fbpx

Tiromegalija: Kaj morate vedeti?

Kliknite TUKAJ za seznam vseh BLOG objav

Tiromegalija je bolezen, pri kateri se ščitnica – žleza v obliki metulja na vratu – nenormalno poveča. Tiromegalija je bolj znana kot golša. Najpogosteje je posledica nezadostne količine joda v prehrani, lahko pa je tudi posledica drugih bolezni.

Povečana ščitnica je pogosto vidna na zunanji strani vratu in lahko povzroča težave pri dihanju in požiranju. Če se tiromegalija ne zdravi, lahko povzroči, da ščitnica preneha tvoriti dovolj ščitničnega hormona (hipotiroidizem) ali da sprošča preveč ščitničnega hormona (hipertiroidizem).


Kaj povzroča tiromegalijo?

Ščitnica tvori dva pomembna hormona – tiroksin (T4) in trijodotironin (T3). Ta hormona sodelujeta pri uravnavanju presnove, srčnega utripa, dihanja, prebave in razpoloženja v telesu.

Tvorbo in sproščanje teh hormonov uravnava hipofiza. Hipofiza sprošča hormon, ki se imenuje ščitnično stimulirajoči hormon (TSH). TSH ščitnici sporoča, ali mora tvoriti več T4 in T3.

Tiromegalija se lahko pojavi, kadar ščitnica tvori preveč ali premalo ščitničnega hormona. V drugih primerih je tvorba hormonov normalna, vendar se ščitnica zaradi grudic (nodulov) poveča.

Vzroki za tiromegalijo so:

Pomanjkanje joda

Najpogostejši vzrok za tiromegalijo v državah v razvoju je pomanjkanje joda. Jod je nujen za tvorjenje hormonov T4 in T3. Jod se večinoma nahaja v morski vodi in v zemlji v bližini obale.

V razvitih državah jod dodajajo kuhinjski soli in drugim živilom, zato pomanjkanje joda ni pogosto. Kljub temu je koristno poznati simptome pomanjkanja joda.

V državah v razvoju pa veliko ljudi, ki živijo daleč od oceana ali v višjih legah, s hrano ne dobi dovolj joda. Ocenjuje se, da ima približno tretjina svetovnega prebivalstva nizek vnos joda.

Ker ščitnica ne more tvoriti dovolj hormonov, se poveča, da bi to nadomestila.

Gravesova bolezen

Gravesova bolezen je avtoimunska bolezen. Nastane, ko imunski sistem napačno napade ščitnico. Ščitnica postane prekomerno stimulirana in začne sproščati odvečne hormone, kar povzroči hipertirozo. Ščitnica nato oteče.

Hashimotov tiroiditis

Hashimotov tiroiditis je prav tako avtoimunska motnja. Pri Hashimotovem hitisu je ščitnica poškodovana in ne more tvoriti dovolj hormonov (hipotiroidizem). Hipofiza kot odgovor sporošča več TSH, da bi spodbudila ščitnico. To povzroči, da ščitnica oteče.

Noduli

Ščitnica se lahko poveča tudi, ko na njej zrastejo trdni ali s tekočino napolnjeni vozliči.

Kadar je na ščitnici več kot en vozliček, se to imenuje multinodularna golša. Kadar je le en vozliček, ga imenujemo solitarni ščitnični vozliček.

Ti vozliči so običajno nerakavi (benigni), vendar lahko tvorijo lasten ščitnični hormon in povzročajo hipertirozo.

Nosečnost

Med nosečnostjo telo tvori dodatne hormone. Eden od teh hormonov, znan kot humani horionski gonadotropin (hCG), lahko povzroči povečanje ščitnice.

Vnetje

Vnetje ščitnice imenujemo tiroiditis. Vnetje ščitnice lahko povzročijo:

• okužba
• avtoimunska bolezen, kot sta Hashimotova ali Gravesova bolezen
• zdravila, kot sta interferon in amiodaron
• obsevanje

Zaradi vnetja lahko ščitnični hormon izteče v krvni obtok in ščitnica nabrekne.

Zdravila

Nekatera zdravila, kot je litij, lahko povzročijo tiromegalijo, čeprav natančen razlog ni znan. Ta vrsta tiromegalije ne vpliva na tvorjenje ščitničnega hormona. Čeprav je ščitnica povečana, je njeno delovanje zdravo.


Kateri so simptomi tiromegalije?

Glavni simptom tiromegalije je povečana ščitnica, včasih tako velika, da je vidna na sprednjem delu vratu.

Povečano območje lahko pritiska na grlo, kar lahko povzroči naslednje simptome:

• težave pri požiranju ali dihanju
• kašelj
• hripavost
• tiščanje v vratu

Tiromegalija, ki se pojavi kot posledica hipotiroze ali hipertiroze, je povezana s številnimi simptomi.

Simptomi, povezani s hipotiroidizmom, vključujejo:

• utrujenost
• depresija
• zaprtje
• vedno hladen občutek
• suha koža in lasje
• povečanje telesne teže.
• šibkost
• togi sklepi

Simptomi, povezani s hipertiroidizmom, vključujejo:

• povečan apetit
• anksioznost
• nemirnost
• težave s koncentracijo
• težave s spanjem.
• krhki lasje
• neredno bitje srca


Diagnosticiranje tiromegalije

Zdravnik lahko diagnosticira tiromegalijo med fizičnim pregledom vratu.

Med rutinskim pregledom zdravnik otipa vrat in vas prosi, da pogoltnete. Če ugotovi, da je ščitnica povečana, bo zdravnik želel ugotoviti vzrok.

Diagnosticiranje osnovnega vzroka tiromegalije lahko vključuje:

teste ščitničnih hormonov za merjenje količine T4 in TSH v krvi
ultrazvok za izdelavo slike ščitnice
slikanje ščitnice za izdelavo slike ščitnice na računalniškem zaslonu s pomočjo radioaktivnega izotopa, vbrizganega v veno na notranji strani komolca
biopsija za odvzem vzorca tkiva iz ščitnice s tanko iglo; vzorec se pošlje v laboratorij za testiranje
testi na protitelesa


Kako se zdravi tiromegalija?

Tiromegalijo običajno zdravimo šele, ko povzroči simptome. Zdravljenje je odvisno od osnovnega vzroka.

Tiromegalija zaradi pomanjkanja joda

Majhni odmerki joda lahko pomagajo zmanjšati ščitnico in zmanjšajo simptome. Če se žleza ne zmanjša, boste morda potrebovali operacijo za odstranitev celotne žleze ali njenega dela.

Hashimotov tiroiditis

Hashimotov tiroiditis se običajno zdravi s sintetičnim nadomeščanjem ščitničnih hormonov, kot je levotiroksin (Levothroid, Synthroid).

Gravesova bolezen

Zdravljenje lahko vključuje zdravila za zmanjšanje tvorbe ščitničnih hormonov, kot sta metimazol (Tapazol) in propiltiouracil.

Če s temi zdravili ščitničnih hormonov ne uspete nadzorovati, lahko zdravnik uporabi zdravljenje z radioaktivnim jodom ali operacijo (tiroidektomijo) za uničenje ščitnice. Po operaciji boste morali stalno jemati sintetične ščitnične hormone.

Tiromegalija med nosečnostjo

Tiromegalija med nosečnostjo lahko povzroči zaplete, kot sta prezgodnji porod in nizka porodna teža. Če ima nosečnica s tiromegalijo prekomerno aktivno ščitnico, jo bodo verjetno zdravili z zdravili, kot sta propiltiouracil ali metimazol. Kirurgije in zdravljenja z radioaktivnim jodom med nosečnostjo ne priporočamo.

Če ima nosečnica s tiromegalijo premalo aktivno ščitnico, so priporočljivi sintetični ščitnični hormoni.

Tiromegalija zaradi vozličkov

Ali bo za tiromegalijo, ki jo povzročajo vozliči, uvedeno kakršno koli zdravljenje ali ne, je odvisno od teh dejavnikov:

• ali vozliči povzročajo hipertirozo
• ali so vozliči rakavi
• ali je golša dovolj velika, da povzroča druge simptome

Zdravnik morda ne bo zdravil vozličev, ki niso rakavi in ne povzročajo simptomov. Namesto tega bo vozličke skrbno spremljal.

Če vozlič prekomerno tvori ščitnične hormone in povzroča hipertirozo, je ena od možnosti jemanje sintetičnih ščitničnih hormonov. Hipofiza naj bi zaznala dodatne ščitnične hormone in ščitnici poslala signal, da zmanjša njihovo sproščanje.

Zdravnik se lahko odloči tudi za uničenje ščitnice z radioaktivnim jodom ali operacijo.

Tiromegalija zaradi vnetja

Bolečino lahko obvladamo z blagimi protivnetnimi zdravili, kot sta aspirin ali ibuprofen. Če je oteklina huda, lahko zdravnik predpiše peroralni steroid, kot je prednizon.


Kakšna je povezava med tiromegalijo in rakom?

V redkih primerih je lahko vozliček na ščitnici rakav. Rak na ščitnici se pojavi pri približno 8 odstotkih ščitničnih vozlov pri moških in pri 4 odstotkih vozlov pri ženskah.

Ni povsem jasno, zakaj vozliči povečujejo tveganje za nastanek raka. Zdravniki priporočajo, da se vsi, ki imajo tiromegalijo, ki jo povzročajo vozliči na ščitnici, pregledajo za raka. Z biopsijo ščitničnega vozliča lahko ugotovimo, ali je vozlič rakav.


Kakšni so obeti?

Obeti za tiromegalijo so odvisni od osnovnega vzroka in velikosti golše. Možno je, da imate tiromegalijo in za to sploh ne veste. Majhne golše, ki ne povzročajo težav, sprva niso zaskrbljujoče, vendar se lahko golša v prihodnosti poveča ali začne tvoriti preveč ali premalo ščitničnega hormona.

Večino vzrokov tiromegalije je mogoče zdraviti. Operacija bo morda potrebna, če otečena ščitnica povzroča težave z dihanjem in požiranjem ali če tvori preveč hormonov.

V redkih primerih lahko tiromegalija, ki je posledica vozličev na ščitnici, privede do raka ščitnice. Če je prisoten rak, je treba opraviti operacijo. Kadar je rak ščitnice diagnosticiran v zgodnjih fazah, se večina ljudi z njim dobro odziva na zdravljenje. Petletno preživetje oseb z diagnozo raka ščitnice je 98.1-odstotno.

Obiščite zdravnika, če opazite oteklino na sprednjem delu vratu ali druge simptome tiromegalije.


vir: https://www.healthline.com/health/thyromegaly

Opozorilo: Medicinski center Paracelzus ni odgovoren za morebitne zdravstvene težave, ki bi bile posledica upoštevanja naših objav na blogu!
Želim prejemati obvestila


ZAKAJ PARACELZUS?

celostni pristop k zdravjukratke čakalne dobeklasične in podporne metode zdravljenja

DELOVNI ČAS

Dosegljivi smo vsak delovnik:

PONEDELJEK: 8.00 - 15.00
TOREK: 12.00 - 19.00
SREDA: 8.00 - 16.00
ČETRTEK: 8.00 - 16.00
PETEK: 8.00 - 12.00

Po pregledih in posegih smo za vas dosegljivi 24/7 na posebni telefonski številki.
Naročite se

KONTAKT

Medicinski center ParacelzusKersnikova ulica 17a3000 Celje
Telefon: (03) 82 80 800E-naslov: narocanje@paracelzus.si
Kako do nas