, da približno 1 od 3 oseb s hipotirozo ne prejema pravega zdravljenja.

Pomembno je, da redno opravljate krvne preiskave za spremljanje ravni delovanja ščitnice. Raven hormonov se lahko sčasoma spremeni in v določenem trenutku boste morda potrebovali večji ali manjši odmerek zdravila za ščitnico. Če šele začenjate jemati zdravila s ščitničnimi hormoni, lahko traja nekaj časa, da najdete pravi odmerek.

Hipertiroidizem, ki vključuje visoke ravni ščitničnih hormonov, ima tudi učinke na zdravje. Tako kot hipotiroidizem je povezan z visokim krvnim pritiskom.

Ko se raven delovanja ščitnice stabilizira, se lahko krvni pritisk vrne na normalno raven, vendar lahko zdravnik še vedno redno preverja krvni pritisk.


Ali Hashimotova bolezen povzroča hipertenzijo?

Da. Hashimotov tiroiditis je avtoimunska bolezen, ki lahko prizadene ščitnico. To stanje povzroči, da vaš imunski sistem napade celice, ki tvorijo ščitnične hormone. Je najpogostejši vzrok hipotiroidizma v populacijah, ki uživajo dovolj joda.


Ali obstajajo živila, ki pomagajo vaši ščitnici in krvnemu pritisku?

Ščitnica za pravilno delovanje potrebuje mineral, imenovan jod. Pomanjkanje joda je po vsem svetu najpogostejši razlog za hipotirozo. Marsikje soli dodajajo jod, da bi ljudje zaužili več joda in podprli zdravje ščitnice.

Poleg zadostne količine joda ni posebnih živil, ki bi ščitnici pomagala tvoriti več hormonov. Če je raven delovanja ščitnice nizka, boste potrebovali zdravila za pridobivanje dodatnih ščitničnih hormonov, ki jih potrebujete.

Če je raven delovanja ščitnice dobro urejena, vendar je krvni pritisk še vedno visok, vam lahko pomaga sprememba prehrane. Obstajajo dobri dokazi za način prehranjevanja, znan kot dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension).

Dieta DASH vključuje:

• sadje
• zelenjavo
• polnozrnata živila
• mlečne izdelke z nizko vsebnostjo maščob
• ribe
• perutnina
• oreščki in semena
• fižol
• rastlinska olja

Za najboljše rezultate dieta DASH priporoča tudi zmanjšanje količine natrija (soli) v prehrani na 1500 miligramov na dan. Čeprav je sol vir joda, je mogoče z dieto z zmanjšano vsebnostjo natrija dobiti dovolj joda.


Kaj lahko storite glede hipertenzije, če imate hipotiroidizem?

Pomembno je obvladovati tako hipertenzijo kot hipotirozo. Pogosto se krvni pritisk vrne v normalno območje, ko je hipotiroidizem dobro urejen. V nekaterih primerih pa ostane visok.

Razmislite o rednih obiskih zdravnika, ki bo redno preverjal krvni pritisk, da bo lahko spremljal vaše vrednosti. Potrebovali boste tudi redne krvne preiskave za spremljanje delovanja ščitnice.

Za uravnavanje krvnega pritiska lahko sprejmete več ukrepov:

• Redno preverjajte svoj krvni pritisk.
• Upoštevajte dieto DASH.
• Poiščite zdrave načine za obvladovanje stresa.
• Redno se ukvarjajte s telesno dejavnostjo.
• Zdravila za zniževanje krvnega pritiska jemljite v skladu z navodili.
• Uravnavajte morebitne druge zdravstvene težave, kot sta povišan holesterol ali sladkorna bolezen.


Zaključek

Ščitnični hormoni sodelujejo pri številnih funkcijah v telesu. Včasih lahko nizka raven ščitničnih hormonov povzroči zvišanje krvnega pritiska. Če živite s hipotirozo, je dobro, da se te povezave zavedate.

V sodelovanju z zdravnikom lahko spremljate raven ščitničnih hormonov in krvnega pritiska. Hipotiroidizem in hipertenzija sta obvladljivi stanji.


vir: https://www.healthline.com/health/hypothyroidism-hypertension

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas