fbpx

Odstranitev ščitnice

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav


Kirurški poseg ščitnice

Ščitnica je majhna žleza v obliki metulja. Nahaja se v spodnjem sprednjem delu vratu, tik pod glasilkami.

Ščitnica tvori hormone, ki jih kri prenaša v vsa tkiva v telesu. Pomaga uravnavati presnovo – proces, pri katerem telo spreminja hrano v energijo. Prav tako ima vlogo pri pravilnem delovanju organov in pomaga telesu ohranjati toploto.

Včasih ščitnica tvori preveč hormonov. Lahko se pojavijo tudi strukturne težave, kot so otekanje in rast cist ali vozličev. Pri teh težavah je lahko potrebna operacija ščitnice.

Operacija ščitnice vključuje odstranitev celotne ščitnice ali njenega dela. To operacijo opravi zdravnik v bolnišnici, medtem ko je bolnik v splošni anesteziji.


Razlogi za operacijo ščitnice

Najpogostejši razlog za operacijo ščitnice so vozliči ali tumorji na ščitnici. Večina vozličev je benignih, nekateri pa so lahko rakavi ali predrakavi.

Tudi benigni vozliči lahko povzročijo težave, če so dovolj veliki, da ovirajo grlo, ali če spodbujajo ščitnico k prekomerni tvorbi hormonov (stanje, imenovano hipertiroidizem).

Hipertiroidizem lahko odpravimo s kirurškim posegom. Hipertiroidizem je pogosto posledica avtoimunske motnje, imenovane Gravesova bolezen.

Gravesova bolezen povzroči, da telo napačno prepozna ščitnico kot tujek in pošlje protitelesa, ki jo napadejo. Ta protitelesa vnamejo ščitnico in povzročijo prekomerno sproščanje hormonov.

Drugi razlog za operacijo ščitnice je nabrekanje ali povečanje ščitnice. To se imenuje golša. Kot veliki vozliči lahko golše zamašijo grlo ter ovirajo prehranjevanje, govorjenje in dihanje.


Vrste operacij ščitnice

Obstaja več različnih vrst operacij ščitnice. Najpogostejše so lobektomija, subtotalna tiroidektomija in totalna tiroidektomija.

Lobektomija

Včasih vozliček, vnetje ali oteklina prizadene le polovico ščitnice. V takem primeru zdravnik odstrani le enega od obeh lobusov. Del, ki ostane, naj bi ohranil del ali vse svoje funkcije.

Subtotalna tiroidektomija

Pri subtotalni tiroidektomiji se odstrani ščitnica, vendar ostane majhna količina ščitničnega tkiva. S tem se ohrani del funkcije ščitnice.

Pri mnogih posameznikih, ki so bili operirani s to vrsto operacije, se razvije hipotiroidizem, stanje, ki se pojavi, ko ščitnica ne tvori dovolj hormonov. To se zdravi z vsakodnevnimi hormonskimi dodatki.

Totalna tiroidektomija

Pri totalni tiroidektomiji odstranimo celotno ščitnico in ščitnično tkivo. Ta operacija je primerna, kadar vozliči, oteklina ali vnetje prizadenejo celotno ščitnico ali kadar je prisoten rak.


Kako se izvaja operacija ščitnice?

Operacija ščitnice poteka v bolnišnici. Pomembno je, da pred operacijo po polnoči ne jeste in ne pijete ničesar.

Ko prispete v bolnišnico, se boste prijavili, nato pa odšli v pripravljalni prostor, kjer boste slekli oblačila in si nadeli bolniško haljo. Medicinska sestra vam bo v zapestje ali roko vstavila infuzijo, da vam bo lahko dovajala tekočino in zdravila.

Pred operacijo se boste srečali s svojim kirurgom. Na hitro vas bo pregledal in vam odgovoril na morebitna vprašanja o postopku. Sestali se boste tudi z anesteziologom, ki vam bo dajal zdravilo, zaradi katerega boste med posegom spali.

Ko bo čas za operacijo, boste na nosilih vstopili v operacijsko dvorano. Anesteziolog vam bo vbrizgal tekočino v žilo. To boste občutili morda kot hladno ali pekoče, vendar vas bo hitro spravilo v globok spanec.

Kirurg bo naredil rez nad ščitnico in previdno odstranil celotno žlezo ali njen del. Ker je ščitnica majhna in obdana z živci in žlezami, lahko postopek traja 2 uri ali več.

Zbudili se boste v sobi za okrevanje, kjer bo osebje poskrbelo za vaše udobje. Preverili bodo vaše življenjske znake in vam po potrebi dajali zdravila proti bolečinam. Ko bo vaše stanje stabilno, vas bodo premestili v sobo, kjer boste na opazovanju od 24 do 48 ur.

Robotska tiroidektomija

Druga vrsta operacije se imenuje robotska tiroidektomija. Pri robotski tiroidektomiji lahko kirurg odstrani celotno ščitnico ali njen del skozi aksilarni rez (skozi pazduho) ali transoralno (skozi usta).


Pomoč po končanem zdravljenju

Dan po operaciji lahko nadaljujete z večino običajnih dejavnosti. Vendar pa počakajte vsaj 10 dni ali dokler vam zdravnik ne dovoli, da se lotite napornih dejavnosti, kot je na primer fizična vadba z velikim naporom.

Verjetno vas bo nekaj dni bolelo grlo. Za lajšanje bolečine boste morda lahko vzeli protibolečinsko zdravilo brez recepta, kot sta ibuprofen ali paracetamol. Če ta zdravila ne bodo prinesla olajšanja, vam bo zdravnik morda predpisal narkotično protibolečinsko zdravilo.

Po operaciji se lahko razvije hipotiroidizem. Če se to zgodi, vam bo zdravnik predpisal določeno obliko levotiroksina, ki vam bo pomagal vzpostaviti ravnovesje ravni hormonov. Morda bo potrebnih več prilagoditev in krvnih preiskav, da se najde najboljši odmerek za vas.


Tveganja pri operaciji ščitnice

Tako kot pri vsakem večjem kirurškem posegu tudi pri operaciji ščitnice obstaja tveganje neželenega odziva na splošno anestezijo. Druga tveganja so močne krvavitve in okužbe.

Tveganja, značilna za operacijo ščitnice, se redko pojavijo. Dve najpogostejši tveganji pa sta:

• poškodba rekurentnih laringealnih živcev (živci, povezani z glasilkami)
• poškodba paratiroidnih žlez (žlez, ki nadzorujejo raven kalcija v telesu).

S prehranskimi dopolnili lahko zdravite nizko raven kalcija (hipokalcemijo). Zdravljenje je treba začeti čim prej. Obvestite svojega zdravnika, če se počutite živčni ali razdraženi ali če vam začnejo trzati mišice. To so znaki nizke ravni kalcija.

Od vseh bolnikov, ki jim je bila opravljena tiroidektomija, se bo hipokalcemija razvila le pri manjšini. Od tistih, pri katerih se razvije hipokalcemija, si jih bo približno 75 odstotkov opomoglo v enem letu.


vir: https://www.healthline.com/health/thyroid-gland-removal

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas