Revmatološki in fiziatrični pregled

Revmatske bolezni imajo pestro klinično sliko, ki jih razvrstimo v 5 kliničnih sklopov:

 • Vnetne revmatske bolezni
 • Degenerativni revmatizem (osteoartroza)
 • Zunajsklepni revmatizem
 • S kristali povzročen revmatizem (putika)
 • Sistemske vezivno-tkivne bolezni

Najpogostejši simptom je bolečina in oteklina enega ali več sklepov brez znane poškodbe ali obrabe hrustanca.

Izkušen revmatolog lahko dostikrat na podlagi anamneze, kliničnega pregleda in slikovnih metod (rentgen in UZ sklepa) postavi pravilno diagnozo.

Pridobiti pravočasno diagnozo in uspešno zdravljenje je pomembno zlasti pri agresivnih oblikah revmatoizma (RA, psoriatični in ankilozantni artritis) in sistemskih bolezni, ki lahko prizadanejo več vitalnih organov (srce, pljuča, ledvica...), zaradi pravočasnega zdravljenja, uspešne rehabilitacije in preprečitve invalidnosti ter ocene delazmožnosti.

Revmatolog vam poleg UZ sklepa in obsklepnih struktur lahko opravi blokado bolečega sklepa.

Pregled potrebujete, če imate:

 • Kronične bolečine v križu, več kot 3 mesece, zlasti ponoči
 • Oteklina enega ali več sklepov in obsklepnih struktur ter jutranja okorelost
 • Novonastala simetrična mišična oslabelost in bolečina, zlasti nadlahti in stegen
 • Nepojasnjena visoka vnetna aktivnost (CRP, SR), povišana temparatura, novonastali kožni izpuščaji na licu ali nogah, občutek mravljinčenja v nogah
 • Obraba sklepov (degenerativni revmatizem)
 • Putika

Kineziterapija – terapija z gibanjem je potrebna tako pri vnetnih kakor degenerativnih procesih v terapevtskem programu.

Nenazadnje jo uvajamo tudi v profilakso in preventivo v procesu revmatskega zdravljenja z namenom, da bi preprečili nastanek hudih deformacij, ki vodijo v kronične revmatske bolezni. Uvajajo se nekatere komplementarne metode, ki lahko pomagajo predvsem pri zmanjšanju bolečin.

Revmatske bolezni same po sebi ne povzročajo smrtnih zapletov, pač pa lahko povzročijo okvare na tkivih in organih, ki imajo vitalni značaj za človeško življenje. Iz tega razloga je potrebno revmatske bolezni pravočasno odkrivati, pravilno diagnosticirati in še bolj pravilno zdraviti.

Zdravljenje revmatskih bolezni potrebuje timski pristop, kjer so v timu zdravniki, fizioterapevti, medicinske sestre in drugi strokovnjaki, ki se vključujejo v celovitost oskrbe revmatskega bolnika. Holistični pristop in timsko delo prinašata uspehe pri zdravljenju, zmanjšujeta težave bolnikov in vodita v znosno življenje revmatika.

Preglede v medicinskem centru Paracelzus opravlja prim. prof. dr. Zmago Turk, dr. med., spec. revmatolog, fizikalne medicine in rehabilitacije, Višji svetnik

Kje nas najdete

Medicinski center se nahaja v bivši poslovni stavbi Zlatarne Celje na Kersnikovi ulici 17a, 3000 Celje, v prvem nadstropju.


Medicinski center Paracelzus

Kersnikova ulica 17a, 3000 Celje

03 82 80 800 in 065 55 30 30

E-pošta: info@paracelzus.si

Kliknite tukaj za kažipot do Medicinskega centra Paracelzus