fbpx

Kaj morate vedeti o golši

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Ščitnica je žleza, ki jo najdete na vratu tik pod Adamovim jabolkom.

Izloča hormone, ki pomagajo uravnavati telesne funkcije, vključno s presnovo, procesom, pri katerem se hrana spreminja v energijo. Uravnava tudi srčni utrip, dihanje, prebavo in razpoloženje.

Golša se lahko razvije pri vseh, vendar je pogostejša pri ženskah.


Kateri so simptomi golše?

Glavni simptom golše je opazna oteklina na vratu. Če imate na ščitnici vozličke, so lahko različno veliki, od zelo majhnih do zelo velikih. Prisotnost vozličkov lahko poveča videz otekline.

Drugi simptomi so naslednji:

• težave pri požiranju ali dihanju
• kašelj
• hripavost glasu
• omotica, ko dvignete roko nad glavo


Kaj povzroča golšo?

Glavni vzrok za golšo je pomanjkanje joda. Jod je bistvenega pomena za ščitnico, ki tvori ščitnične hormone. Kadar nimate dovolj joda, se ščitnica dodatno trudi sproščati ščitnične hormone, zaradi česar se žleza poveča.

Drugi vzroki so naslednji:

Gravesova bolezen

Gravesova bolezen se pojavi, ko ščitnica tvori več ščitničnih hormonov kot običajno, kar imenujemo hipertiroidizem. Zaradi prekomerne tvorbe hormonov se ščitnica poveča.

Hashimotov tiroiditis

Kadar imate Hashimotov tiroiditis, znan tudi kot Hashimotovo vnetje ščitnice, je ščitnica nagnjena k temu, da ne more tvoriti dovolj ščitničnega hormona, kar povzroči hipotirozo.

Nizka raven ščitničnega hormona povzroči, da hipofiza tvori več ščitnično stimulirajočega hormona (TSH), zaradi česar se ščitnica poveča.

Vnetje

Pri nekaterih ljudeh se razvije tiroiditis, vnetje ščitnice, ki lahko povzroči golšo. To se razlikuje od Hashimotovega tiroiditisa. Eden od primerov je virusni tiroiditis.

Noduli

Na ščitnici se lahko pojavijo trdne ciste ali ciste, ki vsebujejo tekočino, in povzročijo njeno otekanje. Ti vozliči pogosto niso rakavi.

Rak ščitnice

Rak lahko prizadene ščitnico, kar povzroči otekanje na eni strani žleze. Rak ščitnice ni tako pogost kot nastanek benignih vozličev.

Nosečnost

Nosečnost lahko včasih povzroči, da se ščitnica poveča.


Vrste golše

Za nastanek golše je veliko vzrokov. Zato obstajajo različne vrste. Te vključujejo:

Koloidna golša (endemična)

Koloidna golša se razvije zaradi pomanjkanja joda, minerala, ki je bistven za tvorbo ščitničnih hormonov. Ljudje, ki zbolijo za to vrsto golše, običajno živijo na območjih, kjer je joda premalo.

Netoksična golša (sporadična)

Vzrok za netoksično golšo običajno ni znan, čeprav jo lahko povzročijo zdravila, kot je litij. Litij se uporablja za zdravljenje motenj razpoloženja, kot je bipolarna motnja.

Netoksične golše ne vplivajo na tvorjenje ščitničnega hormona, delovanje ščitnice pa je zdravo. So tudi benigne.

Toksična nodularna ali multinodularna golša

Pri tej vrsti golše se ob povečanju tvori eden ali več majhnih vozličev. Vozliči tvorijo lasten ščitnični hormon, kar povzroča hipertirozo. Običajno nastane kot razširitev enostavne golše.


Kdo je ogrožen zaradi golše?

Tveganje za golšo obstaja, če:

• imate v družinski anamnezi raka ščitnice, vozličke in druge težave, ki vplivajo na ščitnico.
• s prehrano ne prejemate dovolj joda.
• imate bolezen, ki zmanjšuje količino joda v vašem telesu.
• ste ženska. Pri ženskah je tveganje za golšo večje kot pri moških.
• ste starejši od 40 let. Staranje lahko vpliva na zdravje vaše ščitnice.
• ste noseče ali imate menopavzo. Teh dejavnikov tveganja ni lahko razumeti, vendar lahko nosečnost in menopavza sprožita težave v ščitnici.
• ste bili obsevani v predelu vratu ali prsnega koša. Sevanje lahko spremeni delovanje vaše ščitnice.


Kako se diagnosticira golša?

Zdravnik bo preveril, ali je vrat otekel. Odredil bo tudi več diagnostičnih preiskav, ki vključujejo te spodaj navedene:

Krvne preiskave

S krvnimi preiskavami lahko odkrijete spremembe ravni hormonov in povečano tvorbo protiteles, ki nastanejo kot odziv na okužbo ali poškodbo ali prekomerno aktivnost imunskega sistema.

Pregled ščitnice

Zdravnik lahko naroči slikanje ščitnice. To se običajno opravi, kadar je raven delovanja vaše ščitnice povišana. Ti posnetki pokažejo velikost in stanje vaše golše, prekomerno aktivnost nekaterih delov ali celotne ščitnice.

Ultrazvok

Ultrazvok ustvari slike vašega vratu, velikost vaše golše in ali so v njej vozliči. Sčasoma lahko z ultrazvokom spremljamo spremembe teh vozličev in golše.

Biopsija

Biopsija je postopek, ki vključuje odvzem majhnih vzorcev vaših ščitničnih vozličev, če so prisotni. Vzorci se pošljejo v laboratorij za preiskavo.


Kako se zdravi golša?

Vaš zdravnik bo izbral način zdravljenja glede na velikost in stanje vaše golše ter z njo povezanih simptomov. Zdravljenje temelji tudi na zdravstvenih težavah, ki prispevajo k nastanku golše.

Zdravila

Če imate hipotirozo ali hipertirozo, lahko zdravila za zdravljenje teh bolezni zadostujejo za zmanjšanje golše. Če imate tiroiditis, se lahko uporabijo zdravila (kortikosteroidi) za zmanjšanje vnetja.

Operacije

Kirurška odstranitev ščitnice, znana kot tiroidektomija, je možnost, če vaša ščitnica preveč naraste ali se ne odziva na zdravljenje z zdravili.

Radioaktivni jod

Pri ljudeh s toksičnimi multinodularnimi golšami je morda potreben radioaktivni jod (RAI). RAI se zaužije peroralno, nato pa po krvi potuje do ščitnice, kjer uniči prekomerno aktivno ščitnično tkivo.

Domača oskrba

Glede na vrsto golše boste morda morali doma povečati ali zmanjšati vnos joda.

Če je golša majhna in ne povzroča težav, morda ne boste potrebovali nobenega zdravljenja.


Kaj je mogoče pričakovati na dolgi rok?

Mnoge golše z zdravljenjem izginejo, druge pa se lahko povečajo. Če se simptomi povečajo ali poslabšajo, se posvetujte z zdravnikom.

Če ščitnica še naprej tvori več hormonov, kot jih potrebujete, lahko to privede do hipertiroze. Če ne tvori dovolj hormonov, lahko pride do hipotiroidizma.


vir: https://www.healthline.com/health/goiter-simple

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas